Љиљана Јовановић

НАЈНОВИЈЕ ИЗ СВЕТА: Холандија забрањује Монсантов “Roundup” да би грађане заштитила од канцерогеног Глифосата


glyphosate

Овај чланак је написан на основу најновије вести о борби против генетски модификоване хране у свету. Аутор текста је Џенифер Лили (Jennifer Lilley), а објављен је на поузданом извору Global Research 25. маја 2015. године. За ФБР превод је урадила Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић.

Вашој пажњи препоручујемо и текстове који су изузетно важни за очување нашег здравља у категорији ГМО, Монсанто, на нашем сајту, како и најновије: * МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо! – Из EPA архива (Америчка агенција за заштиту природе – US Environmental Protection Agency EPA), су на светлост дана изашли докази који нам показују да су у компанији Монсанто били потпуно свесни о потенцијалној опасности од рака, који код сисара изазива глифосат (у људској популацији), још од 1981. године.
* ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК
*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

RoundUp-Herbicide

Људи који су у Холандији штитили своје травњаке и вртове хербицидом Roundup мораће да нађу друго средство да заштите своје земљиште од болести. Крајем прошле године холандски Парламент је изгласао забрану продаје хербицида на бази Глифосата (Glyphosate) приватним лицима. Забрана која није важила за пољопривреду, већ је предлагана пре неколико година, али је утицај Монсанта био толико јак, да та забрана тада није донета.

Овог пута је значајан фактор у гласању била је холандска “Партија за животиње” (Party for Animals), политичка партија која наглашава права и добробит животиња, чији чланови имају за циљ да утичу на политичке одлуке. Њихова укљученост у различите животне проблеме спречила је Парламент да окрене главу од еколошких проблема, као што је употреба глифосата. Тако да је њихов глас и повећан број грађана који су изразили забринутост због опасности по здравље, као и последицама коришћења ове хемикалије, довело до одлуке да се крајем 2015. уведе забрана.

Glyphosate2

Упркос здравственим проблемима везаним за Глифосат, и извештају Међународне агенције за истраживање рака (IARC), Монсанто подржава отровне хемикалије

Као што је многим људима познато Глифосат је главни састојак Roundap-а, а повезан са свим и свачим: од рака и главобоље до осипа и промена расположења. Одлука холандског парламента представља идеалан потез који би САД морале да пригрле. Нажалост, нашли смо се заглављени у тужну игру пуну рупа (законских), паметњаковића и похлепе.
На пример, без обзира на то што је Интернационална Агенција за истраживање рака (IARC) огранак Светске здравствене организације (SZO), објавила извештај у којем тврде да је Глифосат (glyphosate) “вероватно кацероген за људе” Монсанто тврди да је производ безбедан ако се користи према упутству на етикети. Осим тога они су врло чврстог става, који су објавили у новинама, да је извештај који је објавио IARC нетачан, уз остале мане “да нема одговарајућих, научних података”.

article-0-197DB42F000005DC-122_634x467

Глифосат је био тема расправе током маја 2015., у епизоди “Доктори” (The Doctors), у којем је извештај IARC-а био тема једне епизоде. Током те епизоде научница др Дона Фармер (Donna Farmer), која 20 година ради за Monsanto, је непрестано изражавала своје поверење у безбедност глифосата када је у питању људско здравље, стално подвлачећи чињеницу да она није само научник већ и мајка.
“Видела сам те наслове, и знам да људи имају много питања” – рекла је она. “Веома сам сигурна у безбедност овог производа као мајка, а могу то да потврдим и као научник”. Њена изјава је укључивала и то да Немачка није нашла никакве замерке Глифосу, и да IARC процењује и друге опасности по здравље као што су употреба мобилних телефона, и конзервирани краставци.

foto

Др Фармер је остала чврста у свом ставу чак и када је Џефри Смит (Jeffrey Smith), аутор књиге “Семе обмане” („Seeds of Deception“) јасно изјавио да Монсанто мора да се врло пажљиво контролише. Он је цитирао одлуке судова у Француској и САД да су Монсанто казнили због лажи о количини Глифосата у земљишту, као и о чињеници да је ова хемикалија повезана са поремећајима ендокриног система и променама на ДНК.

Многе друге земље су забраниле Глифосат. Када ће САД да то ураде?

Док се у САД још увек све задржава само на забринутости због опасности глифосата по здравље, у напорима да се он забрани, као што се ради у другим земљама, неки мали кораци су ипак учињени. Повећање информисаности и доступност прича као што су ове на овом сајту, или у популарном програму, као што су “Доктори”, удружене са гласним протестима, све већег броја људи у многим заједницама који изражавају своју забринутост због Глифосата, довољно говоре о жељи да се нешто промени у том погледу.

Тужно је, али изгледа да САД имају још дуг пут да пређу. Очигледно је да је Мишел Обама игнорисала тему глифосата током дискусије Федералне агенције за храну и лекове FDA (US Food and Drug Administration) о промени етикета на храни. У међувремену многе земље су забраниле ову хемикалију, укључујући ту и Канаду, Шри Ланку, Колумбију, у којој је одржано гласање против ваздушних прскања глифосата, као начина да се униште плантаже биљака коке, у борби против дрога.

852c060fbab0e0feb4925ab569f69668

—-

Извори:

(1) http://csglobe.com

(2) http://news.monsanto.com

(3) http://www.naturalnews.com

(4) http://www.naturalnews.com

http://truthwiki.org/The_Green_Revolution_-_…

http://truthwiki.org/Genetically_modified_cr…

http://sustainablepulse.com/2014/04/04/dutch-parliament-bans-glyphosate-herbicides-non-commercial-use/#.VWa8nkaHhw4

video: http://www.thedoctorstv.com/articles/3077-debate-over-potential-cancer-risk-of-widely-used-herbicide

 

КЊИГУ

„Exposing Industry and Government Lies about the Safety of the Genetically Engineered Foods You ‘re Eating “ – Jeffrey M. Smith
„Изношење лажи индустрије хране и владе о сигурности генетски модификоване хране коју једете“ аутор Џефри М.Смит, можете преузети У ПДФ облику ОВДЕ на енглеском језику.

knjiga

http://www.globalresearch.ca/netherlands-bans-monsantos-roundup-to-protect-citizens-from-carcinogenic-glyphosate/5451552

28. 05. 2015. * кратки линк за дељење текста http://wp.me/p1Fuk8-HTn

2 replies »

  1. Ameri, da kazem, fanaticno odrzavaju svoje travnjake, a to ukljucuje par puta godisnje prskanje istih protiv korova, maslacka itd. Tako i ja otidoh u obliznji Walmart i na polici stoji isti taj inkriminisani monsantov roundup (mada tada nisam znao da je glifosat problem, ali pise na deklaracii), i opredelim se za drugi „weed b gone“ koji ima druge aktivne sastojke

    Свиђа ми се