ДРУШТВО

Александар Вељић: Јако жалим Нови Сад коме није потребан Андреј Фајгељ – човек неукаљаног образа и фасцинантне стручности


19.5.2015. Пише: Александар Вељић, историчар и
председник Друштва за очување сећања на Холокауст из Новог Сада

Једини новосадски интелектуалац који је прошлог маја јавно и без устезања устао у моју одбрану од лажи и превараната који су ми подметали непочињено кривично дело, а истовремено чинили кривично дело са циљем да ме отерају из Новог Сада, поднео је неопозиву оставку. (текст у прилогу)

Andrej-Fajgelj-04

Андреј Фајгељ, (до скоро) директор Културног центра Новог Сада

Разни људи, па и они чију сам част ја бранио када је нападнута, ћутали су маја прошле године, а неки су ме се одрекли и „оградили се“ као да нису са мном провели многе сате рада и хрлили ми својевремено у загрљај пред камерама. Маја прошле године реаговао је углавном обичан народ и то не заборављам.

(На СРБском ФБРепортеру смо тим поводом објавили текст: Не можете некога осудити на основу туђег недела, јавно разапети без права да чујете његов глас!)

А пошто не заборављам добро које ми било ко икада учини, нисам заборавио да је Андреј Фајгељ био једини истакнути Новосађанин који је нешто рекао у моју одбрану. Стога, као веран пријатељ и без икаквог обзира на партијске секте у Новом Саду, о којима имам једнако лоше мишљење, као обичан грађанин и минорни интелектуалац, могу да кажем исто што је Андреј рекао прошлог маја – срам вас било!

Срам вас било што мрзите поштен рад човека који је све радио по закону, што се гадите његовог познавања фолклора и изворног стваралаштва (гусле), што мрзите његов неукаљани образ и фасцинантну стручност. Наравно да многима такав човек није потребан, јер његов успех и лик су огледало неуспеха, недостојности и мизерије многих.

Јако жалим Нови Сад, који од миља зовемо „српска Атина“, чија се „култура“ свела на међустраначке ратове за јавна предузећа, подметачине и најгнусније гадости које се у том граду чине, а које су равне свему што је чинио мађарски окупатор за свог троипогодишњег геноцидног владања. Андреју честитам што се враћа професорском звању и што ће бити присутан у одрастању своје деце наместо да губи време на сумануте идиотлуке којима обилује чаршијски живот Новог Сада, а и других градова.

Ми смо као друштво изгубили компас, а свој идентитет изгледа још нисмо нашли, те ми је жао што морам рећи да се прибојавам и да ћемо (опет) изгубити још хиљаде живота због нас самих (на шта је упозорио Арчибалд Рајс рекавши нам да се чувамо себе).

Мада је за мене овакав развој догађаја очекиван пошто сам на свом искуству већ схватио каква чудовишта владају овим градом у свим сферама (од политике до „медија“ до (такозваних) невладиних организација до мизерних јединки свих националности на разним функцијама), ипак саосећам са свима који су разочарани оваквим развојем догађаја који нису очекивали.

Нажалост, тај чин Андреја Фајгеља сведочи (бар мени) о томе која све чудовишта и але уништавају животе обичних грађана у Новом Саду. Но, ако је тако добро народу који је све то бирао, нека му. Добро ће бити и Андреју. Знам шта је све жртвовао за Нови Сад. А са својим знањем неће пропасти. То ми је утеха: Андреј је успешан и остварен човек, без обзира на било какву функцију. А сви ти притисци су потпуно бесмислени, болесни и покварени. Жао ми је што ми баш ти придеви обично падну на памет када размишљам о разним људима које сам срео у Новом Саду. И ништа нисам измислио, него све то говорим из мог личног искуства.

***

Фајгељ поднео неопозиву оставку

Масовни медији, опозиција и власт сложно нападају резултате Културног центра Новог Сада. Удесетостручене активности проглашавају за срамоту, поштено зарађену плату за корупцију.

План естаблишмента за Србију је трка до дна: да радимо што мање, урадимо што мање и зарадимо што мање.

Нови људи желе трку до врха: да радимо што више, урадимо што више и зарадимо што више. Само тако нама и нашој отаџбини може бити боље.

Уз мржњу естаблишмента, без подршке народа, нови људи немају никакве шансе.

Пошто рад и резултати не значе ништа, остала је само једна ствар коју могу да урадим пред све већим притисцима. Дајем неопозиву оставку на функцију директора Културног центра Новог Сада.

Две и по године сам располагао буџетом од милион евра годишње. Функцију напуштам са истим станом, аутом и рачунаром које сам имао пре него што сам ступио на њу. То је највреднија имовина коју моја шесточлана породица поседује.

Враћам се професури.

