ДРУШТВО

Хашки трибунал опструисао руске лекаре који су прегледали Генерала Младића


Руски љекари траже комплетну медицинску документацију генерала Младића

27. ЈУЛ 2015. РТРС

На захтјев руских љекара који су прошле недјеље прегледали генерала Ратка Младића, у Амбасади Русије у Хагу, одржан је састанак са тимом Младићеве одбране.

Љекари су током састанка констатовали да им Хашки трибунал није доставио комплетну медицинску документацију и због тога ће сутра трибуналу упутити захтјев да им се налази који недостају хитно доставе, потврдио је за РТРС Дарко Младић. Писање појединих медија да ће за привремено пуштање на слободу генерала Младића, Влада Русије дати гаранције Хашком трибуналу, Дарко Младић је назвао спекулацијама.

„У овом тренутку чекамо извјештај руских љекара, сви даљи кораци зависиће од тога шта буде писало у том извјештају. Ја нећу да спекулишем, у овом тренутку наш циљ је да добијемо тај извјештај за који сматрамо да ће бити објективан и неутралан. Борба се води да можемо коначно да добијемо тај извјештај“, каже Дарко Младић.

***

Трибунал опструисао руске љекаре и лијечење Генерала Младића

27. ЈУЛ 2015. Срна

Секретаријат Хашког трибунала дао је руским љекарима који су прошлог уторка прегледали генерала Ратка Младића непотпуну љекарску документацију и тако их онемогућио да комплетирају извјештај, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

DarkoКако је објаснио Дарко Младић, иако је Секретаријат био дужан да преда све налазе, испоставило се да је дио предатог материјала застарио, да недостају поједини снимци, те да је код дијела документације прескочена свака друга страна.

Због тога су руски љекари уочили да документација није комплетна тек по повратку из Хага, а одбрана генерала Младића је данас о томе обавијештена на састанку у руској Амбасади у Холандији.

„Ми смо протумачили да је то још један вид опструкције коју је Секретаријат Трибунала вршио тако што није предао комплетну документацију, иако је био обавезан да то учини“, рекао је Дарко Младић.

Он је додао да је одбрана од руских љекара добила списак недостајуће документације и најавио да ће поднесак у коме се од Секретаријата Хашког трибунала хитно тражи да се комплетира та документација бити предат одмах сутра ујутро.

Како је истакао Дарко Младић, руски неуролог и кардиолог не могу да заврше љекарски извјештај ако не добију комплетну документацију.

Син Ратка Младића поручио је да ће се одбрана борити да се та документација што прије преда и да ће „размотрити и остале кораке, уколико буду инсистирали на тој врсти опструкције“.

Он је навео да су покушаји опструкције Секретаријата Хашког трибунала уочени још прије доласка руских љекара.

Како је навео Дарко Младић, руским љекарима је прво био одобрен боравак од два дана, а затим је опструкција вршена тако што су мијењани термини, да би на крају скратили дозвољено вријеме за прегледе на по два сата за сваког од два љекара.

Према његовим ријечима, сви здравствени проблеми и симптоми болести, које је генерал Младић имао у тренутку када је ухапшен, нису престали и он и даље има проблема са врло високим крвним притиском, десна страна му је одузета, брзо се замара…

Генерала Младића су прошлог уторка прегледали руски неуролог и кардиолог.

1 reply »