АКТУЕЛНО

ФБР САРАДНИК ИВАН НИНИЋ БРУТАЛНО ПРЕБИЈЕН, РАЗЛОГ- ДЕМАСКИРАЊЕ РЕЖИМСКЕ КОРУПЦИЈЕ?


Нинић ФБР колумнаМи у ФБР редакцији смо са неверицом и згражавањем примили вест да је наш блиски сарадник и врхунски новинар Иван Нинић тешко пребијен прошле ноћи, на улазу у свој стан.

Г. Нинић већ годинама разоткрива режимско-тајкунску корупцију, на један веома професионалан и аргументован начин- Тако да једини мотив за овакав мучки и кукавички напад може да буде ИСТИНА коју је у својим анализама беспоштедно разоткривао наш сарадник, и „редакцијски пријатељ“.

Упућујемо нашу подршку и искрене жеље за брз опоравак брату Ивану, са молбом да истраје у борби за истину и правду, које су у данашњем корупционашком медијско-политичком животу Србије, готово потпуно елиминисане, пре свега узурпацијом власти и моћи од стране оних истих чија је законска дужност да их спроводе.

Иван је на страницама нашег портала, у протекле три године, објавио најмање 50 својих аналитичких радова (кликните на овај линк за Иванову колумну- или на горњу слику), са фокусом на разоткривање корупције у режимском врху, државним институцијама, политичким организацијама, и режимско-тајкунским фирмама…

Његов новинарско-истраживачки рад јасно указује на могуће мотиве (и позадину) оваквог варварског напада, и наручиоце истог. Без обзира на опште познату спрегу неких режимских моћника, и „обичне“ и „тајкунске мафије“- чије (полу)јавно деловање је и довело до опште криминализације и несигурности у нашем друштву; Од надлежних органа очекујемо и захтевамо да починиоце и налогодавце овог гнусног злочина под хитно приведу правди…

Испред ФБР редакције- Оснивач портала и уредник Миодраг Новаковић, 28. август 2015.  

Новинар претучен металним шипкама!

Двојица нападача претукла су металним шипкама новинара Ивана Нинића (27) синоћ око 23.30 на улазу у стамбену зграду на Карабурми

Истраживачки новинар и члан УНС-а Иван Нинић рекао је да су га нападачи брутално претукли и да је напад пријавио полицији.

“Док сам закључавао ауто на паркингу у повратку из града, видео сам двојицу младића од око двадесетак година како седе на степеништу код зграде. Имали су на себи тренерке и качкете, али сам им видео лица, јер сам кренуо ка улазу у зграду и прошао проед њих. Полицији сам описао како изгледају. Када сам их обишао, чуо сам да нешто шушка у жбуњу и тада сам видео да одатле ваде две металне шипке. Напали су ме и брутално ме ударали. Сада имам подлив испод ока, модрице на бутној кости и повреду десног рамена. Полицији сам дао све смернице и резимирао своје новинарске активности у последњих десет година, колико на дневном нивоу истражујем корупцију”, рекао је Нинић УНС-у.
Нинић је нагласио да је са групом пријатеља у марту ове године основао невладину организацију „Центар за владавину права“ која планира да покрене и свој сајт на којем ће се објављивати истраживачке приче.

“Сајт је регистрован и већ четири месеца се ради на припремама тема. Тренутно радимо две посебно занимљиве приче које могу много да утичу на политичку елиту у Србији. То је прича о кабинету председника Томислава Николића и прича о пребацивању државног новца за финансирање Социјалистичке партије Србије. До сада смо послали више од 100 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и може се претпоставити да се неко због тога осетио угроженим. Полиција је за сада одрадила свој посао и ја очекујем да се пронађу и казне не само нападачи, већ и налогодавци, како бих знао ко ми шаље ову поруку”, каже Нинић.

Иван Нинић је аутор око 300 текстова и познатих истраживачких прича. Истраживачким новинарством бави се од средње школе. Радио је на порталу Пиштаљка, где је објавио око 90 текстова у периоду од 2009. до 2013. године, а као правни саветник учествовао је у писању овогодишњег Извештаја Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији. Тренутно, како каже за УНС, учествује у писању извештаја Савета о оглашавању и маркетингу државних органа. Био је саветник у кабинету министра Саше Радуловића, а од марта ове године је извршни директор НВО „Центар за владавину права“. Предавач је у Новинарској школи УНС-а и адвокатски приправник. У периоду од 2008. до 2012. године био је политички ангажован у Српској радикалној странци.

Ninic

Удружење новинара Србије шокирано је нападом на Нинића и тражи од надлежних да хитно пронађу и казне нападаче. УНС истиче да је напад на Нинића претња српском истраживачком новинарству.

Независно удружење новинара Србије је, такође, најоштрије осудило дивљачки напад на новинара Ивана Нинића и тражи од надлежних да идентификују и казне нападаче.
Повреник Родољуб Шабић је на свом налогу на Твитеру написао да је напад на Нинића „терор који захтева неодложну,најбржу могућу реакцију надлежних“.

