АКТУЕЛНО

Данас: Резолуција о Сребреници у СБ УН највероватније неће бити на гласању, Србија неформално тражила од Русије да уложи вето


фото: НСПМ

фото: НСПМ

Настављене контроверзе поводом могућег гласања у УН

*Упорно пласирање једне резолуције чији текст у претходним консултацијама наилази на отпоре често не буде ни стављен на гласање, тврде саговорници Данаса; *Србија је већ неформално тражила од Русије да уложи вето на резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН

Резолуција о Сребреници коју је Велика Британија, уз асистенцију Сједињених Америчких Држава и Холандије, припремила за усвајање у Савету безбедности Уједињених нација, уочи обележавања двадесет година од геноцида у Сребреници, 11. јула, највероватније се неће наћи у процедури гласања, тврде за Данас дипломатски извори блиски Влади Србије. Такође, Данасу је у седишту Уједињених нација у Њујорку речено да није извесно да ће се о резолуцији изјашњавати Савет безбедности.

„Упорно пласирање једне резолуције чији текст у претходним консултацијама наилази на отпоре често не буде ни стављен на гласање“, рекли су за Данас дипломатски извори блиски Влади Србије.

Како је Данасу речено у УН, неизвесно је да ли ће се резолуција наћи пред Саветом безбедности или Генералном скупштином. „Документе које усвоји СБ имају обавезујућу снагу за земље чланице Уједињених нација за разлику од оних које усвоји Генерална скупштина“, објашњено је нашем листу у УН.

Међутим, дипломатски извори из Владе Србије тврде за Данас да, уколико се резолуција не појави пред СБ УН, то не значи да ће се наћи у Генералној скупштини на усвајање.

„Не значи уопште да ће се ићи на ГС УН. Припреме за то су још теже од СБ УН. Треба имати у виду да Велика Британија није, као бивша држава колонизатор, нимало омиљена на УН сцени“, тврде саговорници Данаса.

Они напомињу да је Србија већ неформално тражила од Русије да уложи вето на резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН.

„Министарство спољних послова Србије упутиће и формалан захтев министарству спољних Руске Федерације да стави вето на резолуцију о сребреничком геноциду у СБ УН, тврде за Данас дипломатски извори блиски Влади Србије. У том допису који ће Министарство спољних послова упутити Русији биће разложен став српске владе о противљењу усвајању резолуције о Сребреници, уз констатацију да такав документ не доприноси помирењу и стабилности у региону. Уз то, тврде Данасови саговорници, биће затражено да Русија уложи вето у СБ УН.

Упитани да ли су онда истинити наводи појединих београдских листова о томе да Русија има списак услова који би у том случају били испостављени Србији, саговорници Данаса упућени у догађаје и намере државног врха у вези са сребреничком резолуцијом то демантују. Они тврде да би Русија свакако уложила вето на тај документ јер се принципијелно противи „таквој политици ЕУ и САД“.

Према њиховим речима, ни Кина, држава чланица Савета безбедности УН, нема позитивно мишљење о тексту резолуције о сребреничком геноциду. Међутим, како кажу, неће бити потребе да и они реагују јер је због противљења Русије већ прилично јасна ситуација да резолуција не може да прође СБ УН.

Виталиј Чуркин  СБ УН

Виталиј Чуркин
СБ УН

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић рекао је да се Србија противи тексту резолуције о сребреничком геноциду, уз истицање да Србију нико није ни питао за мишљење. Он је, међутим, на конференцији за новинаре крајем прошле недеље рекао да Србија није тражила вето од Русије, не прецизирајући да ли ће то ипак учинити. Поједини медији спекулишу да је пре обраћања новинарима, Вучић на седници Владе Србије тражио од министара појединачно да кажу да ли се слажу са резолуцијом о Сребреници. Док поједини извори тврде да је неслагање било једногласно, дотле се у медијима појављује спекулација да су три члана Владе подржали резолуцију.

С. Чонградин

———-

http://wp.me/p1Fuk8-IFD

24. 06. 2015. Данас/НСПМ/ФСК, за ФБР приредила Биљана Диковић