АКТУЕЛНО

ТАЈЛАНД: 56. Међународна олимпијада из математике ЗЛАТНА МЕДАЉА – АЛЕКСА КОНСТАНТИНОВ


TAJLAND

На 56. Међународној олимпијади из математике, одржаној на Тајланду, Кикинђанин Алекса Константинов освојио је златну медаљу.

Да је успех младих математичара из Србије огроман потврђује и податак да су у конкуренцији такмичара из преко 100 земаља света управо чланови тима из Србије са освојене четири медаље – златном, сребрном, две бронзане и две специјалне похвале, били међу најбољима. Кикинђани су с разлогом поносни на свог Алексу.

У најјачој међународној конкуренцији, Кикинђанин Алекса Константинов, ученик Математичке гимназије у Београду, био је и најуспешнији. А пут до златне медаље на Математичкој олимпијади Алекса је заправо започео у кикиндској Основној школа „Свети Сава“, када га је математика очарала.

„Моја љубав према математици започела је још у основној школи, а ту љубав развијала је професорка Десанка Чепелник. Пуно је радила на мом успеху, поставила је праве темеље мог знања и због тога сам јој неизмерно захвалан“, прича нам Алекса.

Предан рад у београдској Математичкој гимназији, уз велику подршку и подстрек професора, донео је , пре свега Алекси и његовој породици, велико задовољство и официјелне награде. Припреме за само такмичење су константне, то како каже Алекса, није обавеза – већ љубав према математици:

„Нама математика није обавеза, већ љубав и страст, најлепша занимација. Треба стварно спознати лепоту математике као прелепе науке. На тај начин, нама припреме за такмичења не падају тешко, ми то радимо свакодневно.“

ALEKSA KONSTANTINOV

Искуства са Тајланда и са самог такмичења су за читав живот. А онда, и сазнање да сте – најбољи.

„Само сам чекао да буду повучене границе за златну медаљу, али када је резултат био и званично саопштен био сам пресрећан. Мислим да је то велики успех за мене“, емотивно нам утиске из Тајланда препричава најбољи математичар-средњошколац на свету.

Можда је златна медаља сигуран знак да ће Алекса, баш како је и пожелео, своје школовање наставити у Бостону, на Универзитети ИМТ. Причао је о томе са својом професорицом Соњом Чукић која га је бодрила да златна медаља олакшава упис. Веровала је у Алексу, а Алекса је то доказао на најлепши могући начин.

Након средње школе, Алекса ће отићи тамо где ће добити најбоље услове за образовање и живот. А живот је тек пред њим. Где год то било, Алексин избор је – математика.

——

http://wp.me/p1Fuk8-JnL

21. 07. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Petar Milanovic:
    „Ovo sam slikao danas ispred opštine u Boru..! Mladić koji je završio mašinski fakultet ,masters a sada spao na to da nema šta da jede..! Bruka isramota ,a pogotovo što je u RTB -Bor generalni direktor Blagoje Spaskovski dovuko nesposobne makedonce i nesposobne penzionere da rukovode u kombinatu.A borska deca eto na šta su primorana..!!“
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10207623798815805&id=1316190226

    Свиђа ми се