АКТУЕЛНО

БРАТУНАЦ: Обиљежавање страдања 3.500 Срба средњег Подриња и Бирча – 23 године од великог муслиманског злочина


 058587

У Братунцу се данас одржава централни комеморативни скуп поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња. Радио телевизија Републике Српске уживо преноси овај догађај од 11 часова и 45 минута.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оштро је критиковао правосудне органе БиХ који нису спремни да процесуирају лица одговорна за злочине над Србима у средњем Подрињу и Бирчу, гдје је страдало 3.500 Срба.

– Тамо се десило највеће страдање цивилног становништва у Одбрамбено-отаџбинском рату – рекао је Савановић поводом сутрашњег обиљежавања у Братунцу.

Служен је парастос и прислужене су свијеће и за покој душе 69 убијених и 22 заробљена Србина у Залазју, Сасама, Биљачи и Загонима на Петровдан 1992. године.

Након парастоса, вијенце код централног спомен-крста положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, а у име Владе Србије министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, те делегација Народне скупштине Српске, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Почаст страдалим Србима одали су и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ, српски посланици из Парламентарне скупштине БиХ, делегација Борачке организације Републике Српске са Миломиром Савчићем на челу, као и делегација СДС-а, коју је предводио предсједник странке Младен Босић.

Парастосу је присуствовала и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука, Српске радикалне странке из Србије на челу са Зораном Красићем, начелници и представници многих општина у Српској, представници породица страдалих, те бројних борачких удружења проистеклих од одбрамбено-отаџбинског рата, организација породица заробљених и несталих лица, логораша, као и представници ОХР-а и ОЕБС-а.

Након парастоса, којем је присуствовало више хиљада грађања, и полагања вијенаца, програм обиљежавања 23 године од страдања Срба из средњег Подриња, биће настављен обраћањем званичника на градском тргу и духовним програмом.

 

***

Братунац – „Подриње, некажњени злочин“

На градском тргу у Братунцу јуче је постављена изложба о страдању Срба у Подрињу од 1992. до 1996. године под називом „Подриње, некажњени злочин“.
Братунац - изложба "Подриње, некажњени злочин"Фото: СРНА

Братунац – изложба „Подриње, некажњени злочин“Фото: СРНА

Изложба је постављена у оквиру програма централног комеморативног скупа, поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на око 3.500 Срба средњег Подриња које су убили припадници тзв. Армије БиХ у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Изложбу чини 20 паноа са фотографијама, факсимилима докумената, списковима убијених и изјавама свједока о страдању српског народа и починиоцима злочина над Србима у средњем Подрињу.

Историчар Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање ратних злочина изјавио је да је изложба постављена као покушај да се изнесе истина и фактографски документи о српском страдању.

– Изложба представља чињенице које показују да је постојала злочиначка намјера и план континуираног организовања злочина, етничког чишћења и уништавања свега што је српско на овим просторима и да је то наставак континуитета српског уништавања из Другог свјетског рата – рекао је Лозо.

Он истиче да ова изложба садржи фактографију и чињенице, односно документе који показују размјеру и бруталност српског страдања у Одбрамбено-отаџбинском рату у средњем Подрињу.

– Фактографски документи приказују да српске жртве нису признате као што су жртве других народа, и неправду коју чини међународна заједница и њени правосудни органи, као и правосудни органи БиХ према тим жртвама и њиховим породицама – нагласио је Лозо.

Ова изложба ће 8. јула бити пренесена и постављена у Сребреници у оквиру меморијалне културно-спортске и хуманитарне манифестације „Петровдански дани“, којом се обиљежавају 23 године од великог српског страдања на Петровдан 1992. године, када су муслиманске снаге у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначким Загонима и Биљачи убиле 69 и заробиле 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали.

Организатори ове изложбе су Центар за истраживање ратних злочина и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.


——–

http://wp.me/p1Fuk8-IZf

4. 07. 2015. РТРС, за ФБР приредила Биљана Диковић