АКТУЕЛНО

Руски монаси и немачки посланици за Донбас купују лекове за 100.000 евра


монаси руски помоћ

фото: ФАКТИ

МОНАСИ ИЗ МАНАСТИРА ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ У ДНР И ЛНР ВЕЋ ОТПРЕМИЛИ 15 КАМИОНА ПОМОЋИ

АСТРАХАНСКА епархија Руске православне цркве потписала је споразум с немачким посланицима о помоћи становницима југоистока Украјине. За њих ће бити набављени лекови вредни 100 хиљада евра, саопштио је намесник манастира Јована Претече игуман Петар.

„Немачки представници су лично допутовали у Украјину, видели тежак положај људи и изразили жељу да помогну. Обзнанили су да се прикупља помоћ, и људи у Немачкој су почели да дају добровољне прилоге од два до две хиљаде евра. Прикупљено је око 100 хиљада евра“ – испричао је игуман.

По његовим речима, споразум је потписан са замеником председника посланичке групе партије Левица Волфгангом Геркеом. Немачки посланици су прво хтели да пребаце новац Украјини, али су њене власти одбиле донацију. Након тога повезали су се са свештеницима из Астрахана, који од маја прошле године заједно са волонтерима прикупљају, шаљу и прате хуманитарне конвоје на југоисток Украјине.

„Послали смо већ петнаестак камиона. Осим тога, у нашем статуту пише да можемо да се бавимо добротворним радом. За нашу помоћ се зна чак на сајтовима Службе безбедности Украјине. На пример, мене су већ сврстали у саучеснике терориста. Ја сам то доживео као похвалу, злоба им помућује разум“ – нагласио је игуман Петар.

Немачки посланици би требало да пребаце новац за пружање помоћи грађанима Украјине у року од две недеље.

——

http://wp.me/p1Fuk8-JX5

13. 08. 2015. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић