АУТОРИ

Сведочанство злочина: Војници УН гледали хрватски масакр над хендикепираним Србима у Двору на Уни (видео)


Danske soldater lod Kroatisk milits henrette handikappede Serbere from Perspektiv on Vimeo.

Дански војник Јан Велендорф дао је интервју данској телевизији БТ у којој признаје да су војници Уједињених нација 1995. године скрштених руку гледали масакр хендикепираних Срба у Двору на Уни после акције „Олуја“.

20.11.2012. ФБР уредник Биљана Диковић

Jan Wellendorf, FN soldat i Kroatien 1995

Jan Wellendorf, FN soldat i Kroatien 1995

„Видели смо дванаест особа у  маскирним униформама како се приближавају школи. Био сам у бункеру на врху зграде и јавио сам команданту шта се догађа. Гледали смо их како гранатама разбијају врата школе, али имали смо наређење да не интервенишемо. Униформисане особе су ушле у школу и извеле хендикепиране особе и старце, поређали их у ред и убили. Све је трајало мање од 15 минута.“

Видео запис ВОСТОК, са преводом на енглески: Напад Хрватске војске на Републику Српску преко Двора на Уни према Новом Граду и околини 1995. године снимано камером данских „миротвораца“.

ПРИЛОГ РТРС-а о овом злочину:

Српско Тужилаштво за ратне злочине дошло је до снимака који би могли да помогну у откривању починилаца злочина у Двору на Уни 8. августа 1995. године, једног од најгнуснијих ратних злочина који се десио на простору бивше Југославије, када је убијено девет хендикепираних особа српске националности.
На снимцима се види како војници улазе у Двор на Уни, а датум снимања одговара дану масакра.
Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић рекао је да се снимци, до којих је Тужилаштво дошло током боравка у Копенхагену 24. и 25. јануара, подударају са исказима свједока, данских војника, који су у то вријеме били у саставу данског батаљона у Двору на Уни.
Вукчевић је додао да се сада испитује аутентичност тих снимака пошто су позната имена аутора снимака.

Према исказу свједока, данских војника, убице су носиле тамно зелену униформу без ознака, а РТС преноси и изјаву шефа Документационо-информационог центра „Веритас“ Саве Штрбца који тврди да је такве униформе имала хрватска специјална полиција, те да има још доказа који упућују на њих.

Штрбац истиче да је, према српским, хрватским и изворима УН, једна јединица специјалне полиције, из 145. бригаде хрватске војске, већ 7. августа око 17.00 часова ушла у Двор. „То је све описано, пут те јединице, којом је командовао домаћи човек, Хрват из села Замлача код Двора, Матија Ципрић. Све је то објављено још септембра 1995. године у часопису `Зрин`“, напомиње Штрбац.

О новим детаљима, јавља РТС, представници српског Тужилаштва за ратне злочине разговараће и са хрватским тужиоцима са којима воде заједничку истрагу о злочину. О злочину у Двору на Уни поново је почело да се говори када је у априлу прошле године дански лист „БТ“ пренио причу бившег припадника снага УН у Хрватској Јана Велендорфа о злочину, која до тада није била позната широј јавности.

Према Велендорфовом свједочењу, дански војници из УН, стационирани у Хрватској у вријеме хрватске акција „Олује“, нису реаговали када су људи у маскирним униформама (без ознака), пред њиховим очима 8. августа 1995. године убили девет хендикепираних особа српске националности, који су се сакрили у школи у Двору на Уни, пренио је „БТ“.

Лист је навео да су се погубљења догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника, који су имали наређење да само осматрају терен и да не интервенишу у вријеме када се догодио злочин у Двору, током офанзиве хрватских снага, која је имала за циљ да се Срби приморају да напусте Хрватску.

ПОВЕЗАНО:
* Документарни филм: „Кациге срама“: о геноциду Хрватске над србским народом уз помоћ снага УН које нису заштитиле Србе

3 replies »