БАРИКАДЕ

Шиптарски медији – Вучић и Иса Мустафа договорили уклањање тзв. Парка мира и отварање моста у К.Митровици


К. Митровица: Вучић договорио рушење симбола српског отпора – „Парка мира“

EPSON DSC picture

15. јул 2015. КМ Новине

Мост на Ибру, који раздваја Косовску Митровицу на српску и албанску страну и представља симбол отпора косметских Срба 16-тогодишњем насиљу и окупацији, биће деблокиран и оспособљен за саобраћај, по договору који је постигнут у Бриселу између Александра Вучића и Исе Мустафе, јављају шиптарски медији са КиМ.

Шиптарски портал veriu.info објавио је скицу која показује како ће изгледати мост на Ибру након уклањања такозваног Парка мира, „препреке“ којом је блокирана саобраћајница на српској страни чувеног моста, чиме је овај град практично подељен између Срба и Албанаца.park-mira-skica

Како јавља veriu.info, „поуздани извор“ је нагласио да је овај договор постигнут на састанку делегација Београда и Приштине крајем јуна. Ради се о састанку који су 23. јуна у Бриселу имали премијер Србије и његов „колега“ из Приштине Иса Мустафа.

Да је тако, данас потврђује и Едита Тахири, предводник шиптарске делегације на првим сеансама ових „преговора“.

Ми смо постигли договор да та барикада буде уклоњена у октобру“,  открила је Тахири за Дојче Веле.

Ваља подсетити да је после тог састанка, Александар Вучић изјавио како је током преговора направљен „помак“ у договору око такозване Заједнице српских општина, али да ниједан договор није постигнут око тога, као ни о три додатне тачке међу којим је био и „Парк мира“ у Косовској Митровици.

Међутим, по писању албанског портала и приказаним скицама, може се закључити да је актуелна влада Србије наставила да помаже нелегитимне политичке структуре у Приштини и да је то још један потез који доказује да Влада Србије поспешује „независност Косова“, против које се вербално залаже.

Вериу.инфо пише да су се обе стране сложиле око моста на Ибру, али, као што је и саопштила српска страна, представници Приштине су одбили да потпишу овај споразум, док не буду потписани сви споразуми на четири теме дијалога о којима се разговарало.

Да ли је премијер Србије Александар Вучић обмануо српску јавност, или албански извори не говоре истину, видјећемо 1. октобра.

Извор: ИН4С.нет