Izvor: B92

———-

http://wp.me/p1Fuk8-Km5

4 replies »

 1. Овај интернет часопис је типично индивидулано величање једне личности и покушај његове промоције. Зато вас мало ко наставља пратити и кад наиђе случајно на овај портал, јер превелика сенка власника замрачује све остало.
  Штета, јер имате и неких заиста добрих ствари, али не могу да дођу до изражаја осим ако не величају посредно или непосредно Г. Новаковића или имају супротне ставове. Ви мора да сте били вишедеценијски члан КПЈ.
  Нисам ни ја у почетку схватао баш тако, али време носи своје. Додуше, није ми требало пуно времена.
  Могли сте слободно написати на првој страници – „Ово је МОЈ портал, са МОЈИ закони, са МОЈА правила и са МОЈИ ставови. Сви остали су неважни, осим ако нису по мојим мерилима.“
  Па да не губимо време џабе.
  А и тих осталих нема превише.
  Нема везе. Неки људи уживају читајући оно што су сами написали, а да им то задовољство не би нико покварио, свако коментарисање је излишно и баца се у смеће.
  Уживајте у вашем труду. И не дајте ником ни случајно да изнесе нешто супротно на вашем порталу.
  Пре спавања, прочитајте све што сте написали током дана поново и задивљено, па онда мирно у царство таме.
  Сигурни да нико нема шансе да вам поквари буђење, јер кључеве расправе ставите увек под јастук. За сваки случај.
  Ипак, желим вам пуно задовољства. Свако има право на своје воће, и да га једе кад год и како хоће.

  Свиђа ми се

  • Какве везе има ваш коментар с овим постом?

   И шта вам то конкретно смета везано за мој рад на сајту, чији јесам оснивач, али не и главни уредник- То је уважена колегиница Биљана Диковић. Њој се абсолутно не мешам у уређивачку политику сајта. Такође је чињеница да на овом сајту има највише мојих ауторских радова. Уосталом, од једног уредника и оснивача сајта се и очекује да редовно пише уводнике и редакцијске коментаре- који су, судећи бар по статистици, веома добро прихваћени од нашег читалаштва…

   Можете ли да наведете који су то ваши коментари цензурисани? – осим наравно оних који су описани у нашој редакцијској напомени: „Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени…“

   С дужним поштовањем, ФБР уредник и оснивач портала, Миодраг Новаковић

   Свиђа ми се

 2. Бедно , препознатљиво и јадно !! Покушај застрашивања часног новинара. И још више, све они могу !!

  Свиђа ми се

  • Није ми драго што сте ми одговорили, јер ми се чини да коментар који сам ја мислио да сам послао, није уствари ни послат, тј. није ни „отпутовао“. Има неких начина да се то провери и ја сам са запрепашћењем схватио да сам се љутно мало неоправдано, али ми је дргао да сте чвршћи од једног напада који баш и није сасвим испао оправдан.
   То што сам се наљутио има везе са овим постом.
   И ту сам доста стабилан, ево већ неколико дана, па се нећу сигурно предомислити, од када сам ту вест прочитао на неколико инернет сајтова.
   Ви кажете новинар Нинић је сарадник ФБР-а, и мени је то драго. Ипак и поред тренутне љутње, мени је ФБР веома драг.
   Али има нешто што ја ни у сновима нећу прихватити као исправно.
   Господин Нинић је „власник“ једне НВО, која се наводно бави „демаскирањем режимске корупције“
   Врло наивно за демаскирање корупције, када знамо да је она општеприсутна у свету, и да је има јавне и озакоњене као у Америци, и као скривене у многим другим државама, укључујући и Србију.
   Није много важно што ја не верујем да ће неко открити корупцију, јер сви крену касније истим путем, али је битно нешто друго.
   НВО!
   НВО у Србији су, са извињењем вама, мало колаборационистичке, мало подметачке и мало квислишке организације и редовно су финансиране и заштићене од странаца који Србији не желе ништа добро.
   Многи, некад исправни, људи су отворили НВО својим средствима, чекајући на прозивку. У Србији је мода да се отварају НВО због пара. Наравно, те паре мора да се одраде или држави Србији, што је редак случај, иако Србија мора да их финансира, или директном финансијеру. Најпознатији финансијер НВО у Србији је Сорош, о коме се не мора ништа рећи.
   Дакле, млади новинар се досетио јаду и отворио НВО. Да открива „режимску“ корупцију?
   Па та се корупција спроводи под патронажом Запада и њему је највише у интересу. Није млади и полетни новинар отворио НВО да демистификује наше окупаторе. Не, далеко од тога. А није ни он баш толико наиван. И он је један од оних који ће ударити по последицама, а не по узроцима. А од тог посла, Србија нема ништа.
   Запад држи добар део људи на власти у шаху због неких сличних работа из прошлости, и то им служи као изузетно добар метод за остваривање својих циљева преко људи који су „из народа“. Типичан случај је Ђукановић у Црној Гори. Запад неће дозволити ни државној комисији да растура корупцију, а не младом новинару.
   Ако ја то знам, он зна још боље.
   Ако ја знам да НВО није пут борбе за Србију, него напротив, то он не мора ни да призна.
   Некада велики Срби, као што је Ђорђе, да му не спомињем презиме, данас има НВО и више није Ђорђе од некад.
   А млади новинар је могао добити упозорење од било кога а не само од државе. Пре ће бити да је добио поруку од некога са стране, него од државе.
   Зашто онда подржати човека који се креће кроз свој живот преко НВО, кад знамо шта раде НВО у Србији.
   Нема добрих ни лоших НВО. Све су оне у Србији против Срба, или у најмању руку нису уопште ни на чијој страни, него гледају да извуку неке паре за времена.
   Мој првобитни коментар који није стигао до вас је био мало сажетији и жао ми је да сам га изгубио.
   Ово се односи на ваш пост.

   Свиђа ми се

%d bloggers like this: