Игор Војиновић

Пуцањ у Мозговоја је пуцањ у Новорусију


Mozgovoj-Hvala-i-oprosti

Пише: Игор Војиновић
25.5.2015.

Мислио сам да више не пишем о ситуацији у Новорусији, али након убиства команданта бригаде „Призрак“ Алексеја Мозговоја не могу да не реагујем, највише због оних који покушавају да прикрију убице и да тако додатно дотуку Мозговоја и Новорусију.

Идеју обнове Новорусије је изнио још Солжењицин, а покренуо је 2014.  Павел Губарјев у „Руском прољећу“, као народни губернатор Доњецка, да би је прихватили Валери Болотов и Алексеј Мозговој у Луганску, а симбол борбе постао Игор Стрелков.

Идеја Новорусије је идеја православног слободног и праведног друштва на просторима некадашње царске Новорусије и од 7 области југоистока бивше Украјине, идеја слободног човјечанства и отпора западној хегемонији са хришћанским симболима у грбу и застави и са обавезном георгијевском лентом (траком Светог Ђорђа).

Новорусија је Сентандрејски крст (Крст Светог Андреја првозваног), страдање руског народа и борба витезова пуковника Стрелкова и команданта Мозговоја.

 

aleksej-mozgovoj

Издајници су обесмислили ту величанствену идеју и издали руске јунаке, хероје модерног човјечанства. Стрелков је оклеветан и протјеран под уцјеном од стране Москве да ће престати да помаже устанике уколико он не оде, а Мозговој саботиран, нападан и на крају мучки убијен из засједе.

Предатељи* Свете Русије и слободног човјечанства су већ продали своје душу ђаволу и не могу се упитати: ГДЈЕ ЋЕ ВАМ ДУША!? Режимски руски медији су тврдили да је нападнут један аутомобил и да је погинуло четворо људи и Мозговој, али истина је да је било три возила (џип, комби и лада караван) и да је убијено шест особа и Алексеј Борисович.

Чему ова лаж? Можда се у почетку није знала тачна информација или је неко намјерно смањивао страдање? Него, како се одмах могло да тврди да их је из засједе побила диверзантска група Укра?!

Одговорност и „заслуге“ за убиство вође ополченија Луганска је преузела терористичка група Укра под именом „Тени“ (Сјене) али изјаве њиховог команданта се разликују од извјештаја са увиђаја на мјесту убиства. То је веома сумњиво да убица не зна чиме је и како побио жртве?! Значи неко лаже. У овом случају очигледно Укри „Тени“ јер им треба новац од награде за главу комбрига Мозговоја, а и тако више одговара руским олигарсима.

Све указује на то да иза убиства неумрлог витеза Aлексеја Борисовича стоји издајнички режим ЛНР. Неколико дана прије убиства Мозговој и Дремов су написали отворено писмо руској федерацији, а Лавров је изјавио да је дужност ДНР и ЛНР да остану у Украјини. Алексеј Мозговој је био безусловно за идеју Новорусије.

Постављају се логична питања – како су то Укри знали када ће, гдје и у ком возилу наићи командант Мозговој? Очигледно да их је неко обавијестио.

Мозговој је био најутицајни командант у Новорусији и вођа устанка у Луганску. Покушавали су да га маргинализују, да расформирају бригаду „Призрак“ и први пут нису успјели да га убију, али на крају су га ипак убили.

Убили су предатељи Новорусију. Овај метак је погодио и могућност ослобођења Србије. Уклонили су Стрелкова, па Болотова, па Губарјева, потом су убили Беднова и Ишћенка, онда су уклонили Безлера и на крају убили Мозговоја.

 

Руски издајници уништише Новорусију. Порошенко може с миром да настави са геноцидом над руским народом у обновљеној Украјини. Не, нису Укри побиједили Новорусију. Није ни ЕУ, ни НАТО, ни Ватикан. То су урадили руски издајници.

У јавност су изашли очигледно унапријед спремни текстови о томе како је убиство Мозговоја само дјело диверзаната Укра и како нема везе с политиком, и ето Русима је потребо јединство и слично.То је још један доказ да издајнички режим стоји иза убиства, али нису директни извршитељи јер би им то било мало много након Беднова и Ишћенка.

Ове одвратне писаније су ме и натјерале да напишем ово реаговање. Новорусија је новомученик руски Алексеј Борисович Мозговој.

Хвала команданте за пробуђену наду поробљеном србском народу.
Вјечна ти слава. Вјечнаја памјат.

Игор Војиновић СНО „Срби на окуп“
25.5.2015. године Косовска Митровица
_________

* предатељи – издајници, прим. ред.

