Крајина

Тога дана све је мирисало на кишу, али ништа није слутило „олују“…


„Олуја“ ми је одувала детињство, нису се бројали дани већ изгубљени животи

Новости, 01. август 2015.

ЂУРЂИЦА Поповић, 1995. имала је девет година. Тог 4. августа спремала зе са свадбу код кума, у малом личком селу Велебиту. Сећа се, једино, да је тога дана све мирисало на кишу. Али да ништа није слутило „олују“, која ће њу и још четврт милиона Срба „одувати“ са њихових огњишта у Хрватској.

djurdjica

Ђурђица Поповић / Фото И. Маринковић

Њена прича, вероватно, налик је и осталим исповестима прогнаних. Можда би остала само њена да је 2009. није написала и објавила на интернету. Прича је обишла свет, а ових дана одабрана је и да је Ђурђица прочита на мосту у Сремској Рачи, 4. августа, на обележавању две деценије од највећег прогона српског народа из Хрватске.

„Бирала сам шта ћу обући, какву ћу фризуру направити… Изабрала сам хаљиницу и лакиране ципелице… Једно јутро, негдје око четири сата, пробудила нас је пуцњава. Ништа необично, није био први пут да мирни, дјечји сан, прекину рафали. Али тог 4. августа 1995. године нисам ни помислила да је то посљедња ноћ проведена у мојој соби, у мом кревету, посљедње свитање зоре у родном мјесту… У пламену је нестало све што су генерације годинама стварале…“

Ово је само део исповести деветогодишње девојчице из Лике. А свима који су је читали и слушали, стезала је грло, пунила очи сузама. Или отварала ране…

Ђурђица Поповић је сада тридесетогодишња девојка, која је умакла „Олуји“ у Београд, заједно са млађом сестром Миленом и родитељима. Од оних је жена које зраче лепотом и осмехом. Али, на саму помисао да ће део своје исповести читати на обележавању годишњице „Олује“ у Рачи – очи јој се напуне сузама. А глас задрхти.

РАТ ЈЕ ВЕЛИКО ЗЛО

КАКО у својој исповести Ђурђица каже, пошто у рату нема закључка и она је свој текст завршила цитатом текста Н. Корице:

„А шта се ту море, има и горе, онај оставио мртву матер у јарку, други опет несарањеног сина, трећи још увијек не зна ни ђе му је ко, рат је… рат је велико зло.“

– Поносна сам и велика је част што ћу учествовати и прочитати како сам као деветогодишња девојчица доживела ту ноћ када смо прогнани, али се бојим да ће ме туга савладати – каже Ђурђица за „Новости“.

– Сваки пут када причам о томе, као да све поново проживим. И опет сам у тој ноћи неизвесности. Да ли ћемо дочекати јутро, или ћемо нестати, као многи које сам познавала. Поново у мени оживе звукови рафала, глас који говори: „Пали!“, и језиви крици стоке и живине која жива гори.

Када је кренула у збег знала је где је Србија, али не и колико ће до тамо путовати. Сећа се ужаса у колонама. Трактора којима је народ бежао, најпре до Бањалуке. Потом аутобусима према Сремској Рачи и Београду.

У писму сећања, као деветогодишња девојчица бележи:

„Не знам тачно колико смо дана путовали, отприлике десет. Тих дана, нажалост, нису се бројали дани, већ изгубљени животи… Хтела сам пребројати све оне људе, било нас је пуно, никад нисам видјела толико људи, никад колони нисам могла видјети ни почетак ни крај, а нисам знала ни бројити до толиког броја. Толико нас је било… Гледам нас, питам се: Шта смо ми сад? Несрећници? Страдалници? Хероји? Кукавице? Бене? Играчке? Да ли се то историја шали са нама, или нас подсјећа на неке заборављене лекције?“

Ђурђица је у међувремену завршила Економски факултет и запослила се. Воли свој посао, воли нове пријатеље и свој нови завичај. Али, стари не заборавља. Као што не може да заборави детињство које јој је украдено, али тиме не жели да оптерећује друге.

