АКТУЕЛНО

По хрватској потерници: У Црној Гори УХАПШЕН србски генерал у пензији Борислав Ђукић


Генерал Борислав Ђукић

Генерал Борислав Ђукић

На аеродрому Тиват ухапшен је српски генерал у пензији Борислав Ђукић (67) по хрватској потерници за наводни ратни злочин над цивилима током рата у Хрватској и рушење бране на Перучи, саопштио је Документационо-информациони центар „Веритаса.

Ђукић, који је држављанин Србије, ухапшен је у суботу увече приликом повратка за Београд, а на истој хрватској оптужници са њим налази се и генерал Ратко Младић, тадашњи командант 9. Книнског корпуса ЈНА, јавила је Радио-телевизија Црне Горе.

Управа полиције Црне Горе је саопштила да је за Ђукићем расписана међународна потернице НЦБ Интерпол Загреб ради обезбеђивања његовог присуства у кривичном поступку због кривичног дела злочин против човечности из чл.120 (1) Кривичног закона Хрватске, почињеног у периоду од августа 1991. до краја 1993. на територији Хрватске.

Како преноси РТЦГ, из црногорске полиције је речено да је Ђукић данас приведен судији за истрагу Вишег суда у Подгорици, који му је након саслушања одредио екстрадициони притвор.

Ђукић је био заменик команданта Главног штаба Војске Српске Крајине, као и сведок одбране у процесу против бившег председника СРЈ и Србије Слободана Милошевића и Републике Српске Крајине Милана Мартића.

Према документацији „Веритаса“, Ђукић је као командант 221. моторизоване бригаде 9. Книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи.

Том оптужницом су обухваћени још и генерали Ратко Младић, тадашњи командант 9. Книнског корпуса ЈНА, генерал Миле Новаковић, тадашњи командант Војске Српске Крајине и мајор Милан Корица, тадашњи командант свих пограничних јединица Милиције Републике Српске Крајине.

 

ШТА ПИШЕ У ОПТУЖНИЦИ 

Хрватска оптужница из 1995. године генерала Ратка Младића и остале терети за ратни злочин против цивилног становништва почињен у јануару 1993. године.

Према тој оптужници, генерали Младић и Новаковић издали су 28. јануара 1993. године налог Ђукићу и Корици, а они својим потчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перучи припреми за рушење.

Постављено је око 30 тона експлозива, након чега су, како се наводи у оптужници, налогодавци повукли своју војску с тог подручја, а експлозив активиран индуктором и детонирајућим штапинима.

Због експлозије је дошло до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на брани, а настала штета процијењена је на 25,55 милиона тадашњих њемачких марака.

У оптужници се наводи да је, захваљујући правовременој интервенцији радника ХЕП-а, спречен „циљ рушења бране – потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника градова Сиња, Триља и Омиша смештених низводно од реке Цетине.

Име Борислава Ђукића налази се на списку Тужилаштва Хрватске процесуираних за ратне злочине пред хрватским правосуђем, који је пре две године достављен и Министарству правде Србије.

У том документу поред његовог имена стоји да је истрага против његове групе отворена 1993, а оптужница подигнута 13. децембра 1995. због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва и да се поступак води пред Жупанијским судом у Сплиту.

Генерал Ђукић, бивши заменик команданта Главног штаба Српске Војске Крајине, аутор је књиге „Разбијање Југославије: место и улога Хрватске“, која је објављена 2008. године у издању Српског културног друштва „Зора“.

Сам аутор је објаснио да је подстрек за писање књиге добио као сведок одбране у процесу против бившег председника СР Југославије и Србије Слободана Милошевића и Републике Српске Крајине Милана Мартића, а додатни мотив је био да сведочи о догађајима који временом падају у заборав.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света је до сада ухапшен 151 Србин из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 49 изручени у Хрватску.

Од укупног броја изручених до сада је против њих 18 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за време проведено у притвору.

„Веритас“ напомиње да оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола, који врши Хрватска.

———–
19. 07. 2015. СПУТЊИК, cdm.me, РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. ПОМОЗ БОГ ТРЕБА РЕЋИ ИСТИНУ А ТО ДА ЈЕ САДАШЊА вазалска банда у бг КАКО ЈЕ аустрија ватикан ЗАЦРТАЛЕ НА берлинском конгресу 1878 НА ЛАЖНЕ ТЗВ ЗЕМЉЕ ДА ОБЈАСНИМ АКО СИ ИЗ КРАЈИНЕ ОНДА СИ КАКО банда титина ЈЕ ОСТАВИЛА СВОЈИМ титовцима ПРОГЛАСИЛЕ СРБЕ ИЗ КРАЈИНЕ ТЗВ рватима А СРБЕ ИЗ РС измишљеним именом босанцима КАД ДОДЂУ НА ВЛАСТ СРБСКИ РАДИКАЛИ ОВО СЕ МОРА ПОД ХИТНО ЗАУСТАВИТИ ЖИВЕЛА ВЕЛИКА СРБИЈА СССС

  Свиђа ми се

 2. Хапсиће они нас до последњег Србина, јер имају претензије на наше територије.
  Осим тога, циљ је да се представи свету да су сви Срби злочинци и геноцидни.
  Ово је толико промишљено и понижавајуће, да је неиздрживо.
  Хоћемо ли да заштитимо сами себе, док нас још има?

  Свиђа ми се