Јунаци отаџбине

Ђенерал Дража Михаиловић рехабилитован и проглашен – неосуђиваним…


Виши суд у Београду утврдио да је пресуда после које је Михаиловић стрељан донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога. У образложењу своје одлуке је подсетио на преписку високих комунистичких функционера Милована Ђиласа и Александра Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница…

Ђенерал Дража Михаиловић рехабилитован и проглашен – неосуђиваним

ВРАЋЕНА МУ СВА ГРАЂАНСКА ПРАВА, А НАСЛЕДНИЦИ ИМАЈУ ПРАВО НА – ПОВРАЋАЈ ИМОВИНЕ

 • Виши суд у Београду утврдио да је пресуда после које је Михаиловић стрељан донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога. У образложењу своје одлуке је подсетио на преписку високих комунистичких функционера Милована Ђиласа и Александра Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница…
 • Уврђено је да су браниоци током целог суђења успели само пет пута да контактирају Михаиловића и то „у присуству органа власти што говори о томе колико је суд ометао поступак“
 • Предмет поступка није била рехабилитација Равногорског покрета или Ослободилачке војске у отаџбини, јер је то је већ делимично учињено Законом и Уредбом, већ законитост спроведеног поступак против Михаиловића 
 • Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење
 • У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници Равногорског покрета, Образа… Било је и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима

ВИШИ суд у Београду рехабилитовао је команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

Одлука о рехабилитацији значи да се Дража Михаиловић више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му била одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић. Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.

Председник трочланог судског већа судија Александар Трешњев рекао је да је суд усвојио захтев за рехабилитацију и поништио пресуду којом је Михаиловић 15. јула 1946. године био осуђен на смрт, а два дана касније стрељан.

На ову одлуку, сходно Закону о рехабилитацији не постоји право жалбе, тако да је она коначна.

Судија Трешњев рекао је да је пресуда Врховног суда ФНРЈ у делу који се односи на Михаиловића проглашена ништавном као и да су ништавне све њене правне последице, па и оне које се односе на имовину.

„Драгољуб Михаиловић сматра се неосуђиваним“, рекао је судија Трешњев, после чега је добио буран аплауз и поздраве публике.

Детаљно образлажући одлуку о рехабилитацији, судија Трешњев је истакао да је суд утврдио да поступак против Михаиловића није био фер и коректно спроведен уз поштовање права окривљених, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег.

„Поред тога што није имао фер поступак, против Михаиловића је поступак био политички обојен што јасно произлази из чињенице да су се представници извршне власти мешали не само у сам ток поступка већ учествовали у доношењу кључних одлука и мериторно одлучивање“, рекао је судија.

Суд је утврдио да је спорна пресуда донета у незаконитом процесу из политичких и идеолошких разлога, навео је судија и подсетио на преписку високих комунистичких функционера Ђиласа и Ранковића о томе како ће се поступак водити, да ли суђење треба да буде јавно или тајно, како ће изгледати оптужница…

Према речима судије, утврђено је и да су браниоци током целог суђења успели само пет пута да контактирају Михаиловића и то „у присуству органа власти што говори о томе колико је суд ометао поступак“.

Судија Трешњев је истакао да судско веће није било надлежно да се бави утврђивањем чињеница и извођењем закључака да ли је Драгољуб Михаиловић ратни злочинац или не.

То, како је указао, после оволико времена и није било могуће учинити.

„Надлежност овог већа исцрпљује се у томе да ли је Драгољуб Михаиловић имао фер и правично суђење, односно да ли је судска одлука донета и из политичких и идеолошких разлога“, нагласио је судија.

Он је напоменуо да и предмет овог поступак није била рехабилитација Равногорског покрета или Ослободилачке војске у отаџбини, јер је то је већ делимично учињено Законом и Уредбом, већ законитост спроведеног поступак против Михаиловића.

Објављивање пресуде пратио је велики број медија и публике, тако да је велика судница Палате правде била испуњена до последњег места, а они који нису успели да уђу испред Палате правде певали су равногорске песме, носећи заставе и друга обележја.

У публици су, између осталих, били принц Александар Карађорђевић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, припадници равногорског покрета, Образа, Жене у црном, и други заинтересовани, међу којима је било и оних у народним ношњама, као и са четничким обележјима.

Први захтев за рехабилитацију поднео је Михаиловићев унук Војислав Михаиловић 2006. године, а касније му се придружило још неколико удружења и странака.

Предлогу за рехабилитацију придружили су се 2009. године Српска либерална странка, са Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, професор међународног права Смиља Аврамов и други.

Одлуком суда потврђене су тврдње предлагача рехабилитације да Михаиловићу током процеса није било омогућено право на одбрану, да није видео свог адвоката до почетка суђења, да није имао ни право на непристрасан суд, док му је оптужница уручена седам дана пред суђење.