– Ове слике о којима ћу причати у Рачи, не познају моји пријатељи које знам и 20 година – каже Ђурђица. – Једноставно, треба ићи напред и не желим да ме људи везују и гледају само кроз овај део мог живота.

Ипак, она се, и када то не признаје, враћа детињству, завичају из кога су је протерали, родитељској кући која је остала у пламену. И одлази тамо када год је у прилици.

1 reply »

 1. Свемоћни западно-европски и амерички лидери, које оличавају идолатриска друштва чаробњака међународне масонерије, римских католичких темплара – сулудих крсташа, кабалиста-циониста, муџахедина бин ладениста, великих финансијера, комуниста-троцкиста и тз. великих изабраника, који сачињавају „Светску Федералну Владу“, која личи на пресликану Совјетску Унију , међу којима се налазе и извесни Срби и Србкиње, добро су знали где су у свету постојали геостртешки предели и где су се столећима сукобљавали витални интереси великих сила.

  Један од тих геостратешких предела је и Балканско полуострво, које је у извесној мери насељено Србима. Уз то Балкан граничи са англо-америчким Средоземним морем и несумњиво има велики стратегијски значај за виталне интересе Сједињенених Америчких Држава и Енглеске.

  Указали бисмо и на то да данас Сједињене Америчке Државе имају војне базе на свим странама света. Њихов циљ је дефинитивно уништење православних Срба, који граниче са Јадранским морем. То је између осталих историчара констатовао и проф. Милорад Екмечић, који дословно каже:

  „…Нови развој је избацио Русију из реда великих сила… Није у питању да ли ће Русија на Балкану играти значајну улогу, него да ли ће имати сређено друштво да уопште игра самосталну улогу… Данас Сједињене Државе журе да на Балкану стекну неке боље позиције него што су имали њихови предходници на том осетљивом простору. Стога тако темељито етнички чисте српске покрајине у Хрватској и Босни… Све што САД раде на Балкану, укључујући и историјске злочине етничког чишћења српског народа, последица је тражења места где би се берлински зид поново боље поставио. Католичка Француска на Балкану има своје савезнике. Дефинитивно, ми то нисмо… Садашњи француски министри су добро савладали ватикански уџбеник балканске историје. Будућој Европи није потребна југословенска држава, а уједињени српски народ је њен први непријатељ. Срби су били жртве католичке средње Европе више пута у прошлости…“ (Види: Проф. Др. Милорад Екмечић, Највећа грешка је што свету никад није речено шта Срби хоће, „Американски Србобран“, Pittsburgh, Pa., USA, бр. од 7. фебруара 1996).

  Осврнили бисмо се и на Хтлеров говор од децембра 1943. године, који је завшио овим речима:

  „Ми не смемо нипошто допустити да на Балкану постане надмоћан један народ који сматра да има своју политичку мисију. Срби су један такав народ. Они су показали велику државотворну снагу и имају далекосежне циљеве, који допиру чак до Јегејског Мора. Не чини ми се паметно да овај народ још посебно охрабљујем у његовим тежњама… Проучите још једном своје предлоге с обзиром на све ово што сам Вам ја данас рекао, па ћемо о томе поново говорити…“ (Види: Herman Neubacher, Sonderauftrag Suedost, 1940/1945, Bericht eines fliegenden Diplomaten, – Musterschmidt-Verlag, Goettingen, 1956).

  Очито је да између Хитлера и западно-европских и америчких империјалиста, у односу на србски народ ни данас нема нема никакве разлике.

  После свега, чему коментари о тз. хрватској „Олуји“ 1995 и о најновијим збивањима на бившем југословенском простору и о свему што се данас догађа у свету?! Западно-европски и амерички империјалисти су и 90-их година двадесетог столећа потврдили и обелоданили оно што су били одлучили на Париском Конгресу 1856. године…

  Свиђа ми се