АКТУЕЛНО

ДОДИК: Ако дође до укидања Дејтона Српска износи из БиХ и своју територију и своју државност


dodik

  • Председник РС захвалио америчком амбасадору у БиХ – Морин Кормак – што је отворено саопштила да свих протеклих година није било искрене намере да се очува изворни Дејтонски мировни споразум, него да се иде на његово укидање и унитаризацију БиХ
  • Кормак мора – нагласио је Милорад Додик – да постане амбасадор САД, а не да буде амбасадор Бошњака у БиХ. Ако успе то да уради, можда ће нешто и научити и неће отићи одавде не схватујући ни зашто је дошла, нити где је била

ХВАЛА америчком амбасадору што је признала оно што ми сви знамо да је намера унитаризација БиХ и укидање Дејтонског споразума. У том случају, Српска враћа оно што је унела у садашњу БиХ, а свакако је од ње у том смислу и старија, истиче председник Републике Српске Милорад Додик.

Председник Републике Српске се захвалио америчком амбасадору у БиХ Морин Кормак што је отворено саопштила да свих протеклих година није било искрене намере да се очува изворни Дејтонски мировни споразум, него да се иде на његово укидање и унитаризацију БиХ, те поручио да у том случају Српска има право да врати своју државност коју је унела у тај међународни уговор.

Додик је напоменуо да је Република Српска у Дејтонски споразум унела своју државност, територију, институције и вољу народа, да се жртвовала да би успоставила мир.

„Српска је постојала пре овакве БиХ и старија је од ње овакве. Српска, ако неко тврди да Дејтон треба укинути, има право на све оно што је пре тога имала своју територију и границу, своју граничну полицију, своју војску, своје порезе…”, истакао је Додик у интервјуу Срни, поновивши да Српска није за укидање Дејтонског споразума, него за његово очување и доследну примјену.

Говорећи о ставовима које је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак изнела у својој најновијој колумни да је због чланства у ЕУ потребна уставна реформа у БиХ, те да је остварен првобитни циљ Дејтона да оконча рат и да се сада поставља питање његове улоге данас, Додик је рекао да је неуобичајено да амбасадор САД на овај начин показује свој однос према међународном уговору и да је видљиво да госпођа Кормак или они који су у њено име писали ту колумну показују потпуно непознавање ствари „које сеже далеко у политички и правни дилетантизам”.

„Њој вероватно није познато да постоји конвенција о међународним споразумима потписана у Бечу, која говори о томе да се међународни споразуми морају поштовати и примењивати и да у том погледу нема никакве дилеме”, каже Додик.

Он је напоменуо да потписивање Дејтонског споразума није било само у функцији мира, што наравно јесте једна од ствари која је била веома важна, него је на тај начин успостављен и политички систем у БиХ који је прецизиран Уставом.

„Говорећи о томе да они који су тај међународни мировни споразум писали у САД нису очекивали да ће он успети у смислу одрживости, амерички амбасадор нам саопштава да је то од почетка с америчке стране била превара, а да смо једини проблем ми Срби, који смо упорни да бранимо своју аутономију и Српску”, сматра Додик.

Додик је оценио да Кормакова очигледно жели да потпуно разгради изворни Дејтон, да нестане Републике Српске, да нестану њена права, а да направи унитарну БиХ, те упозорио да БиХ неће преживети овакве амбасадоре који не поштују међународне уговоре.

„Она нема појма где је дошла… Коначно би нешто требало да прочита од свега тога да би могла да разуме, ако уопште може да схвати, и да се понаша у складу са праксом и документима ове земље као што је Устав, а не да се на овакав начин покушава уплести у унутрашње ствари једне земље”, истиче Додик.

Председник Српске напомиње да је Кормакова од почетка прихватила концепт унитаризације и да све што се може чути од лидера СДА Бакира Изетбеговића може се чути и од ње ту нема никакве разлике.

„Она коначно мора да постане амбасадор САД, а не да буде амбасадор Бошњака у БиХ. Ако успе то да уради, можда ће нешто и научити и неће отићи одавде не схватујући ни зашто је дошла, нити где је била”, наводи Додик у инервјуу Срни.

Председник Српске је подсетио да су свих ових година након Дејтона амерички званичници говорили да је Дејтонски споразум дефинитивни међународни уговор који се мора поштовати, изразивши уверење да ставови Кормакове ипак нису званични ставови САД.

„Нечувено је да амбасадор на овај начин излази у јавност у једној земљи. Да је БиХ било каква држава, она сигурно и не би била амбасадор овде, али пошто БиХ и није држава, могу свакакви амбасадори да буду у њој…”, каже Додик, подсећајући да је Дејтонски споразум креација америчке администрације и да су основа за креирање Устава БиХ била уставна решења у САД, због чега чуди што амбасадор овако, на посредан начин, „побија” и свој Устав САД.

Говорећи о противљењу Кормакове референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, те њеним наводима да је Уставни суд БиХ потврдио одлуку о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је то тачно, али да је Кормакова пропустила да каже да су четири од шест домаћих судија били против те одлуке, а да су за њу гласала два Бошњака и три странца који су, као судије, „придодати” у Уставни суд.

„Ми смо одређене жртве поднели потписујући Дејтонски мировни споразум и нећемо дозволити да нас сад неко превари. У том смислу молим сваког Србина и сваког коме је стало до Дејтонског мировног споразума да прочита ове поруке које нам је амбасадор упутио”, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

—–

http://wp.me/p1Fuk8-JBY

2. 08. 2015. ФАКТИ/СРНА, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Уколико већина срба у Српској схвати позицију опстанка изаћи ће на референдум и изгласати неповјерење према Суду и Тужилаштву БиХ.

    Свиђа ми се

  2. Подршка најјачем председнику на балкану, овако говори слободан човек, свако добро уз свемирску помоћ.

    Свиђа ми се