АКТУЕЛНО

БЕЛОРУСИЈА: Минск, престоница чистоће и мира!


ДОБРО дошли у најчистији град на свету! То ће вам, иначе тихи Белоруси рећи, или написати, чим слетите у Минск. Главни град Белорусије је отишао неколико корака даље од онога што се прича, или што се напише туристима. Отишао је и километре даље у својој свести о томе да је лепше живети и радити у окружењу и са менталитетом који показује да може другачије.

„Новости“ вам преносе утиске са дводневног боравка у престоници Белорусије, из града хероја Другог светског рата који је патио и славио као и цели Совјетски Савез. Града у којем се војевала друга највећа тенковска битка за слободу од фашизма и који је на легенди о слободи и на костима ослободилаца успео да се десети пут у својој историји дигне из пепела и постане место за – леп живот.

Мир. Тишина. Чистоћа. Три основна утиска о Минску која су очигледна већ после сат времена, колико се путује од аеродрома до центра града. И да… Успут, непрегледна поља, заправо право море жита. Све већ пожњевено. Што би неко рекао, неће се гладовати.

А, Белоруси су далеко од старих стереотипа о глади, лошем животу на ивици егзистенције и достојанства. Већ су ушли у модеран систем функционисања. Преподне се ради, поподне се опушта у природи, бројним парковима, тржним центрима… Булевари широки, у једном смеру по четири траке, клизе аутобуси и тролејбуси. А под земљом, стари, али „умивени“ метро. И кад смо већ код „подземља“, замислите пешачки, подземни пролаз у којем може, на пример, без проблема да се одржи концерт, књижевно вече, на мермеру који је беспрекорно чист! Такав је сваки у граду који има скоро два милиона становника!

И замислите град без иједног (али буквално, без иједног) графита, улице и тротоаре без пикаваца, или милиона залепљених жвакаћих гума. Чак 70 одсто градске површине од укупно 349 квадратних километара је под зеленим површинама. Паркови, вештачка језера, шуме са високим белим брезама. Ваздух чист, иако је на ободима града индустријска зона. Иначе, стопа незапослености у Белорусији је 0,9 одсто, а криминал је на нивоу статистичке грешке – око 0,1 одсто.

night-panorama-minsk-belarus-17872847

Људи, дакле, мирни и тихи. На питања одговарају љубазно, занима их све о Србији, мада ће већ у другој речници са поносом да вам кажу, нешто гласније: Косово је Србија!

Ипак, неко води рачуна о томе да све буде тако како и изгледа.

– Једноставно, све што видите и осећате је ствар васпитања и образовања. У држави сви воде рачуна о томе да је важно бити добар, културан, одан и дисциплинован, јер људи чувају оно што је њихово – у две реченице нам је све објаснила 25-годишња Светлана, туристички водич.

Одосмо из Минска. Крајња дестинација Борисов, место где је Партизан изгубио од тима који финансира фабрика Белоруске аутомобилске и тракторске електронике (БАТЕ). Дуж 60 километара магистралног пута поново непрегледна житна поља. Шума, и одједном стадион у облику свемирског брода. Личи као да је испред времена, на њему је све вековима испред поимања онога што су стадиони у Србији. Слика за крај белоруске приче. Земља која је 1.600 километара далеко од нас. У сваком смислу те речи.

НАЦИОНАЛНО БЛАГО

НАЦИОНАЛНА култура и историја Белорусије некако се „на блиц“ огледа и у здању Народне библиотеке. Симболичног назива „Дијамант знања“, ово здање чува девет милиона књига које су написане на чак 50 језика. Занимљиво је да је дужина полица на којима се налази ово национално благо невероватних 90 километара.

ЦЕНЕ

ЈЕДАН евро вреди око 17.600 белоруских рубаља. Еспресо се може попити за један евро, колико кошта и неко од газираних пића. За пиво је два или три евра. Аутобуси, тролејбуси и метро су прецизни на – токијском нивоу.

„ЗЛАТИБОРАЦ“ У СУПЕРМАРКЕТУ

БЕЛОРУСИЈА и Минск су дуго отворени ка свима, па и Западу. Велики шопинг-центри су све чешћа појава у престоници, а у једном од њих у супермаркету са 38 каса наиђосмо и на производе наше месне индустрије – „Златиборац“. Ипак, тотални хит су рафови, гондоле са преко 100 врста вотке! Пије се често, много и разноврсно. Ипак, ако пијанца пешака полиција сретне како тетура улицама, осим трежњења у полицији следује му и ригорозна новчана казна.

staroborisovsky-trakt-8

—-

http://wp.me/p1Fuk8-Kas

22. 08. 2015. НОВОСТИ/СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић

 

5 replies »

 1. Istina isli su iz nase opstine tamo da uspostave kao neku sradanju i sami su se iznenadlili kada su tamo stigli umesto ocekivanja tipa ukrajine i sirotinje pustara depresivnih zgrada iz komunizma docekala ih sasvim druga prica !!!

  Свиђа ми се

 2. Не не, ништа то није! То је плагијат и опсена, не видите Ви добро! Нема ту „демократије“!
  Треба да дође слатка „Qeeny“ и ујка „Sam“ да донесу слободу и скину „омрзнутог диктатора“ који се ето, шепури на леђима народа и не дозвољава доносиоцима „најдемократскијих“ идеја Света да се размашу. Тако и треба тим „глупим“ Белорусима, Укри су много паметнији, приклонили су се Јевропи где тече мед и млеко.

  Свиђа ми се

 3. ово је предиван коментар, заснован на много фасцинирајућих података који упечатљиво говоре о томе какав је град Минск и каква је наша братска нам Белорусија.

  Свиђа ми се

 4. Ovo je biser Plandte zemlje. Ovo treba da stoji na ponudama Turistickih agencija. Posetio sam Minsk jos u doba SSSR-a pre 40 god. To treba videti. EU-fili. Ne divite se ni Parizu, ni Londonu, ne znate sta je lepota. A sva ta cistoca i bogatstvo odraz su kulture.

  Свиђа ми се