АКТУЕЛНО

Немачка суспендовала Шенген – Због миграната се од сутра уводе граничне контроле


Политичка бомба из Берлина: Немачка суспендовала Шенген! Због миграната уведене граничне контроле!

Курир 13.09.2015.

Одредбе Шенгенског споразума о слободном кретању преко граница од сутра више не вреде

Немачка је одлучила да поново уведе граничне контроле, објавио је на ванредној конференцији за медије у Берлину министар унутрашњих послова Томас де Мазијере.

Одредбе Шенгенског споразума о слободном кретању преко граница од сутра привремено више не вреде на немачко-аустријској граници на којој поново сваки путник мора да покаже пасош или личну карту.

Поново уводимо граничну контролу. Циљ је да надзиремо уласке у нашу државу. Шенгенски споразум дозвољава овакву меру из безбедносних разлога. Свесни смо чињенице да подизање граница и ограда не решава проблем, али ово је нужан корак, треба нам времена да успоставимо ред. Немачка је показала велику вољу да помогне избеглицама, наставићемо то да чинимо, али та помоћ не сме бити пренатегнута„, рекао је немачки министар.

Ова одлука драматично појачава притисак на државе чланице ЕУ које би сутра, на састанку Савета министара унутрашњих послова, требало да се договоре о солидарном премештању 160.000 избеглица које су дошле до Грчке, Мађарске и Италије, а чију је прерасподелу по остатку ЕУ предложила Европска комисија.

Немачка канцеларка Ангела Меркел раније је изјавила да ће, ако не буде договора о солидарном збрињавању избеглица по читавој ЕУ равномерно по квотама, у питање доћи Шенгенски споразум о безграничној зони.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер данас се упустио у дипломатску офанзиву у којој је премијере и председнике неколико држава средње и источне Европе покушао да наговори да прихвате план. Телефонски је разговарао са лидерима Мађарске, Румуније, Словачке, Чешке и Литваније, а након тога и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

У интервјуу за исти лист, министар економије Зигмар Габријел је казао да Немачка сада достиже свој лимит, пошто хиљаде избеглица и даље свакодневно прелази њене границе, истичући да „изостанак европске акције у избегличкој кризи, сада гура Немачку до граница њене издржљивости“.

Министар саобраћаја Александер Добринт оштро је критиковао „потпуни неуспех“ ЕУ у заштити својих спољних граница и позвао на примену мера за заустављање рекордног прилива избеглица са Блиског истока.

Само током јучерашњег дана је у Минхен, престоницу покрајине Баварске на југу земље у коју избеглице прво стижу, дошло 12.200 избеглица. Локална полиција је саопштила да је тај град готово потпуно исцрпео своје капацитете за прихват избеглица које масовно стижу у Немачку.

Минхенске градске власти су саопштиле да су оптерећене великим бројем избеглица које пристижу у тај град, указујући на страховања да ће многи од новопридошлих избеглица морати да спавају под ведрим небом.

Од почетка године у Немачку је стигло 450.000 избеглица.

Немачки министар економије Сигмар Габриел казао је данас да Немачка сада достиже свој лимит, пошто хиљаде избеглица и даље свакдоневно прелази њене границе.

„Истина је: Изостанак европске акције у избегличкој кризи, сада гура Немачку до граница њене издржљивости“, казао је он у интервјуу, објављеном на веб страници листа „Тагешпигел“.

Немачка влада очекује 800.000 нових долазака ове године. У суботу је стигло око 13.000 избеглица само у Минхен, преноси Ројтерс.

(Јутарњи/Тањуг)

_______
* По Шенгенском уговору, држављани државе потписнице могу се слободно кретати у било којој другој држави потписници не показујући било какав документ на граници. Тренутно има 26 држава потписница Шенгенског споразума. (википедија)

***

Немачка увела контролу границе са Аустријом због великог прилива избеглица, привремено суспендован Шенгенски споразум

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 13. септембар 2015. НСПМ
Немачка уводи привремено контроле на граници, а ова одлука ће одмах ступити на снагу, изјавио је данас министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер, док се та држава бори са притиском рекордног прилива избеглица.

tomas-de-mezijer

– Немачка привремено поново уводи контроле… дуж унутрашњих граница (Европске уније). Фокус ће у почетку бити на граници са Аустријом – рекао је Мезијер на конференцији за новинаре.