На пресуду, није имао ни право да уложи жалбу, већ је два дана од изрицања стрељан у тајности.

Посебна Комисија утврђује тачну локацију на којој је стрељан, јер се претпоставља да су његови посмртни остаци пребачени на другу локацију.

Михаиловић иначе нема гробно место.

У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.

КАРАЂОРЂЕВИЋ: Рехабилитација Михаиловића кључна за национално помирење

ПРИНЦ Александар Карађорђевић поздравио је судску рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића и истакао да је то кључно и за национално помирење. Казао је и да је тиме коначно исправљена једна од највећих историјских неправди напоменувши да „то није била само неправда према једном родољубивом човеку, већ је била неправда према нашој земљи и народу“.

Карађорђевић је навео да је зато данас „велики и позитиван дан за Србију и наш народ“.

„Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности“, рекао је Карађрођевић, саопштио је Бели двор.

Он сматра и да национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању.

АНТИЋ: Рехабилитацију Драже да славе и у Хрватској

ЈЕДАН од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је данас да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

„Овај дан би требало да се слави и у Хрватској“, рекао је Антић који је саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

ШЕШЕЉ: Рехабилитација једина могућа одлука

ЛИДЕР СРС Војислав Шешељ сматра да је одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића једина коју је суд могао да донесе, а овај дан, каже, заслужује да због тога буде проглашен „даном свеопштег српског помирења“.

Историју Другог светског рата треба препустити историчарима, а да ми потомци четника, партизана… градимо заједно српску будућност, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде наводећи да је Михаиловић је српски јунак који се храбро борио у Другом светском рату а затим био невина жртва комунистичког режима.

Он је додао да таква одлука суда не треба да означи престанак критике комунистичког режима после Другог светског рата.

ДРАШКОВИЋ: Печат правде на историјску истину о Михаиловићу

СРПСКИ покрет обнове и председник Вук Драшковић поздравили су данашњу одлуку о рехабилитацији команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Драже Михаиловића изразивши поштовање судијама које су, после седам деценија, „ставиле печат правде на историјску истину“ о Михаиловићу.

„Данашње укидање комунистичке пресуде генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, изречене 15. јула 1946, не значи само рехабилитацију ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи, него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије, са које је скинута анатема да је, подржавајући вођу антиокупаторског покрета отпора и министра војног избегличке југословенске владе у Лондону, била на страни Хитлеровог Трећег рајха“.

Српски покрет обнове, како наводи Драшковић у саопштењу, одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали нашу политичку борбу за рехабилитацију Равне Горе и њеног команданта.

Пред Српским покретом обнове, који је и сам жртва још недемонтираног комунистичког наслеђа и служби безбедности у Србији, је и обавеза да се бори против новог убиства генерала Михаиловића, каже Драшковић.

„А мртвог га, на жалост, убијају и срамоте многи његови тобожњи следбеници“, сматра Драшковић.

ОМЕРОВИЋ: Скандалозна и срамотна одлука о рехабилитацији

ПРЕСЕДНИК скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је данашња одлука суда о рехабилитацији Драже Михаиловића, скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука „вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве“ и да представља ревизију историје.

„Цинизам је што судија каже да није утврђивана чињеница да ли је он ратни злочинац или не. Може суд вратити Михаиловићу грађанска права…, али нема тог суда који може вратити точак историје, а у историји ће Дража остати тамо где је од почетка Другог светског рата и био – на страни Хитлера и сарадник окупатора“, тврди Омеровић.

Танјуг

9 replies »

 1. Вечна слава и хвала хероју и мученику србском ђенералу Дражи, нашем народном Чичи!
  Покој му души и вечни мир!

  Остаје нам да се стидимо што нам је требало 35 година после тииитине смрти да га рехабилитујемо. Да смо то учинили на време, можда Србија не би никад кренула на погрешну страну света и можда не би била тамо где је сада. Овако, бојим се је да за све већ касно…

  Јесмо га рехабилитовали, али нисмо земне остатке његове пронашли и нисмо га на људски и православан начин сахранили! И нисмо се помирили! И није се ништа променило! Јесмо Србија, а нисмо Србија! Јесмо Срби, а нисмо Срби! Ко би знао шта смо и ко смо…

  Ни у какву овоземаљску правду ја не верујем (правду утврђује само Господ Бог Свемогући)! И слажем се да је рехабилитација бесмислена, јер је врше наследници оних који су убили нашег Чичу! А и не могу људи рехабилитовати богоугодника и праведника. А он пред Богом није грешан – напротив! А пред Србима је херој и мученик!