13 replies »

 1. Мића
  25. мај 2015. у 00:44
  Делимично сте у праву и ви Александре Јовановићу и ви Игоре Војиновићу:
  1.- Доњецк и Луганск су издати што од Путина и Лаврова тј. Русије, што од политичара и команданата Новорусије, који су довођени и припремани да изврше налог из Москве, какав год тај налог био у тренутку потписивања,
  2.- Колико сам чуо, Мозговој је био командант не тако високог ранга, али популаран у народу, што би могло да значи да је био исправан човек. Важно је да није био издајник (ако заиста није), а све друго доноси прљави рат, и успехе и неуспехе у биткама. Посебно су грешкама склони аматери.
  Да Доњецк и Луганск нису издати, смрт Мозговоја би и новорусима и нама пала лакше. Нама је додатно тешко јер можемо да се сетимо да је тако прошла и Република Српска Крајина и да тамо скоро да више и нема Срба. Тако ће бити и са Новорусијом, само што ће тај процес да потраје, јер се тамо ради о милионима људи. Фашисти ће очистити Новорусију од Руса, а онда ће повратити и Крим. Једино што је гарантовало да се то не деси је да је Русија одмах по припајању Крима освојила све до Дњепра. Али нису хтели. Мислим зато што још увек размишљају комунистички и воде рачуна о братству и јединству. Па зар је мало Срба који још увек мисле да су нам Хрвати браћа?
  А вас двојица сте сасвим добро у све упућени и знате где је истина, те ме чуди да се расправљате и вређате, уместо да, колико знате и можете, помажете том новоруском јадном народу. Нама овде нема помоћи, ми смо још увек под комунистичко-хрватско-јеврејком окупацијом.
  С поздравом,
  Мића из Ниша

  МОЗГОВОЈ И ЂОРЂЕ

  Овим текстом сам се 25. маја обратио Александру Јовановићу и Игору Војиновићу, који је остао без њихових коментара. То ме не чуди. Један део мог текста желим да допуним, или боље речено објасним. Наиме, можда је нејасно како би нам свима лакше пала смрт Мозговоја да Доњецк и Луганск нису издати.
  Да није било издаје, ове две републике би постале самосталне и сви који су погинули, били би национални хероји, поготово Мозговој. Еуфорија победе би допринела да се мало мање размишља и тугује. Само би његови најближи исто патили као што и сада пате.
  Срби и Република Српска Крајина имају слину судбину и по овом питању. Славног српског команданта Ђорђа Божовића Гишку убили су српски комунисти, српске службе безбедности којима је руководио начелник контраобавештајне службе генерал Александар Васиљевић. О команданту Ђорђу Божовићу може да мисли шта год ко хоће, поготово о периоду његовог живота пре него што се определио да ће остатак живота да проведе у борби за српске националне интересе. То комунистима и њиховим савезницима, првенствено усташама и јеврејима није одговарало и организовали су његову ликвидацију. Наравно да је све одрађено плански и стручно, али и поред тога постоје сведоци који су присуствовали борби за ослобађање Госпића. Они су видели где је, у моменту погибије, био Ђорђе Божовић и на основу ране се видело да је метак долетео са стране, а не однапред где су биле усташе. Наравно да су комунистички медији све то негирали, водила се хајка да се Ђорђе Божовић што више оцрни, уместо да се слави као српски херој који је свој живот дао за српство, на ратишту, у директној борби са усташама. Да је другачије и да и даље Србијом не влада комунистичко-хрватско-јеврејска коалиција, њему би Срби подигли споменик. Из тих разлога су српски родољуби тужнији због његове смрти него што би били да је Србија у том рату победила усташки фашизам.
  Тако је и са погибијом Мозговоја. Убиство је планирано сасвим добро и никада неће да се сазна ко га је убио. Мање је важан извршилац, битан је наручилац. Руски комунисти или украјинско-јеврејски фашисти? И овако и онако команданта Мозговоја више нема. Биће, на моју велику жалост, заборављен као што је заборављен и командант Ђорђе Божовић Гишка. Република Српска Крајина је издата и више је нема. Новорусија је издата и скоро да је нема. У изворном облику с почетка рата сигурно је нема. О овој издаји сам на овим страницама писао још кад је пао Славјанск. Онима који су пратили дешавања на том ратишту, то је био необорив знак да је кренула издаја Новорусије, или како сам тада рекао “пуштени су низ воду“. Оно што се сада дешава само је игра руских комуниста да Руси у Русији не примете издају у правом и пуном формату, већ да буду превеслани, као што су Срби превеслани од стране српских комуниста. Иако су издали Републику Српску Крајину, српски комунисти су победили на изборима, а тако ће и садашње руско руководство да победи, иако су издали Новорусију. Тренутно имају већу популарност него пре издаје Новорусије?! Народ не примећује да неко много моћан у Русији много помаже украјинским фашистима. Да ли због свог порекла, да ли због свог комунистичког уверења или због пуке власти, показаће историја. Ми то нећемо да доживимо.
  Новорусију може да спаси једино нека велика фашистичка грешка.
  С поздравом,
  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

