АКТУЕЛНО

СРБИ – Жртве другог реда: СРЕБРЕНИЦА, ДУШАН МАШИЋ И БЕОГРАЂАНИ


фото: ЈАДОВНО

фото: ЈАДОВНО

Да ли ће се у Србији одомаћити пракса да су Срби убијени у ратовима од 1991. до 1999. године жртве другог реда, грешније и од џелата који су их убијали?

Душан Машић покренуо је акцију да се страдање муслимана из Сребренице обележи тако што ће 7.000 Београђана 11. јула лећи на плато испред Скупштине Србије. Не чудим се Машићу, он само ради оно што је, добро плаћен, и до сада радио. Њему, његовим сестрама у црном и њиховим заједничким газдама је до муслимана из Сребренице стало колико до лањског снега: циљ је да се Срби поново деле, да се у Београду изазову нереди и сукоби и да се изврши додатни притисак на Србију и Александра Вучића.

Чудим се Србима који се пријављују да тог дана буду искоришћени против свог народа. Њима предлажем да пре него што ожале војнике ратног злочинца Насера Орића обележе страдање српских цивила у Сарајеву, над којима је извршен много већи злочин него у Сребреници.

Хашки трибунал је утврдио да је број стрељаних војника из Сребренице мањи од 1.000, а у Сарајеву је убијено више од 3.000 српских цивила. Српски цивили убијени у Сарајеву нису учествовали у рату, метка нису опалили. Муслиманска власт их је буквално купила по њиховим становима, одводила на Казане и друга стратишта и убијала.

Муслимани убијени у Сребреници били су војници тзв. Армије БиХ, који су пре него што их је сигла освета попалили 130 села у Подрињу и у њима убили више од 3.300 Срба. (Они, по Машићу, нису вредни ни сећања, а камоли лежања пред парламентом.)

Орићеви војници умрли су најлакшом војничком смрћу, од метка. Срби у Сарајеву су буквално клани и масакрирани. Муслимански војници нису тучени и мучени, српски цивили су убијани тек после вишесатног или вишедневног зверског мучења.

У Сребреници није забележен ни један случај силовања. Власт у Сарајеву је отворила више од 100 логора-кућа за забаву муслиманских војника, из којих су Српкиње, међу којима и малолетнице, пуштане само трудне и то у осмом месецу трудноће, “да рађају муџахедине“.

Како се страдање у Сребреници догодило у прошлом веку, предлажем да Машић и његови Срби обележе сва масовна страдања у том веку у Југославији.
Од 28.000 Срба који су 1941. године живели у Босанској Дубици, 22.500 је убијено.
Јасеновац 700.000, Шарановачка јама и систем логора код Госпића 42.000 убијених.
Шипово и Јањ – 5.000 спаљених у дрвеним кућама.
Пребиловци, лето 1941 – 4.000 закланих Срба из Стоца и Чапљине.
Дракулић, Мотике и Шарговац код Бањалуке – само 7. фебруара 1941. године 2.315 закланих. Без испаљеног метка.
Гаравице код Бихаћа, лето 1941. године, 12.000 убијених.
Ливно, лето 1941. године, 5.000 убијених.
Шушњар и Сански Мост – 10.000 убијених.
Први светски рат 1.300.000 страдалих Срба.

Или ће се и у Србији одомаћити пракса да су убијени Срби жртве другог реда, грешније и од џелата који су их убијали?

 

Пише: Душан Марић Новинар радија „Слободна Европа“

22. 05. 2015. за ФБР приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

 1. Овај одличан текст Душана МАРИЋА, који је крик његове родољубиве савести, је довео до јавног еписма изложенога на:

  Click to access 2015_05_23LTGepsmoSve.14214147.pdf

  председнику Томиславу НИКОЛИЋУ и председнику Владе Александру Вучићу под насловом:
  „Сребренички геноцид над Србима и у Београду“.
  Власт је на време упозорена, као што је било и 2010. год. Тада се оглушила о упозорење да поштује истину. А ова власт?

  Свиђа ми се