АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ: ДСС и Двери против продаје Телекома


dss

БЕОГРАД – Демократска странка Србије и Покрет Двери протестовали су данас због продаје Телекома и позвали председника Србије Томислава Николића да искористи председнички ауторитет и заустави продају тог, како су истакли, најпрофитабилнијег српског предузећа.

Члан Председништва ДСС Драган Маршићанин на конференцији за новинаре испред зграде Телекома рекао је да ДСС „поново подиже глас“ против одлуке српске владе да се Телеком приватизује и прода будућем страном власнику.

Он је позвао председника Србије Томислава Николића да искористи председнички ауторитет и заустави продају Телекома.

„Ако већ није спреман да поднесе кривичну пријаву против председника актуелне српске владе, како је то учинио 2011. подносећи кривичну пријаву против тадашњег председника Владе Мирка Цветковића из истог разлога – због продаје Телекома“, рекао је Маршићанин.

Према његовим речима, продаја Телекома би била незаконита, јер, како је рекао, инфраструктура те компаније је у јавној употреби, па се не може приватизовати, а такође је навео да продаја Телекома на најнепосреднији начин угрожава безбедност Републике Србије.

„Предајом целокупне телекомуникационе мреже у руке странаца спречава се заштита телекомуникационих садржаја домаћих корисника“, рекао је Маршићанин.

Велика отпуштања, заустављање развоја телекомуникација

Он је указао да је продаја штетна и у економском и социјалном погледу.

„Искуство говори да је увек приликом продаје телекомуникационих оператера долазило до великих отпуштања, а када је регион у питању, то је било око 50 одсто запослених. Таква судбина чека, у случају продаје, и запослене у „Телекому“, у којем је од 9.000 запослених око 3.000 инжењера. Преоријентација новог страног власника на своје подизвођаче и добављаче оставиће садашње домаће, „Телекомове“, без посла, па ће то довести до губитка посла великог броја инжењера и техничара који данас у тим српским фирмама раде“, истакао је Маршићанин.

Он је указао на искуство суседне Хрватске, која се неколико година после продаје Телекома Хрватске Дојче телекому суочила са заустављањем развоја телекомуникационе инфраструктуре.

„Приватни оператери који се руководе искључиво профитом немају економски интерес да шире инфраструктуру и доступност својих услуга на слабо насељена, удаљена и сиромашна подручја Србије. Држава Србија и грађани Србије тај интерес имају и зато је, поред осталог, интерес Србије да „Телеком“ остане у већинском државном власништву и да држава Србија има управљачка права“, закључио је Маршићанин.

Увођење Србије у „дужничко ропство латино-америчког типа“

Члан Старешинства Двери Данило Тврдишић назвао је продају Телекома катастрофалном економском и политичком одлуком, рекавши да је потпуно ван економске логике продавати најпрофитабилније српско предузеће, које на годишњем нивоу, како је навео, остварује профит од 125 милиона евра.

И то је, како је навео, „жаргонски речено, продавање коке која носи златна јаја“.

„Нама Александар Вучић предлаже да продамо сопствену кућу, да бисмо онда ту исту кућу под знатно скупљим ценама изнајмљивали од странаца“, рекао је Тврдишић.

Он је нагласио да Двери и ДСС упозоравају власт да ће, уколико се настави процес продаје Телекома, организовати велики свенародни протест због продаје тог предузећа, као и због продаје ЕПС, пољопривредног земљишта, извора пијаће воде странцима, односно, како је рекао, против политике увођења Србије у „класично дужничко ропство латино-америчког типа.

—-

http://wp.me/p1Fuk8-I7H

4. 06. 2015. РТВ, за ФБР приредила Биљана Диковић