  • Мићо из Ниша,не знам у чему се спорите са мном,боље питајте нешто овог другог.Иначе није Мозговој Гишка Новорусије,него Беднов, који је убијен први од стране издајника и крминалца,а и комуњаре Плотницког. Можете наћи овдје на ФБР и предходне моје текстове о Новорусији,све сам то одавно и правовремено обрадио. П.С. Мозговој је по значају друга личност за Новорусију,након Стрелкова.Био је командант НАЈБОЉЕ бригаде,то није мало. Привјет 😉

   Свиђа ми се

 2. Мића
  25. мај 2015. у 00:44

  Делимично сте у праву и ви Александре Јовановићу и ви Игоре Војиновићу:
  1.- Доњецк и Луганск су издати што од Путина и Лаврова тј. Русије, што од политичара и команданата Новорусије, који су довођени и припремани да изврше налог из Москве, какав год тај налог био у тренутку потписивања,
  2.- Колико сам чуо, Мозговој је био командант не тако високог ранга, али популаран у народу, што би могло да значи да је био исправан човек. Важно је да није био издајник (ако заиста није), а све друго доноси прљави рат, и успехе и неуспехе у биткама. Посебно су грешкама склони аматери.
  Да Доњецк и Луганск нису издати, смрт Мозговоја би и новорусима и нама пала лакше. Нама је додатно тешко јер можемо да се сетимо да је тако прошла и Република Српска Крајина и да тамо скоро да више и нема Срба. Тако ће бити и са Новорусијом, само што ће тај процес да потраје, јер се тамо ради о милионима људи. Фашисти ће очистити Новорусију од Руса, а онда ће повратити и Крим. Једино што је гарантовало да се то не деси је да је Русија одмах по припајању Крима освојила све до Дњепра. Али нису хтели. Мислим зато што још увек размишљају комунистички и воде рачуна о братству и јединству. Па зар је мало Срба који још увек мисле да су нам Хрвати браћа?
  А вас двојица сте сасвим добро у све упућени и знате где је истина, те ме чуди да се расправљате и вређате, уместо да, колико знате и можете, помажете том новоруском јадном народу. Нама овде нема помоћи, ми смо још увек под комунистичко-хрватско-јеврејком окупацијом.
  С поздравом,
  Мића из Ниша

  Овим текстом сам се 25. маја обратио Александру Јовановићу и Игору Војиновићу, који је остао без њихових коментара. То ме не чуди. Један део мог текста желим да допуним, или боље речено објасним. Наиме, можда је нејасно како би нам свима лакше пала смрт Мозговоја да Доњецк и Луганск нису издати.
  Да није било издаје, ове две републике би постале самосталне и сви који су погинули, били би национални хероји, поготово Мозговој. Еуфорија победе би допринела да се мало мање размишља и тугује. Само би његови најближи исто патили као што и сада пате.
  Срби и Република Српска Крајина имају слину судбину и по овом питању. Славног српског команданта Ђорђа Божовића Гишку убили су српски комунисти, српске службе безбедности којима је руководио начелник контраобавештајне службе генерал Александар Васиљевић. О команданту Ђорђу Божовићу може да мисли шта год ко хоће, поготово о периоду његовог живота пре него што се определио да ће остатак живота да проведе у борби за српске националне интересе. То комунистима и њиховим савезницима, првенствено усташама и јеврејима није одговарало и организовали су његову ликвидацију. Наравно да је све одрађено плански и стручно, али и поред тога постоје сведоци који су присуствовали борби за ослобађање Госпића. Они су видели где је, у моменту погибије, био Ђорђе Божовић и на основу ране се видело да је метак долетео са стране, а не однапред где су биле усташе. Наравно да су комунистички медији све то негирали, водила се хајка да се Ђорђе Божовић што више оцрни, уместо да се слави као српски херој који је свој живот дао за српство, на ратишту, у директној борби са усташама. Да је другачије и да и даље Србијом не влада комунистичко-хрватско-јеврејска коалиција, њему би Срби подигли споменик. Из тих разлога су српски родољуби тужнији због његове смрти него што би били да је Србија у том рату победила усташки фашизам.
  Тако је и са погибијом Мозговоја. Убиство је планирано сасвим добро и никада неће да се сазна ко га је убио. Мање је важан извршилац, битан је наручилац. Руски комунисти или украјинско-јеврејски фашисти? И овако и онако команданта Мозговоја више нема. Биће, на моју велику жалост, заборављен као што је заборављен и командант Ђорђе Божовић Гишка. Република Српска Крајина је издата и више је нема. Новорусија је издата и скоро да је нема. У изворном облику с почетка рата сигурно је нема. О овој издаји сам на овим страницама писао још кад је пао Славјанск. Онима који су пратили дешавања на том ратишту, то је био необорив знак да је кренула издаја Новорусије, или како сам тада рекао “пуштени су низ воду“. Оно што се сада дешава само је игра руских комуниста да Руси у Русији не примете издају у правом и пуном формату, већ да буду превеслани, као што су Срби превеслани од стране српских комуниста. Иако су издали Републику Српску Крајину, српски комунисти су победили на изборима, а тако ће и садашње руско руководство да победи, иако су издали Новорусију. Тренутно имају већу популарност него пре издаје Новорусије?! Народ не примећује да неко много моћан у Русији много помаже украјинским фашистима. Да ли због свог порекла, да ли због свог комунистичког уверења или због пуке власти, показаће историја. Ми то нећемо да доживимо.
  Новорусију може да спаси једино нека велика фашистичка грешка.
  С поздравом,

