АКТУЕЛНО

ОТВОРЕНО ПИСМО Пријатељима Историјског пројекта Сребреница: Стефан Каргановић – НАПИШИТЕ ПИСМО ЗА АЛЕКСАНДРА ДОРИНА!


 

Стефан Каргановић

Стефан Каргановић

 

Поштовани пријатељи Историјског пројекта Сребреница,

Обраћамо вам се у вези са тешком ситуацијом у којој се налази познати истражитељ догађаја у Сребреници, Борис Крљић, познатији по свом псеудониму Александар Дорин. Као што вам је вероватно већ познато, 17. јуна швајцарске власти су га ухапсиле и од тада он се налази у изолацији у истражном притвору. Претпоставља се да је то у граду Базел, међутим швајцарске власти већ више од два месеца не издају никакво званично саопштење о Крљићу, где га тачно држе или о разлогу зашто је лишен слободе. Све информације којима располажемо су из неформалних извора.
Сви који су били убеђени у висок степен „владавине права“ у Швајцарској – шокирани су. Крљић је швајцарски држављанин, рођен у Швајцарској од родитеља српског порекла, и претпоставља се да би морао да ужива сва права која закон ове високо развијене, демократске и правне државе пружа својим својим грађанима.

Међутим, ако се те правне норме у Швајцарској генерално поштују, Крљић је очигледно изузетак. Зато вам се обраћамо, у нади да ћете одвојити неколико минута свога времена и посветити их предмету несталог без трага Бориса Крљића/Александра Дорина.
Све што смо до сада неформално успели да установимо је то да се Крљић налази под контролом швајцарских власти у Базелу и да се већ два месеца налази у изолационом притвору. Ми не прихватамо нормализацију такве праксе у земљи која себе сматра узорном правном државом.
Зато вас молимо да без одлагања пошаљете поруку правосудним органима у швајцарском граду Базелу, где је заточен Борис Крљић/Александар Дорин, и да захтевате да буде ослобођен или да Швајцарска обнародује природу оптужнице против њега, с тим да му се морају обезбедити све уобичајене могућности да се брани.

Адреса електронске поште где можете послати писмо је:
info.ug@jsd.bs.ch

Редовном поштом можете им упутити писмо на следећу адресу:
Untersuchungsgefängnis Basel-Stadt (Remand Prison)
Binningerstrasse 21
CH-4051 Basel
Switzerland

Писмо можете написати на српском или на енглеском, немачком или неком другом светском језику. Писмо треба да буде учтиво, кратко и категорично.
Ваша интервенција би могла да одигра кључну улогу у разјашњавању судбине Бориса Крљића и његовом ослобађању уколико – као што претпостављамо – не постоји правни основ да буде у притвору.

Подсећамо вас на чувене речи противника Хитлеровог режима, пастора Дитриха Бонхофера: „Када су дошли по Јевреје, нисам учинио ништа зато што нисам Јеврејин; када су дошли по вође радничких синдиката ћутао сам јер нисам радник; када су одводили комунисте нисам протестовао зато што нисам комуниста. Када су дошли по мене да ме воде више никога није било да дигне свој глас у моју одбрану.“

Молимо вас да напишете писмо управи швајцарског затвора где се налази Борис Крљић и да захтевате да буде хитно ослобођен, или да се објаве оптужница и докази против њега уколико швајцарске власти сматрају да постоје ваљани разлози да му се суди.

 

Срдачно,
СТЕФАН КАРГАНОВИЋ
Историјски пројекат Сребреница

Ден Хаг, 26. август 2015.

SREBRENICA

DORIN - kolaz fbreporter

———–

ПОВЕЗАНО:
СЛОБОДА ЗА ДОРИНА: Напишите писмо подршке Александру Дорину да смо уз њега, у истини до коначног ослобођења!

*НЕЋЕМО ОДУСТАТИ: Зачарани круг у случају Дорин
*Рушење мита о геноциду у Сребреници (2): Харанга почела 2011. године
*Рушење мита о геноциду у Сребреници (1): Дорину „пакују“ дрогу због Сребренице *Александар Дорин разговарао са својим браниоцем. Хајка на Дорина по налогу САД?
*КМ НОВИНЕ: Сада и на руском – филм и сведочење Александра Дорина о Сребреници и геноциду кога никада није било!
*Александера Дорина ухапсили још 17.јуна: ИЗАВАЧКА КУЋА ПОЗИВА – Помозите да одбранимо Дорина!
*Иза нестанка Дорина стоје исламисти? Миливоје Иванишевић – Стравично сам забринут… *ОТВОРЕНО ПИСМО пријатеља Александра Дорина председницима Србије и Српске, Влади Србије и Српске и свим медијима
*Предраг Поповић: ПРОГОН АЛЕКСАНДРА ДОРИНА – СРБИЈА ЋУТИ
*ФАКТИ: Швајцарска тајна служба покушава да монтира доказе против Дорина

*ВЕЋ ЧЕТИРИ ДАНА НЕМА ДОРИНА: Да ли је ухапшен Александар Дорин, где се налази?

* ПОСЛЕ 15 ГОДИНА ИСТРАЖИВАЊА ТВРДИ: Званична верзија о Сребреници чиста измишљотина и лаж!
*„СРЕБРЕНИЦА – ГРОБНИЦА ИСТИНЕ“ – Трибина, одржана у Нишу, која је изазвала велико интересовање!
*
Донтаело ПОЂИ- Сребреница: како је заиста било (ФБР превод- С. Максовић)

*РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (1), Alexander Dorin: „Ја, значи, врло добро знам шта је геноцид и шта не…“ – ФЕЉТОН СРБског ФБРепортера 1-9

———-

*кратки линк за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-KgY

————-

26. 08. 2015. Историјски пројекат Сребреница/Стефан Каргановић, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Моја најбоља пријатељица написала је писмо следеће садржине:

  “ Уважени,
  обраћам вам се да изразим своје запрепашћење вестима да, након дуге потраге издавача, родбине, пријатеља и поштоваоца, за сада само из незваничних извора, ми који смо у Србији били у прилици да пратимо рад младог господина Бориса Крљића, alias Александра Дорина, сазнајемо да је ухапшен и у притвору у затвору у Базелу, а без објаве оптужнице и доказа којима се она поткрепљује.
  Борис Крљић је ваш држављанин, а наш сународник и, у Србији је постао запажена јавна личност, када је почео да се бави трагичном темом, која се тиче утврђивања истине о догађајима у Сребреници. Стога је његов нестанак и држање у притвору, за који се сумња да постоји правни основ, изазвао велико узнемирење наше јавности, па и моје. Ово тим више, што се све догађа у вашој земљи, Швајцарској, која је у Србији појам тачности, прецизности, уређености и демократије.
  Уколико су незваничне информације тачне, сасвим је природно да, забринути за његову судбину, захтевамо од швајцарских власти да господина Бориса Крљића хитно ослободе или да објаве оптужницу са доказима, уколико швајцарске власти сматрају да треба да му се суди.
  Унапред се захваљујем на пажњи и разумевању.
  Зорица Ненадић,
  дипл. правник из Београда
  Србија“.

  Не може да штети, а може да користи.
  Поздрав за господина Каргановића!

  Свиђа ми се