Љиљана Јовановић

“Етички ризично”: Швајцарци гласали о прегледу ембриона на присуство генетских дефеката


ert

Скоро 62% швајцарских гласача подржало је генетски преглед ембриона. Овим ће се дозволити да се генетски прегледају ембриони који су оплођени “in vitro” техником, и да буду тестирани на генетски условљене дефекте и генетски условљене тешке наследне болести, пре него ембриони буду имплантирани у материцу.

17. 06. 2015. РТза ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

Овај преглед је познат под именом пре-имплатациони генетски преглед (PGD), а биће могућ само код оних који не могу да затрудне природним путем, или су носиоци (мада не и увек оболели) од наследних болести. Према амандманима на будући Швајцарски Закон о репродукцији, ембриони могу бити замрзнути и сачувани за касније коришћење. У Швајцарској се према извештају швајцарске Статистичке информативне службе, роди 80.000 беба сваке године, а од тога се 2.000 деце роди као резултат лечења стерилитета, према swissinfo.ch.

Док многе европске земље које дозвољавају PGD (пре-имплатациони генетски преглед) протествују да би легалаизација PGD-а у Швајцарској могла довести до дискриминације породица, које би и поред знања резултата PGD анализе, одлучиле да наставе трудноћу игноришући то да ће њихово дете бити болесно, објавио је swissinfo.ch.
Тренутно је у Швајцарској PGD дозвољен у само одређеном ограниченом броју случајева, може се урадити само узимањем ћелија од већ трудне жене и то се може урадити између 9 и 12 недеље од момента зачећа. Абортус је могућ само ако се докаже присуство дефекта на ембриону пре 12 недеље од зачећа.

Тренутно Швајцарски закон не дозвољава чување ембриона за коришћење у будућности, једино они који су “in vitro“ створени могу бити имплантирани, а то обично значи два или три одједном. Сви ембриони се морају истовремено употребити, имплантирати, што значи да ће бити више ембриона (двојке или тројке), а то је повезано са ризичном трудноћом.
Предложене амандмане је подржала већина у Парламенту, па је Министар унутрашњи послова Алан Берсет поздравио резултате недељног референдума, рекавши да је ово показатељ да се у јавној расправи могу добити одговори на компликована питања.
Насупрот овоме организације које подржавају инвалидна лица, траже да се референдум поништи. Сузана Ауер, из “AGILE” је изјавила да је ово гласање “етички ризична одлука” и дала чисто техничке доказе против етичких аргумената.
Још један аргумент против PGD, је био да би ова контрола могла да доведе до појаве “креатора“ беба, а тада тест неће само показивати само присуство генетских дефеката, већ такође пола будућег детета, или боје очију.
Швајцарска Протестантска партија центра, изјавила је да би она могла започети референдум са супротним питањем којим би се надгласао могући амандман који дозвољава PGD контролу. Парламентарни посланик Сузана Лојтнгер Убенхојцер (Susanne Leutenegger Oberholzer) са левог крила Социјал-Демократа изјавила је за швајцарски канал SRF да је “бити потпуно другачија расправа” како закон буде напредовао.

(Време објављивања: 15.јун.2015, 16:13)

—–

http://wp.me/p1Fuk8-Its