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 3. Нико жешће не брани своје „погледе“ од полуинтелигената и збрда здола обавештених.

  О ционистичким намерама ми говоре (ове недеље) два последња чланка на преводилачком блогу који водим „Ћирилизовано“; о жељи за уништењем Новорусије стотине чланака о њој које сам превео (мада је довољно погледати само насловну страну блога); о оправдавању убиства Мозговоја, рецимо, чињеница да сам нашао његову песму у којој предсказује своју смрт у мају и замолио предобру нашу Саву Росић да је преведе (мимо свог њеног хитног посла) и то први објавио…

  Али избор текста који није у складу с мишљењем – родољубиве и чистог срца, али ипак интелектуалне нејачи – је издаја и притајено хазарство… приде оправдавам убиство – за које, то је тачно, разумем нечије мотиве.

  Војиновићу, разумети и оправдати није исто. И мада се ево годину дана уздржавам да то напишем, јер рачунам (више се, у ствари, надам) да се обраћам разумним људима, да сад кажем: изабрати и превести неки текст не значи слагати се с његовом поруком. (И кад смо код текста, очигледно нисте прочитали што Вам дадох.)

  Итд. Ко разуме схватиће, више не објашњавам.

  Свиђа ми се

  • Безимени,немаш ти шта да објашњаваш,него да се покајеш и престанеш да наносиш штету. Еј,ти РАЗУМЕШ мотиве за убиство онаквог великана!? СТИДИ СЕ! СРАМ ТЕ БИЛО:

   Свиђа ми се

 4. Колико неко може бити покварен па да Мозговоја лоше окарактерише и оправдава убиство такве легенде!?

  Свиђа ми се

 5. Игоре Војновићу,

  нећу Вас назвати штеточином као што сте Ви мене зато што сам изабрао и превео чланак „Дмитриј Стешин: Мозговој је био идеална мета“, у којем аутор заступа тезу да су Мозговоја убили укропи да би унели раздор међу Русима у Новорусији и уопште, док Ви, што и овим својим редовима потврђујете, сматрате да је Новорусија продата и да су Мозговоја убили сами Руси зато што је хтео да се за њу бори.

  Господине Војиновићу, не кажем да нема логике у ономе што говорите, али износити тврдње само на основу „здравог разума“ и без познавања чињеница је погрешна и штетна ствар.

  Да ли Вам је познато да је Мозговој био марксиста-лењиниста и да се није борио ни за какву Новорусију, већ за „ослобођење Украјине од олигарха и империјалиста“? Према томе, пре него што се дохватите тастатуре прво мало читајте и, пре свега, одговорите сами себи на питање: Шта би следило човеку који се бори против шиптарије и НАТО-а, али не за српски Космет, већ за Косово слободно од империјалиста и њихових слугу?

