АКТУЕЛНО

ОШТРА ОПОМЕНА: Мађарска запретила да ће и физички затворити границу са Србијом због прилива миграната


ORBAN

Орбан: Физички ћемо затворити Мађарску

Мађарска је данас запретила да ће затворити границу са Србијом да би зауставила прилив миграната.

– Мислимо да није у реду да нам шаљу избеглице, оне морају бити заустављене на територији Србије – изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу државном радију Кошут.

– Ми разматрамо сваку опцију, укључујући потпуно физичко затварање граница- рекао је Орбан, додајући да би одлука могла бити донета у среду.

Владе две земље ће почетком јула одржати самит посвећен том питању, наводи АФП.

– Сада нису у питању границе Шенгенске зоне, већ је време да се ојачају спољње границе – додао је Орбан.

Мађарска је прошле године примила више избеглица по глави становника од било које друге чланице ЕУ осим Шведске – скоро 43.000. То је огромно повећање у односу на 2012. када је њихов број износио само 2.000.

Од почетка ове године у Мађарску је стигло 54.000 имиграната, а очекује се да ће до краја године у ту земљу доћи и до 130.000, рекао је јуче шеф Орбанове канцеларије Јанош Лазар

Почетком године је дошло до пораста броја имиграната са Косова, али већина имиграната који сада долазе су из Сирије, Ирака и Авганистана.

Према званичним подацима, 95 одсто њих прелазе у Мађарску из Србије.

У Аустрији, која се граничи са Мађарском, такође је дошло до повећања броја миграната и та земља је ове недеље рекла да ће послати 40 полицајаца на границу Мађарске и Србије да би допринели појачању граничне контроле.

—–

http://wp.me/p1Fuk8-Ik2

12. 06. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Lepo, Zapad napravi haos u Siriji, Libiji, Iraku, Egiptu pa sad ne zeli da prima izbeglice iz tih istih zemalja. Hteli su demokratiju u tim zemljama, sad neka demokratski nadju poslove i uslove za zivot izbeglicama.

    Свиђа се 1 person