Андреј Фајгељ

8 replies »

 1. Posetio sam u Kulturnom centru izložbu „Moje jadovno“, kao i izložbu posvećenoj dr Arčibaldu R. Rajsu – iznenadio sam se koliko u stvari ne znam neke činjenice i pored svoje ubeđenosti da posedujem adekvatno znanje iz oblasti srpske istorije. Da li bi svoje znanje proširio i dopunio da su se pitali bivši direktori KCNS-a?! Verovatno bih, ali se to ne bi odnosilo na kulturno i istorijsko nasleđe ustavotvornog naroda Srbije, jer pre 2012. godine smo imali opštu antisrpsku histeriju u svim oblastima društva (da se ne lažemo – imamo je i danas, kao što vidimo), pa i u oblasti kulture. Meni je savršeno jasno zašto je gospodin Andrej Fajgelj smetao svima, kao što mi je jasno da će nam se iste stvari, nama Srbima, ponoviti kao i u dvadesetom veku ukoliko se ne saberemo, ujedinimo i opametimo! Nadam se da će gospodin Andrej F. odskočiti i na mnogo veće visine nego što je to bilo direktorisanje Kulturnim centrom grada Novog Sada!

  Свиђа ми се

 2. Очигледно је да неким људима у власти не одговара да на одговорним местима буду учени и квалификовани људи. Лакше је контролисати мање квалитетне људе и спроводити своје идеје. Проблем је што постоји неко бољи од њих, изнад њиховог уобичајеног просека. То се све види на случају Андреја Фајгеља и Културног центра Новог Сада. Док је таква ситуација у друштву, неће бити побољшања у држави.

  Свиђа ми се

 3. Andrej je dokaz da se u trenutnoj Srbiji jedino ceni „navijački dres “ . Lep primer dajete deci koja stasava , što bi bili doktori nauka , govorili 15 jezika , bili cenjeni u svetu i tražili vas da držite predavanja na prestižnim univerzitetima kad sve možete preko članske karte poltronskih stranaka koje blagonaklono gledaju na antisrbizam , razbijanje porodice , . . .

  Свиђа ми се

 4. Кхм… Довољно је да човек зна Трећу Србију уопштено, не мора да познаје појединце у њој, па да им свима пожели срећан пут. Луђу лоповску организацију нисам видео. Пробија на све стране. Али, ево, замислимо да Андреј јесте поштен. Шта ће онда он с таквим људима? Ако ја знам, из прве руке, за много шта, како би он могао да не зна? Никако. И свака даља прича о томе је излишна, па се нећу враћати на ово.

  Свиђа ми се

 5. Студирала сам у Новом Саду у ратно време деведесетих. Староседеоци су поштен и карактеран народ, али дођоши и ратни профитери на жалост су прича за себе.Они су преузели Нови Сад. Постоји један студентски дом за девојке , знају који је чије је друго име у то време било ШИК ( широк избор курви) а све захваљујући управнику који је осим што је трговао собама и креветима и подводио девојке богатој клијентели.Избор му је падао на сиромашне девојке и избеглице на којима је профитирао.Наравно у све то су се уграђивали и студенти продекани од којих је један у моје време изашао из затвора.Последњи поштен студент продекан је био Сулејман Сеферовић и морам да кажем да име и вера немају везе са карактером и поштењем, то су све заблуде, предрасуде и камен спотицања нама Србима да се кољемо између себе.Конкретан проблем у народу са овог подневља су морал и етика.

  Свиђа ми се

  • I kazete „dodjosi“ (pogrdan naziv „starosedelaca“ za prognane i izbegle) su krivi za sve?! Gospodjo sirite mrznju praveci takve podele, ja bi to nazvao sovinizam. I ja sam studirao u Novom Sadu, ali 2000 i zivim u njemu i nisam siguran da je situacija u zenskom domu takva kako vi trvdite. Pa devedesetih su u domovima svercovali cigarete, a danas klinci studiraju. Kurvi je uvek bilo i bice, a sa kim ste se vi druzili me nije briga, ali okriviti zle „dodjose“ je stvarno zlonamerno.

   Свиђа ми се

  • “НЕМОРАЛНО ЗАВИЈАЊЕ“

   И ни један Србин није добар, само је добар Сулејман? Да ли је могуће? Ви Слађана, ако вам је то право име, изгледа не пропуштате ни једну серију Сулејмана Величанственог. Вероватно сте чврсто убеђени да је то најбољи владар у историји човечанства. Какав Цар Душан, какав Кнез Лазар!!!
   Да ви нисте имали добру намеру, човек одмах може лако да примети, јер Србе делите на староседеоце и дођоше. И наравно сви Срби староседеоци су добри, а сви Срби дођоши су опаки. А и нормално је да су шик девојке само српкиње, ни ту нема ни једне муслиманке, јер су и оне све од реда поштене и живе од тешко зарађених пара њихових родитеља који чувају стоку по оним крајевима око Сјенице, Тутина и наравно Новог Пазара. Носе поцепане ципеле и закрпљене хаљине, али оне то не раде за паре. Ма какви. Само сиромашне српкиње и избеглице(?!!!).
   И наравно на крају следи финални ударац и ви поентирате: “Конкретан проблем у народу са овог поднебља су морал и етика.“ Да, сви имају и морал и етику, само је Срби немају. Још само да сте додали: Срби су за време турског ропства били неморалне кукавице, завијали су док су их турци набијали на колац.
   С поздравом,

   Мића из Ниша

   Свиђа ми се