Љиљана Јовановић

Велика Британија: ГМ пшеница не одбија паразите, експеримент у вредности од 3 милиона фунти “бачен у ђубре”


crop 1

Контроверзни експерименти са ГМ пшеницом, пропали су у покушају да се произведе ефикаснија пшеница која би растеривала паразите, ефикаснија од обичне пшенице како су тврдили научници.

Истраживачи су покушали да произведу пшеницу која емитује мирис који растерује афиде (ваши) у покушају да се смањи количина пестицида који је потребан по јединици биљке.

Пшеница под надимком ”whiffy wheat” (вајфај пшеница) је била успешна у лабораторијским тестирањима, али није била отпорна на Aфиде када су рађени експеримeнти на пољима.
Експеримент је коштао 3 милиона фунти, а од тога је 2,2 милиона фунти потрошено на ограђивање и друге заштитне мере, којима се спречава упад животиња и саботера.
Група “GM Freeze” изјавила је да је овај експеримент „бачен новац“, и да је доказ “лудирања” инвестирања у ГМ технологију.

wf psenica

Пољопривредни институт Ротамстед Рисрч (Rothamsted Research) је вршио пробе у Хертфордшајру (Hertfordshire) од 2012 до 2013.
Научници су се надали да ће створити сорту пшенице која препознаје биљне ваши (Афиде) – као зелене и црне паразите, које се хране на житарицама и преносе болести.

crop 2 monsanto
Монсанто планира да пресели корпорацију у Велику Британију, привучен Озборновим ниским порезима за корпорације
Они су променили структуру пшенице, омогућивши јој да производи природни феромон: нађен у природи као састојак пеперминта, а који Афиде ослобађају када их нападне непријатељ.
Истраживачи су се надали да промењене биљке неће више морати да прскају инсектицидима.

vasi

Док је у лабораторијским условима утврђено да синтетисани феромон функционише као веома ефикасан репелент, експерименти на пољима су показали да нема разлике између измењених биљака и конвенционалних биљака. Старији молекуларни биолог, професор Хју Џонс (Hew Jones), који је радио на експериментима је рекао:

“Као научници ми смо научени да наше експерименталне резултате разматрамо објективно и непристрасно, али ја сам био крајње разочаран”.

“Надали смо се да ова техника нуди могућност да се смањи количина инсектицида у програму заштите од паразита на пољопривредним фармама. Као што се обично дешава, овај експеримент је показао да је природа, окружење, много компликованије него онај у лабораторијама.”

GM Freeze је изјавио да је овај експеримент био бацање народног новца.

Директорка GM Freeze Лиз О’Нил, (Liz O’Neill) је рекла: “Трошење 1 милиона фунти (£), јавног новца, на експерименталне пробе, потврдило је просту чињеницу, да када се са ГМ проба да надмудри природа, природа се прилагоди и нађе одговор”.

March Against Monsanto London 2015 GM Freeze Liz O'Neill

March Against Monsanto London 2015 GM Freeze Liz O’Neill

Говорећи на BBC, аутор и активиста, Тони Џунипер је изразио забринутост, због ширих последица ГМО усева.
Бивши извршни директор “Пријатеља Земље” (Friends of the Earth), је изјавио да још увек постоји бојазан од утицаја власништва ГМ семена, преко патената, на светски систем исхране.

Џунипер је рекао:
“Још увек верујем да индустрија тешко може да објасни своју улогу, а разговори иду у правцу интегрисања пољопривреде – и зато се мање ослања на ГМ као ”сребрни метак” (чаробни штапић), јер интегрисана пољопривреда има више потенцијала, него тражење одговарајућег ГМ метода, који обично промаши тему и не види где је главни проблем.

Уз то, проблем је и ко контролише технологију, преко патената, уговора и плаћања ауторских хонорара, и како све већим ширењем ГМ пољопривреде, може да се оствари далекосежне последице у смислу власти, коју ће имати они који контролишу дистрибуцију хране у свету“.

 

Објављено: 25.06.2015, 15:49

——————

* кратка веза за дељење текста – http://wp.me/p1Fuk8-Jao

14. 07. 2015. извор: RT,  ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић