АКТУЕЛНО

Вучић признао да нас „пријатељи“ уцењују Косовом и да све мање грађана Србије жели у ЕУ


 „Не знам зашто, али Србију и даље уцењују Косовом“

14.06.2015. Вести

Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је данас да је приоритет Србије да очува стабилност у региону, јер све предузете економске мере неће показати резултате без очувања регионалне стабилности, те критиковао што поједине земље Београд уцењују Косовом.

511680_vucic-i-han-tanjug_f

Председник Владе Србије Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан на 20. јубиларном Европском форуму

Премијер Србије је у говору на Европском форуму Вахау, у Аустрији, упозорио да је по питању стабилности региона доста забрињавајућих сигнала, те догађаја који су много већи проблем од оног између Срба и Албанаца.

Ипак, указао је, Србију уцењују Косовом.

– Скриниг процес је завршен, али и даље није отворено нити једно једино поглавље, јер неке земље у Европи чекају да се заврше неке ствари око Косова – приметио је Вучић.

Он је указао да је после Бриселског споразума у дијалогу са Приштином потписано још низ договора, наводећи као пример договор о правосуђу, који је, како је рекао, био тежи за Србију од Бриселског поразума.

– Посебно ме забрињава једна ствар, а то је регионална стабилност, у коју је Србија много инвестирала – истакао је премијер.

Он је у прилог томе подсетио да је недавно у Македонији, на седам сати удаљености од Србије, погинуло 28 људи, те приметио да би желео да види више стабилности у Босни и Херцеговини.

– То су већи проблеми од оног између Срба и Албанаца, иако је тај однос веома комплексан и није лако дефинисати и решити све проблеме – подвукао је он.

Чаша је полупразна?

Такође је критиковао неумесне изјаве појединих политичара из суседства, рекавши да је Србија имала најмање „глупих изјава у региону“, те указујући да је на Балкану, као што се видело, потребна само једна иницијална каписла да дође до сукоба.

Вучић је казао да спада међу људе који сматрају да је „чаша полупразна“, и да су осећања таква и међу грађанима Србије по питању ЕУ.

Он је истакао да је већина грађана наше земље и даље за ЕУ, али да опада популарност Уније у Србији, а разлози за то, нагласио је, нису економски, већ политички.

С тим у вези је поменуо изјаве председника Европске комисије да неће бити проширења у наредних пет година.

Говорећи о Србији, Вучић је подсетио да је земља спровела тешке и болне реформе, и да зна да треба још пуно учинити у достизању европских стандарда.

– Знамо да морамо још више чинити у будућности – рекао је он и нагласио да је земља напредовала у економским реформама и да се, према информацијама из Светске банке, на ранг листи по повољности за бизнис подигла са 91. на 41. место.

Вучић је подсетио да је Србија била једина земља у региону која је предузела тешке и болне мере, као што су смањење плата и пензија, не тражећи једноставна решења, али да и поред тога грађани верују у те мере, иако су супротно оном што могу чути у окружењу.

Он је казао да постоји још много других ствари са којима наша земља треба да се суочи и да нема илузује да ће бити лако напредовати.

– Суочени смо са тежим условима од Румуније и Бугарске и не бежимо од тога. Ми радимо наш посао. Ни у овом тренутку не би били најсиромашнија земља ЕУ ако би постали чланица, али чинимо још више на јачању економије – казао је Вучић.

Нисам дошао да од вас тражим новац

Када је реч о региону, Вучић је казао да је битно инвестирати у инфраструктуру, посебно саобраћајну мрежу, додајући да ЕУ треба да каже да ли можемо рачунати на финансијску помоћ.

Посебно је битан аутопут Ниш-Тирана, а ако ЕУ не може да то финансира, треба то да каже, јер ћемо онда ми то учинити из нашег буџета. Нисам дошао да од вас тражим новац, јер ми сами зарађујемо и чинимо најбоље да привучемо што више инвеститора – нагласио је Вучић.

Он је поновио да Србија своју будућност види у ЕУ, додајући да је европска идеја и даље главна у нашој земљи.

С тим у вези је рекао да не говори другачије у Бечу, Москви, Бриселу и Вашингтону, и да је и председнику Русије Владимиру Путину рекао да је стратешки циљ Србије да постане чланица ЕУ, те да се нашао на мети руских медија када се заложио за диверсификацију снабдевања гасом.

– Желимо да очувамо традиционално добре односе са Русијом, а то нема везе са нашим евроспким путем, који је наш стратешки циљ. Хтели би да имамо веома пријатељске односе са Москвом и у будућности – рекао је Вучић.

Премијер се захвалио Аустрији на помоћи прошле године током катастрофалних поплава, али и актуелној, на подстицању инвеститора да улажу у Србију.

Према његовим речима, Србија нема проблема које не може решити, а уз подршку Аустрије може допринети очувању стабилности у региону.

4 replies »

 1. ДАЛИ ПИНОКИО СПАВА ИЛИ СЕ САМО ПРАВИ ДА НЕ РАЗУМЕ ?

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Воскресенье, 14 июня 2015, 16:17 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: “

   „Не знам зашто, али Србију и даље уцењују Косовом“ 14.06.2015. Вести

  Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је данас да је приоритет Србије да очува стабилност у региону, јер све предузете економске мере неће показати резултате без оч“ >

  Свиђа ми се

 2. Уцењују стално и уцењивачке стално док им неко не покаже зубе.Зато вУЧКићу

  спаси себе народне револуције и твоје гиљотине уради напокон корисно нешто и

  за себе а поготово за Србију.То нешто се примењује у дивљој земљи Јапану и

  зове се харакири

  Свиђа ми се