АКТУЕЛНО

Из часа у час из СБ УН – Русија најавила вето, Кина тражи одлагање гласања, седница померена за 21 час


РТС 7.7. 2015.

Састанак Савета безбедности поводом предлога британске резолуције о Сребреници одложен је за сутра у 16 часова. Претходно је седница одложена два пута пошто је Русија најавила вето на предлог британске резолуције. Кина је раније предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности.

20.50Седница Савета безбедности одложена за среду у 16 часова, јавља дописник РТС-а из Њујорка. 

20.09 – Сат времена пред најављени почетак састанка Савета безбедности, кинеске дипломате са представницима САД и Русије покушавају да пронађу решење. За сада, нема информација о напретку преговора или новом предлогу резолуције, сазнаје РТС у дипломатским круговима у Њујорку.

17.40 – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обавестио је данас британског колегу да ће Москва ставити вето на предлог резолуције, сазнаје РТС. Британија обезбедила подршку за резолуцију од САД, Литваније, Малезије и Новог Зеланда.

pol-rusi

Виталиј Чуркин, руски амбасадор у УН

17.27 – Премијер Александар Вучић за 22.30 часова сазвао хитну седницу Владе поводом данашње седнице Савета безбедности УН о Сребреници.

17.10 – Брифинг Савета безбедности о Босни и Херцеговини одложен до 21 час, саопштио председавајући Савета безбедности, амбасадор Новог Зеланда Џерард ван Бохемен.

16.30 – Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се постигне консензус свих чланица, сазнаје РТС. Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Predstavnik Kine u UN

Кинески амбасадор при УН

Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација расправљају о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Договорен је и посебан формат за ову расправу – брифинг на којем ће своја виђења догађаја у Сребреници представити заменик шефа УН Јан Елијасон и принц Зеид, високи представник УН за људска права.

После тога, уследиће коментари држава чланица.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је, раније данас, да Србија није позвана да учествује на данашњој седници.

„Ми имамо примедбе и сматрамо да Британија није одиграла позитивну улогу у свему овоме“, рекао је Дачић.

Дачић изјавио је да Русија није предала свој предлог резолуције о БиХ, тако да ће се у Савету безбедности расправљати само о британском предлогу резолуције о Сребреници.

Форин офис је у понедељак представио шесту верзију предлога резолуције о геноциду, у којој се понављају ставови на које су Србије и Република Српска имали озбиљне замерке.

4 replies »

 1. Ne bi se smeli ustrucavati zatraziti oslobadjanje Borisa Krljica koji je izgleda istini o Srebrenici najblizi. Putin je u vezi s upadom tajne policije u stan Kraljica i nacinom postupanja obavesten isti dan. I ta stvar je izrasla na gumnu tih koji insistiraju na Engleskoj rezoluciji.
  Najopasnije oruzje protiv klevete i lazi je istina – rece Pulicer. A isgleda je TO Oruzje u rukama Alexandera Dorina alias Borisa Krljica. Samo da ga ne ubiju ili nateraju na samoubistvo. ONI zbog lazi ubijaju, zar ne !?

  Свиђа ми се

 2. Srbija, neformalno! Idioti na vlasti,znaju li šta znači to u međunarodnim odnosima?’ Kako neformalno! Trebalo je da ode papir ko vrata, sa ZAHTEVOM da se zbog laži koje plasira engleska ta njena tkz. „deklaracija“ baci u toalet..

  Свиђа ми се

 3. НОВА АНГЛО – САКСОНСКА УЈДУРМА НА БАЛКАНУ. НИЈЕ ИСКЉУЧЕНА НИ ГРЧКА ИЗ ОПШТЕГ ХАОСА КОЈИ СУ ЗАМИСЛИЛИ ОВИ ЗЛОТВОРИ – КАО И ОБИЧНО ДА ИЗВУКУ КОРИСТ РОДШИЛДИ !

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Вторник, 7 июля 2015, 16:22 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „РТС 7.7. 2015. Пошто је Русија најавила вето на предлог британске резолуције о Сребреници, Кина је предложила да се гласање одложи док се не постигне консензус свих чланица Савета безбедности, сазнаје РТС у Министарству спољних послова. Седница одложен“ >

  Liked by 1 person