Национално питање

Изјава МСП Русије поводом гласања у Савету Безбедности o Сребреници


8. jул 2015. Амбасада Руске Федерације у Републици Србији
Версия на русском

8. јула Савет Безбедности УН-а размотрио је британски нацрт резолуције поводом 20. годишњице трагичних догађаја у Сребреници. Руска Федерација гласала је против нацрта, уздржане су Ангола, Венецуела, Кина и Нигерија. Као резултат документ није усвојен.

mip-Rusije40

Жао нам је да су Британци инсистирали на гласању, упркос нашим вишекратним упозорењима и забринутостима изнетим на адресу СБ УН-а из Балканске регије које се односе на то какве ће последице имати усвајање нацрта који има конфликтан потенцијал. Очигледно је да је документ у представљеном облику био неприхватљив због своје политичке мотивисаности, неизбалансираности, погубног карактера за процес националног помирења у Босни и Херцеговини и уопште на Балкану. Кривица за дешавања фактички се пребацивала искључиво на српску страну, без обзира на ту чињеницу да су и сами Срби постали жртве те трагедије.

Издвајање само једног од многобројних ратних злочина из тог доба уз заборав осталих ратних злочина апсолутно је неправомерно те би довело до продубљивања раскола у босанском друштву.

Узели смо такође у обзир одсуство консензуса у самој Босни и Херцеговини: ни парламент земље, нити чланови њеног Председништва нису могли да израде јединствено мишљење о нацрту резолуције. То је додатно ојачало увереност у то да ће њено усвајање само растрзати старе ране и наметнути балканским заједницама конзервацију међуетничке затегнутости уз удаљавање перспективе успостављања одрживог мира.

За време балканске кризе регија је постала сведок мноштва различитих чудовишних злочина укључујући ратне злочине и злочине против човечности који су одузели животе људима различитих националности и вероисповести. Доследно залажемо се за истрагу свих противправних аката, почињених у БиХ према свим етничким групама, укључујући Бошњаке, Србе и Хрвате с тим да би сви злочинци сносили заслужену казну.

Руски представник за време заседања СБ предложио је у тај тужни моменат да се одржи минут ћутања у спомен свим жртавама тих трагичних догађаја у БиХ.

Данас регија је суочена са принципијелно важним задатком – да се постигне потпуни консезус и смиривање ситуациjе у БиХ. У духу конструктивности Русија је раније изнела на разматрање Савета Безбедности УН-а алтернативни нацрт резолуције који се темељи на потпуно другачијоj логици, који је уперен у будућност, усмерава све заинтересоване стране према промовисању националног помирења, што бржем савладавању тешког наслеђа босанске трагедије.

Русија ће и даље уложити најенергичније напоре ради доследне реализације Дејтонског мировног споразума, чија се 20. годишњица обележава на крају ове године. Од изузетне је важности да све стране строго поштуjу своје обавезе из Дејтонског споразума – посебна одговорност лежи на властима БиХ. Спремни смо да ефикасно доприносимо даљој нормализацији ситуације на Балкану, изградњи тамо истинитог система колективне безбедности, доприносити јачању климе поверења и сарадње.

6 replies »

 1. ХВАЛА МСП Русије за вето на британску резолуцију o Сребреници.

  ХВАЛА МСП Русије за поглед у будућност балканског простора у изјави поводом уложеног вета. .

  НЕ ХВАЛА МСП Русије за политикантство и демагогију до перверзије и лојалности са монструмима, лажовима и њиховим лажима.

  Мислим да је и у алтернативној руској резолуцији и у току дискусије и у овој изјави требало исто онолико отворено рећи да су Запад и део Ислама инспиратори, наручиоци и извршиоци злочина на простору бивше Југославије и БИХ, страна у сукобу и да као такви немају легитимитет за подношење такве резолуције, колико се отворено српској страни приписује геноцидност.
  Даље мислим да је овај вето требало ставити у контекст баријере злоупотреби и инструментализацији СБ ОУН у правцу остваривања империјалистичких, неоколонијалних и хегемонистичких тежњи и других себичних и нелегалних интереса Велике Британије и њених савезника.
  На крају, требало их је оптужити за неконтролисани расизам и мржњу за све што је српско, руско, словенско и православно, демаскирати Ирак, Либију, Сирију, Украјину, бившу Југославију, Маркале, Рачак, Сребреницу, Хаг, итд.

  Свиђа ми се