АКТУЕЛНО

Аустријски политичар: Међународна заједница ћути, а ситуација на Балкану је забрињавајућа, Косово и Метохија према резолуцији УН 1244 је противно међународном праву прогласило независност


БЕЧ – Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе затражио је од међународне заједнице да најоштрије осуди догађаје у Македонији и поручује да се, имајући у виду растући албански екстремизам, не сме питање Косова везивати за наставак пута Србије ка чланству у ЕУ.

Хајнц-Кристијан Штрахе Фото: youtube.com

Хајнц-Кристијан Штрахе
Фото: youtube.com

Он је у изјави Танјугу нагласио да је развој ситуације у Македонији забрињавајући и опасан.

“Видели смо терористичка деловања на државној територији Македоније, иза којих се претпоставља да стоји великоалбанска идеја. Европска политика то мора јасно и најоштрије осудити, као и заузети јасан став. У Македонији се види да иза конфликта стоје и геостратешка размишљања. Тако на Косову имамо једну од највећих НАТО база, на шта треба критички гледати, а имамо и Македонију, која неће, из доброг разлога да учествује у санкцијама против Русије и која подржава изградњу руског гасовода, што је у интересу целог региона. Упадљиво је да увек, када се конфликти дешавају, када постоје геостратешки интереси, невладине организације се појављују и подржавају догађаје“, објаснио је Штрахе.

Он је истакао да кршење међународног права у вези Косова представља узрок нестабилности у региону.

„Косово и Метохија према резолуцији УН 1244 је противно међународном праву прогласило независност. На то указујем годинама, као и чињеницу да је неопходно у интересу међународног права разјаснити стање. Неопходно је пронаћи решење, на чему се не ради, већ се врши притисак на Србију да призна независност, а и условљава пут ка ЕУ тим питањем.То није добар и одрживи пут за миран развој југоисточне Европе“, рекао је Штрахе.

Он је додао да се „питање Косова и пут у ЕУ не требају и не смеју повезивати, јер ствар око Косова је питање међународног права, које треба разјаснити, а друго нема везе с тим. Ово што имамо данас око Косова се не ослања на међународно право и не може бити основа на којој инсистира међународна заједница. Потребно је пронаћи фер решење, уз поштовање међународног права. Српским регионима на Косову, на пример, требало би дати најмање аутономни статус, што би могло допринети смањењу тензија“, оценио је Штрахе.

С тим у вези је поручио да Србија не сме бити стављена под притисак којим би се навела да се креће у погрешном правцу.

„Тако је Србија братски народ са Русијом и жели добре односе са Москвом и ЕУ. Овај однос не сме се доводити у питање на путу ка ЕУ. Не сме се Србија притискати и терати да одустане од поштовања међународног права, када је реч о Косову и у вези санкција према Русији“, приметио је Штрахе.

„Добро би било када би и ЕУ, као што је случај са Србијом, имала споразум о слободној трговини са Русијом. Било би пожељно да је ЕУ успоставила слободну трговину са Русијом.Тада не би били у ситуацији у којој смо данас, када имамо неправедан развој ситуације у вези договарања слободне трговине са прекоатлантским земљама, у којима се, без консултација јавности, покушава заобићи национално правосуђе, успоставити приватни судови који би одлучивали о споровима и слично“, рекао је Штрахе додајући да је то лош развој и да је због тога неопходна већа равнотежа.

Тако се, како сматра и од Србије не може тражити да прекине пријатељске, блиске односе са Русијом.

Важно је, како додаје, да Србија предузме одлучне кораке, пре свега у економији и усаглашавању са ЕУ.У томе, према његовим речима, треба подржати и помоћи Србији, јер је пуно посла пред том земљом. Такође треба посебно помоћи у изградњи инфраструктуре и јачања привреде.

Актуелна догађања показују, истиче Штрахе, да растући албански екстремизам крије велики конфликтни потенцијал.

„Неопходно је томе поклонити пажњу, јер овај проблем не доприноси мирном и одрживом развоју региона. Иначе миран и одрживи развој у југоисточној Европи није могућ без Србије, а Европе без Русије“, уверен је он.

22. 05. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Austrijski list Wiener Zeitung: „Srbija i Makedonija nisu podržale sankcije prema Rusiji i sada će platiti cijenu – američka anti-ruska strategija na Balkanu je eksplozivna i može završiti ratom“
    http://www.advance.hr/vijesti/austrijski-list-wiener-zeitung-srbija-i-makedonija-nisu-podrzale-sankcije-prema-rusiji-i-sada-ce-platiti-cijenu-americka-anti-ruska-strategija-na-balkanu-je-eksplozivna-i-moze-zavrsiti-ratom/

    Свиђа ми се