  Успут, и да подупрете своје мишљење не само сопственим паметовањем, ево вам рад Вашег истомишљеника:

  „Stalinists“ vs. „Trotskyists“, or a Mozgovoy Post-Scriptum
  http://fortruss.blogspot.com/2015/05/stalinists-vs-trotskyists-or-mozgovoy.html

  Има тога још, али да Вас не оптерећујем много, само ћу вас замолити да сачекате још један дан док Пуковник Касад – такође марксиста и којем је Мозговој био лични херој – не изнесе своје мишљење, али на основу брда чињеница, које излаже на свом сајту. Можете их наћи изложене и на руском и на енглеском језику.

  Свиђа ми се

  • Aлександре Јовановићу доказали сте још једном да сте веома злонамјерни и ко зна због чега се бавите овим ,,замућивањем воде,,!
   Немате Ви појма ,ваше писаније је резултат ваше зле намјере и ништа друго,док се мој текст заснива на чињеницама и истини. Вама је очигледно циљ стварање Хазарије, прикривен квазипатриотизмом и вјештином манипулације.
   Има много извора, осим пуковника Касада, гдје се може видјети истина.Потребно је само имати вољу и мозак уз душу,што неким очигледно недостаје.
   Ради јавности морам рећи да је злобна лаж, да је командант Мозговој био Марксиста који се борио за Украјину. Алексеј Борисович се залагао за идеју православне Новорусије,а о Украјини говорио ко о бившој ,што није случај код вас и агената издајничког режима. Једино је бригада ,,Призрак,, задржала обавезне заставице Новорусије на униформи и заставе на барјаку. Чак ознаке Новорусије не носе ни ,,Спарта,, ни ,,Сомали,, НИЈЕДНУ заставу Новорусије нисте могли видјети на званичним парадама у Доњецку и Луганску,али је зато на паради бригаде Призрак била обавезна. Мозговој је сарађивао за Стрелковом за кога нико не може рећи ни да је љевичар,за разлику од других бројних официра у Новорусији.
   Те штосове Кургањина и других Хазарских играча можете потурати неупућенима, што Вам је и циљ,да их слудите и оправдате уништење Новорусије.
   У Минском споразуму се нигдје не спомиње Новорусија,чак ни ДНР ,ни ЛНР и веома је сличан Бриселском споразуму за КиМ,а Мозговој,Стрелков,Дремов и Губарјев су јавно критиковали тај споразум.
   Руку на срце легендарни командант Мозговој је одлично сарађивао са неким комунистичким оријентисаним борцима,да је чак читав један батаљон носио совјетске ознаке,али је пентаграм у грб ЛНР убацио Плотницки (убица,криминалац и издајник) а за вријеме Болотова је био орао. Чак издају и пасоше ЛНР са грбом петокраке. Има ту много аргумената,али зли их не желе да виде,јер им је циљ уништење Новорусије и стварање Хазарије.
   Да,не ваља Вам Стрелков,Губарјев,Безлер,Болотов,Беднов,Ишћенко и Мозговој,ма неваља вам ни Дремов. КО је онда тај борац за Новорусију?! Можда је то Мински споразум?
   Срам вас и стид било.
   Када поменете име Алексеја Борисовича има да станете мирно, јер нисте достојни да помињете такву људску громаду,а када Вас буду стрељали има да узвикнете -СЛАВА НОВОРУСИЈИ.

   Свиђа ми се

  • Леп говор пун устањених фраза и лупетања. Не знаш ти преводиоче ништа. Пуна ти глава Путлера и Суркова, о Русији имаш појма колико и они што иду под окриљем нво да по Москви посећују кафане и пију дуњу, а о историји Русије тек не знаш…

   Слаба ти та путинова одбрана, немаш ни аргументе, а камоли разлога да браниш путлера и плотницког, а нападаш највеће хероје НР. Батка је био Новорус, Рус изнад свега, који је пропагирао идеју обједињених ЛНР и ДНР (као и свих осталих република некадашње Новоруске губерније), и колико ме сећање служи, велики патриота старијег кова.

   Свиђа ми се

  • а ова анализа о лењину, пун чланак самоизабраних закључака о Мозговоју, нигде нека изјава да је он лично подржавао Лењина, већ само „закључак“ „аналитичара“ да је батка био овакав а онај рекеташ из ДНР онакав. НИгде није НАГЛАШЕНО да је човке био Рус изнад свега и да је упркод томе што је у батаљонима имао и комуњаре, био за идеју Новорусије а не укр без Ахметова. Зато, не лупетај више, Узелац, гледај мало реалније ситуацију у Москви а и Луганску. Све погинуле новорусе су убили углавном путлерове муве под дупетом, зато што су имале амбиције о Новорусији која није средство за поткусуривање и нека обична тампон зона до Путлерових пара и утицаја олигархије из Кмеља

   Свиђа ми се