Љиљана Јовановић

Најџел Фараж пред Европским Парламентом – његово обраћање Алексису Ципрасу (видео + превод)


Приредила редакција СРБског ФБРепортера
Извор: YouTube, 8.7.2015.
Превод: Љиљана Јовановић

8.07.2015 Европски парламент, Стразбур
Дебата: Закључци европског савета (25-26.06.2015) и европски самит 7.07.2015. о тренутној ситуацији у Грчкој. Присуствовао и Доналд Туск, Председник Савета Европе

***

Излагање Најџела Фаража:

farage2_3368475b

Хвала.

Ово што видимо јутрос овде у овој дворани, и у читавој Европи су непомирљиве културне разлике између Грчке и Немачке. Расцеп између севера и југа Европе. Европски пројекат почиње да умире. Нико у овој просторији неће признати да никада нисмо питали народ у Европи, да ли желе све ово. Ми смо им ово подметнули и зато морамо разумети зашто ЕМУ (Европска економска и монетарна унија) не функцинише. Они монструми Кол и Митеран су помислили да ако поставе Еврпску монетарну и економску унију, а подржао их је опасни а паметни Делор (Жак Делор), да ће као што након дана долази ноћ, да се политичка унија природно формира и да ће бити прихваћена како на северу тако и на југу Европе које ће се ићи ка истом циљу. Да ћемо сви почети да волимо једни друге, да ћемо сви осетити европски менталитет и почети да осећамо оданост према европској застави и химни!

Нама који смо то критиковали речено је да смо екстремисти и да немамо визију. Па једну визију смо сигурно имали, разумели смо да су земље у Европи различите и ако покушаш на силу да различите људе, различите економије спојиш, а да предходно нисмо питали њих за њихов пристанак, то сигурно неће функционисати и осуђено је на пропаст.

Није само Грчка о којој данас говоримо, читав Медитеран је са погрешном валутом, само што нико у овој политичкој арени нема храбрости да устане и то каже. Ја имам утисак да је је читав континент подељен новим Берлинским зидом али то је се сада зове € – Евро. Настављају се стара непријатељства. Само послушајте начин на који је немачки вођа ЦДУ јутрос напао господина Ципраса. Био је одвратан али то уствари показује шта Север и Југ Европе осећају једни према другима.

Господине Ципрас, ваша земља никада није требало да прихвати евро, признаћете то, зар не? Али велике банке, велики послови и велики политичари су вас натерали да се придружите. Голдман Сакс, немачки произвођачи оружја, сви су били срећни када је почело “вађење”. Спасавање није било због а грчког народа, већ за спас француских, немачких и италијанских банака. Уопште вам нису помогли. Све ове године штедње, године повећане запослености и повећања сиромаштва, ништа вам није помогло. Уствари вашдуг je са 100% БДП (Бруто друштвеног производа) на почетку кризе, сада отишао на 180% БДП. Било би сулудо Господине да наставите тим курсом.

Aleksis-Cipras

Били сте веома храбри. Расписали сте Референдум. Када је један ваш претходник покушао да исто то уради, силеџије из Брисела су га склонили. Покушали су то исто и сада. Господин Јункер је рекао да ви морате да напустите Евро зону и Европску Унију. Чак је и Господин Шулц, Председник Парламента, који би морао бити неутралан, рекао је да ако Грци буду гласали НЕ, снабдевање струјом би могло бити прекинуто. Било је још претњи и малтретирања али су Грци остали чврсти. Али господине, Ви не можете имати и јести тај „колач“. Неће Вам то дати ови људи. Они то не могу себи да дозволе, јер ако то дају Вама, мораће и другим члановима Еврозоне да дају још више.

Зато, сада је наступио Ваш момент, и искрено мислим да Ви високо подигнуте главе треба да изведете Грчки народ из Еврозоне. Вратите вашу демократију и вратите контролу над вашом земљом. Дајте вашем народу вођство и дајте им наду за којом жуде. Да, биће тешко неколико  првих месеци, али уз девалвацију монете и са Грчким пријатељима из света, ви ћете се опоравити.

***

* Најџел Фараж је Лидер Енглеске независне партије (УКИП), Ко-председник групе ЕФДД (Европа слободе и за директну демократију), евроскептичне групе у Европском парламенту http://www.nigelfaragemep.co.uk @Nigel_Farage

____

Чланови Европске Уније:

Аустрија, Белгија, Бугарска, Хрватска, Кипар, Чешка Република, Немачка, Данска, Естонија, Шпанија, Финска, Француска, Грчка, Мађарска, Ирска, Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Пољска, Португалија, Румунија, Словачка, Словенија, Шведска, Велика Британија

3 replies »

 1. ИЗЛАГАЊЕ Г. ФЕРИЏА ЈЕ КОРЕКТНО И ИСТИНИТО. БИЛО БИ ВРЛО КОРИСНО ДА НЕКИ НАШ ОПОЗИЦИОНИ ПОСЛАНИК ПРОЧИТА ОВО ИЗЛАГАЊЕ У НЕНЕРОДНОЈ СКУПШТИНИ БУДУЋЕ КОЛОНИЈЕ СРБИЈЕ СА ТВ ПРЕНОСОМ – ДА КОНАЧНО СРБИ УВИДЕ КОЛИКО СУ НАИВНИ И КОГА СУ ИЗАБРАЛИ ДА ИХ ОДВЕДЕ – ТАМО ГДЕ НИСУ ХТЕЛИ ДА ОДУ !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  >Четверг, 9 июля 2015, 22:33 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : > >РЕДАКЦИЈА posted: “ 

  Приредила редакција СРБског ФБРепортера Извор: YouTube, 8.7.2015. Превод: Љиљана Јовановић

  8.07.2015 Европски парламент, Стразбур Дебата: Закључци европског савета (25-26.06.2015) и европски самит 7.07.2015. о тренутној ситуацији у Грчкој.“ >

  Свиђа ми се