– Циљ ових мера је да се ограничи тренутни прилив у Немачку и повратак стандардним процедурама када људи улазе у земљу – казао је Мeзијер.

– То је, такође, хитно неопходно из безбедносних разлога – додао је немачки министар.

Потез Немачке у супротности је са принципима Шенгенске зоне, која допушта слободу кретања између многих европских држава. Ипак, овај споразум дозвољава привремену суспензију.

Осим тога, Берлин више неће дозвољавати избеглицама да изаберу која европска држава ће их примити, истакао је Мeзијер. Тражиоци азила морају да схвате да „не могу да бирају државе у којима траже заштиту“, навео је он.

Према правилима ЕУ, прва земља уласка обавезна је да решава захтев тражиоца азила, али је Немачка раније у пракси одбацивала ово правило у случају избеглица из Сирије, пренео је АФП.

migranti(48)

Железнички саобраћај између Немачке и Аустрије суспендован је већ 12 сати. Из немачке железничке службе је саопштено да ће железнички саобраћај са Аустријом бити обустављен до 5 сати ујутро у понедељак.

Раније данас, немачки „Билд“ је пренео да ће немачка савезна полиција ће истовремено проширити контроле које спроводе „мобилне јединице за контролу и надзор“ на подручју близу граница – а то значи до 30 километара од границе према Чешкој и Пољској, како би се спречило избегавање граничних контрола у Аустрији. У ту сврху окупљене су полицијске снаге савезне полиције из целе Немачке.

„Избеглице неће моћи да бирају где ће живети у ЕУ, тога нема нигде у свету“

Избеглице према одредбама система квота за расподелу не могу да бирају у којој ће земљи ЕУ живети, каже немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезијер.

Немачка, најжељенија дестинација избеглица и земља која је примила највише људи од свих чланица Уније, жели да читав блок прихвати систем квота, али се томе оштро противе неке земље, пренела је агенција АП.

Де Мезијер је у интервјуу листу „Тагес шпигл“ рекао да, ако избеглице добију заштиту у Европи, морају да прихвате да ће их распоредити у различите државе старог континента.

„Избеглице не могу да имају слободан избор. Тога нема нигде на свету“, истакао је немачки министар.

Виктор Орбан: Немачка одлука о увођењу контроле добра

Мађарски премијер Виктор Орбан поздравио је данас немачку одлуку да уведе привремене граничне контроле.

migranti(2)

Он је за немачки „Билд“ истакао да је та мера била неопходна „како би се заштитиле немачке и европске вредности“. Орбан, међутим, истиче да ово треба да буде само први корак, јер што је пре могуће треба заштити и грчке границе, преноси Ројтерс.

Немачка почела контролу границе са Аустријом, привремено суспендован Шенгенски споразум

Немачка је донела одлуку да почне са контролом границе са Аустријом, заустави железнички саобраћај из те земље и привремено суспендује споразум из Шенгена.

Провере пасоша су укинуте за државе унутар Шенгенске зоне, али очекује се да ће одлуку о поновном увођењу контрола на граници објавити министар унутрашњих послова Томас де Мезијер на конференцији за новинаре вечерас, јавило је неколико немачких медија, пренео је АФП.

Директор немачке железничке компаније рекао је свом аустријском колеги да Немачка обуставља железнички саобраћај из Аустрије, саопштила је данас портпаролка аустријске железничке компаније ОЕББ.

Аустријска железница саопштила је данас да је обустављен железнички саобраћај између Аустрије и Немачке због прилива избеглица. Саобраћај је обустављен око 17.00, саопштила је железница не наводећи друге детаље.

Немачки медији су известили да Немачка намерава да поново успостави контроле на својој граници са Аустријом, у тренутку када се суочава са рекордним приливом избеглица.

tomas-de-mezijer (1)

Провере пасоша су укинуте за државе унутар Шенгенске зоне, али очекује се да ће одлуку о поновном увођењу контрола на граници објавити министар унутрашњих послова Томас де Мезијер на конференцији за новинаре вечерас, јавило је неколико немачких медија, пренео је АФП.

Де Мезијер је у интервјуу за „Тагешспигел“ рекао да избеглице неће моћи да бирају у којој ће земљи Европске уније живети, према одредбама система квота за расподелу избеглица међу чланицама ЕУ.

У интервјуу за исти лист, министар економије Зигмар Габријел је казао да Немачка сада достиже свој лимит, пошто хиљаде избеглица и даље свакодневно прелази њене границе, истичући да „изостанак европске акције у избегличкој кризи, сада гура Немачку до граница њене издржљивости“.

Немачки министар саобраћаја: Потпун неуспех ЕУ у заштити својих спољних граница

Немачки министар саобраћаја Александер Добринт оштро је критиковао „потпуни неуспех“ Европске уније у заштити својих спољних граница.

aleksander-dobrint

Осим тога, Добринт је позвао на примену мера за заустављање рекордног прилива избеглица са Блиског Истока.

„Неопходне су хитне ефикасне мере за заустављање прилива. То укључује помоћ земљама из којих избеглице беже, као и ефикасну контролу наших сопствених граница, које сада више не функционишу, имајући у виду потпуни неуспех ЕУ у заштити својих спољних граница“, наводи Добринт, а преноси агенција АФП.

Добринт, члан конзервативне странке ЦСУ на челу са канцеларком Ангелом Меркел, такође је упозорио да је Немачка „дошла до самих граница својих капацитета“.

Само током јучерашњег дана је у Минхен, престоницу покрајине Баварске на југу земље у коју избеглице прво стижу, стигло 12.200 избеглица.

Док Немачка посрће под теретом рекордног прилива избеглица, којих ће ове године у ту земљу, како се очекује, стићи чак 800.000, избегличка политика немачке владе добија све више критика, чак и унутар владајуће ЦСУ.

Пре само неколико дана је заменик председника те странке Ханс-Петер Фридрих назвао одлуку канцеларке „политичком грешком без преседана која ће имати катастрофалне последице“.

Од почетка године, у Немачку је стигло 450.000 избеглица.

ЕК: Немачка има легално оправдање за поновно увођење граничне контроле
evropska-komisija

Немачка има легално оправдање за данашње поновно увођење граничне контроле, нарочито према Аустрији, саопштила је Европска комисија. Комисија је истакла да одлука отвара питање заједничког приступа избеглицама.

„Привремено поновно увођење граничне контроле међу државама чланицама је изузетна могућност експлицитно предвиђена за кризне ситуације Шенгенским граничним кодексом и регулисана њиме“, саопштила је ЕК, а преноси Ројтерс.

„Тренутна ситуација у Немачкој је изгледа ‘prima facie’ предвиђена прописима“, саопштава ЕК, уз напомену да ће пратити развој догађаја.

ЕК наглашава да је коначни циљ враћање на нормалну ситуацију, односно на укидање граничне контроле међу земљама чланицама ЕУ „што пре то буде изводљиво“.

У саопштењу се истиче да данашња немачка одлука наглашава хитност усвајања мера које је предложила ЕК како би се савладала избегличка криза.

Билд: Немачка због миграната затвара границу са Аустријом

Немачка се припрема да поново уведе контролу на граници са Аустријом, јер Минхен не може да се носи са све већим приливом миграната са Блиског истока.

migranti(52)

Немачки „Билд“ преноси да локалне власти желе поново да затворе границу са Аустријом, оцењујући овај потез као „драматичан заокрет у политици према избеглицама“.

Десетине хиљада миграната стигло је у јужну Немачку током протеклих недеља, а према појединим извештајима, само у суботу је у Минхен дошло око 13.000 људи.

Према писању „Билда“, локалне власти планирају да пошаљу 2.100 полицајаца на границу са Аустријом. Немачки министар унутрашњих послова данас ће објавити детаље овог плана. Осим тога, железнички саобраћај између Аустрије и Немачке биће прекинут на 24 сата.