  Зато сам некако и рекао (или хтео да кажем) да је све ово узалудно и да овим ништа Срби у Србији нису постигли! (Можда нисам био довољно прецизан!) Све је ово даље замајавање и умртвљивање Србства да се „власи не досете“ док компрадорски смрадови издају држави и нацију и скраћују Србију до нестајања, а Србима поништавају идентитет. У складу са извршеним нуклеарним бомбардовањем и одлуком циониста да Србију избршу са геополитичке мапе света.

  Другосрбијанци и поборници крватског културног обрасца и противници србског становишта и неодосманлије на власти и даље ће бити против Драже (јер он за њих остаје „четник“, а четници су по тииити и њима србски хегемонисти и злочинци) и против Србије и Србства у целини…

  Помози нам Господе Боже иако смо много грешни! Амин!

  Свиђа ми се

 2. Не свиђа ми се само образложење: да суђење није било фер и некоректно – делује танко и бледуњаво, посебно што „фер и коректно“ није из правне терминологије, а поготово није из времена суђења.

  Власт је морала да изврши ревизију пресуде и да констатује: да (ли) је донета пресуда у супротности са предоченим доказима, да није суђено ни по законима краљевине, ни по револуционарним законима, да су у поступку повређена сва права оптуженог и одбране, да су сведочења непоуздана.

  Овако опет имамо смоквин лист и разлоге да се Срби трве следећих 50 година.

  Свиђа ми се

 3. Шта ово псето,Драшковић балави,нико није више од њега изманипулисао народ кобајаги равногорством од њега,удбашкоусташког слугерање.Вара се ако мисли да може још да јаше на том лажном таласу.

  Свиђа ми се

 4. Treba li bolji dokaz da nam je pravosudje, metaforično rečeno, u istom košu kao smeće. Povod ovakvoj konstataciji je PRAVNA ALHEMIJA koju su smislili oni koji se kunu u VLADAVINU PRAVA. Na sudjenju se nije razmatrala krivica Draže Mihajlovića pošto su REŽISERI TE PREDSTAVE bili svesni činjenice da ga ne mogu amnestirati od zločina koje je počinio Ravnogorski pokret a čiji je on inspirator. Gospodo, isti sud, po istim pravilima, osudio je Aleksandra Lera, Ljubu Miloša i ,,, da ne nabrajamo. Hoće li i njih REHABILITOVATI jer, ako on, Draža:“…nije imao fer sudjenje po svim pravilima koja važe u svetu“! (TV Pink, jutarnji program profesor dr. Oliver Antić) da li princip LEGIJA ARTIS važi i za Aleksandara Lera, Ljubu Miloša,….i da ne nabrajamo, koje je isti sud, po istom pricipu osudio na smrt. Njihove porodice, uvaženi profesore Antiću, biće Vam neizmerno zhvalne, jer su Vašom, najviše Vašom zaslugom REHABILITOVANI. Predsednik republike, čiji ste savetnik, ne izjašnjava se. Ako i dalje ostanete njegov savetnik znači da se slaže. Gospodo, u drugom svetskom ratu sukobila su se dva simbola. Kukasti krst i petokraka. Na čelu parade u Moskvi bila je kopija ratne zastave 165 motorizovane brigade 2. Ukrajinskog fronta, sa srpom i čekićem i zvezdom petokrakom, koja je pobodena na Rajshtag. Videli ste sa kojim ponosom je nosila Putinova Garda ispred zastave Ruske federacije. A Srbija ukida presudu zločincima!

  Свиђа ми се

  • Да је било правде, човек који се борио за Србију од 1912. до 1945. не би ни био суђен са Љ. Милошем и Лером.

   Свиђа ми се

 5. Код Драже се борило “ … око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.“ а код усташа, све бивши Срби, бивши православци, покатоличени срби, заштићени од Ватикана и Папе ( као и Тито, комунисти)Енглеза и САД (које су после Другог св.рата све (фашизам) преузеле од Хитлера до данас.

  Свиђа ми се

 6. ХВАЛА ГОСПОДУ ВАЗДА САМ ВЕРОВАО ДА ЋЕ ЂЕНЕРАЛ ДРАЖА МИХАИЛОВИЋ БИТИ РЕХАБИЛИТОВАН РЕД ЈЕ РЕЋИ ГДЕ ЈЕ ГРОБ А КАКО ВРЕМЕ ДОЛАЗИ КАД СЕ СРБСТВО УЈЕДИНИ ДА ПОДИГНЕМО СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ПАВЛУ ЂУРИШИЋУ КОД ГОРЊЕ ЗАОСТРО БЕРАНЕ СРБИЈА И У ЧЕТНИЧКОМ КНИНУ ВОЈВОДИ МОМЧИЛУ ЂУЈИЋУ И ГДЕ СУ СРБСКЕ ВОЈВОДЕ ПАЛЕ БРАНЕЋИ СРБСКИ РОД ОД партизана усташа балија балиста итд

  Свиђа ми се