Како сазнаје „Билд“, немачка савезна полиција ће истовремено проширити контроле које спроводе „мобилне јединице за контролу и надзор“ на подручју близу граница – а то значи до 30 километара од границе према Чешкој и Пољској, како би се спречило избегавање граничних контрола у Аустрији. У ту сврху окупљене су полицијске снаге савезне полиције из целе Немачке.

Аустријске власти тврде да је око 6.000 избеглица ушло у ту земљу од поноћи и предвиђају да ће тај број достићи рекордних 10.000 до краја дана.

Градоначелник Минхена Дитер Рајтер данас је изјавио да је тај град „достигао горњу границу капацитета“.

– Имали смо озбиљну намеру да помогнема свима којима је то потребно, али једноставно немамо више места. Већ смо у мањку за око 5.000 кревета – рекао је Рајтер.

Јункер забринут за будућност Шенгена после најава из Берлина

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер то је саопштио у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, након извештаја да би Берлин могао привремено поново да уведе контроле на граници.

zan-klod-junker

„Управо сам разговарао са канцеларком Меркел. Сложили смо се да, да би задржали границе отвореним између Европске уније и држава чланица, потребно нам је више Европе и солидарности у решавању избегличке кризе“, написао је Јункер на Твитеру.

Нешто раније, шеф Јункеровог кабинета Мартин Селмајр написао је истој друштвеној мрежи да ће „Шенген бити у опасности уколико државе чланице ЕУ заједнички не раде брзо и солидарно у решавању избегличке кризе“, пренео је Ројтерс.

У серији твитова у току дана, Јункер је поновио позиве источноевропским лидерима који се противе његовим предлозима о прерасподели избеглица, укључујући лидере Мађарске, Словачке и Чешке.

Министри правде и унутрашњих послова ЕУ састаће се сутра у Бриселу да размотре мере које је Јункер изнео прошле седмице.

Због одлуке Немачке, контролу појачава и Чешка

Због одлуке Немачке да обнови контроле на границама и успори прилив избеглица из Аустрије, и Чешка ће пооштрити обезбеђење и контроле уз границе.

migranti(25)

„Чешка полиција појачаће мере обезбеђења на границама са Аустријом а о даљим корацима одлучиваће се према броју избеглица које би стизале“, казао је националном радију чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец.

Немачки медији навели су данас да након привременог обнављања граница са Аустријом, Немачка намерава да пошаље појачања за контролу у пограничју са Чешком и Пољском како избеглице транзитом преко те две земље не би избегле контроле на немачко-аустријској граници.

Хитно обезбеђење спољних, шенгенских граница Европске уније затражио је данас поподне у телефонском разговору са шефом Европске комисије Жаном Клодом Јункером чешки премијер Бохуслав Соботка.

„Премијер Соботка и шеф ЕК Јункер сложили су се да је нужно да се тражи заједничко европско решење без тога да крене прегласавање неких чланица“, саопштио је портпарол чешке владе Мартин Ајрер.

Жан Клод Јункер је телефоном разговарао данас са више шефова влада чланица ЕУ због сутрашњег састанка министара унутрашњих послова и европских послова који ће одлучивати о плану ЕК за релокацију избеглица по обавезујућим квотама.

Одлучно су против обавезујућих квота, уз захтев да о избегличкој кризи одлучује самит ЕУ а не министри Чешка и Словачка док квоте такође не прихватају Пољска, Мађарска, балтичке земље а најновије и Румунија.

Заменик шефа пољске дипломатије за европска питања Рафал Тшасковски данас је изјавио да је Пољска спремна да прихвати солидарно више избеглица од 2.000 колико је добровољно понудила почетком лета искључиво ако буду испуњена три услова.

„Морамо да затворимо херметички спољну, шенгенску границу, морамо да направимо јасну разлику између економских имиграната којима не можемо да помажемо и избеглица којима морамо помоћи зато што безе од рата или прогона. Трећи услов је да нам остане право да проверавамо избеглице с аспекта безбедности Пољске“, казао је данас Тшасковски.

(Блиц-Танјуг-Бета-Билд)

1 reply »

  1. .
    „…требало да се договоре о солидарном премештању 160.000 избеглица…“

    kao da su ljudi stoka pa mogu tek-tako da se preteravaju tamo-vamo bez pitanja i njihove volje

    Свиђа ми се