ДРУШТВО

Четврт века Еколошког покрета Новог Сада – резултатски најјаче еколошке организације у Европи


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ОСНИВАЊА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА

21.4.2015.

EKOLO[KI POKRET NSЕколошки покрет Новог Сада данас, 21. априла 2015. године обележава пуних 25. година (четврт века!) од свог оснивања и рада на заштити животне средине и духовног наслеђа, подизању нивоа образованости и информисаности становништва о условима живљења и живота.

По оцени немачких Зелених, Еколошки покрет Новог Сада представља резултатски најјачу еколошку организацију у Европи, јер се тако свестрано нити једна еколошка организација на свету не бави екологијом (заштитом животне средине, заштитом духовног наслеђа, образовном делатношћу, организацијом међународних научних скупова, организовањем акција и кампања, организовањем обележавања међународних датума од значаја за екологију, организовањем јавних протеста, итд.)  и да у свакој наведеној области има забележене резултате, што немачки Зелени нигде на свету нису видели.

За Еколошки покрет Новог Сада се слободно може рећи да је био претеча светских стремљења у области заштите животне средине, јер је две, од три кључне одреднице Агенде 21 усвојене на Светском самиту о заштити животне средине 1992. године у Рио Де Жанеиру; учешће јавности у креирању стратегије заштите животне средине и доступност информацијама од значаја за јавност имао у пракси остварене ДВЕ ГОДИНЕ пре њиховог усвајања на Светском самиту-учешћем у раду локалног парламента путем легитимног представника и другу одредницу путем институције одборничких питања. Трећу одредницу Агенде 21, о приступачности правди, Еколошки покрет је остварио 1996. године оснивањем институције Еко-правне заштите две године пре усвајања наведене одреднице у Архусу 1998. године у форми обавезујуће Резолуције, што нити једна држава потписница Резолуције до данас није испунила. Када је директор Еколошког покрета преговарао са представницима Уједињених нација, после једногодишње провере, поводом захтева Еколошког покрета за покровитељством УН над традиционалном Еко-конференцијом, представници УН су га два пута прекидали речима: Па ми вас треба да молимо да нам дозволите да вам будемо покровитељи, нама би била част да вам будемо покровитељи! Наравно, „дозвољено“ им је и Еколошки покрет је добио (нефинансијско) покровитељство УН над Еко-конференцијом  ПЕТ пута заредом (2007-2011).

Када је 2007. године добијено прво покровитељство УН и када се у Србији први пут развила застава УН (послата из Венеције, седишта UNESCO-a за Европу) по писаном одобрењу и упутству, дошао је директор UNESCO-a за Европу да отвори Еко-конференцију. Нажалост, отворио је Еко-конференцију и покушао да одржи конференцију за новинаре без иједног јединог присутног представника тзв. информативних медија, јер је режим (Коштуница) забранио било какву вест о овом догађају, госту Еколошког покрета и првом покровитељству УН над неком манифестацијом у Србији, чак и на простору бивше СФРЈ или СРЈ.

Покровитељство би се добијало и даље да опет режим није „дипломатским“ путем преко централе UNESCO-a за цео свет у Паризу тражио прекид покровитељства, јер је по мишљењу режима то било превелико признање за једну организацију типа Еколошког покрета (самостално удружење грађана или како се то у свету назива, а значи исто, невладина организација). Важно је напоменути да нико никада нити једном није добио покровитељство УН на овим просторима над неком својом манифестацијом, а пет пута заредом нико на свету никада није добио, да би се правилно ценило наведено покровитељство.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РЕЗУЛТАТИ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА ЗА 25 ГОДИНА РАДА

 1. Четири мандата за редом Еколошки покрет је имао свог представника у Скупштини града где је дао немерљиви допринос заштити животне средине и урбаног развоја.
 2. Еколошки покрет је иницијатор увођења наплате еко-динара и оснивач Еколошког фонда Новог Сада заштићеног имена и празног рачуна.
 3. Еколошки покрет је спасио од уништења сва три новосадска парка који су били проглашени најскупљим неизграђеним грађевинским земљиштем.
 4. Соколски дом је од 1990 до 2002. године, када је стављен под заштиту државе, безброј пута спасаван од уништења покушајем изградње тзв. јавне гараже на спортским теренима и променом намене целог објекта.
 5. Асфалтирање два отворена спортска терена у Соколском дому у вредности од 36.000 немачких марака обезбедио је Еколошки покрет.
 6. Дечји вртић Маслачак у ул. Народног фронта би био окружен бесправним објектима са одузетим двориштем да Еколошки покрет није зауставио већ започете радове и издејствовао враћање земљишта у првобитно стање.
 7. Такође је враћена површина малог паркића уз Лиманску пијацу у пређашње стање иако је већ била прокопана траса коловозне траке преко њега по фалсификованом пројекту.
 8. Еколошки покрет је спречио прекопавање и измештање Успенског гробља у ул. Новосадског сајма иако су на њему сахрањени многобројни великани из историје Новог Сада, од Светозара Милетића до Васе Стајића.
 9. Ради тога је Еколошки покрет у потпуности реконструисао Светојованску цркву на Успенском гробљу у вредности од 27.000 немачких марака.
 10. Бачкој епархији Еколошки покрет је поклонио 2 тоне бронзе у вредности од 18.000 немачких марака за ливење нових звона.
 11. Рушење стадиона ,,Карађорђе” и изградња робне куће Меркатор на том месту је спречено искључивом заслугом Еколошког покрета.
 12. Еколошки покрет је спречио усвајање трасе тзв. брзих пруга преко Фрушке горе која би је уништила, а вечити трошак одржавања пруге и 3 пута по 3 километра тунела пао на Нови Сад.
 13. Такође је спречено измештање градске депоније смећа на сред Фрушке горе у напуштени каменолом Раковац заслугом Еколошког покрета.
 14. Еколошки покрет је иницијатор изградње фабрике за селектирање смећа на депонији која је прва такве врсте у Србији.
 15. Еколошки покрет је разобличио намеру и спречио претварање Фрушке горе у нуклеарну депонију Европе у подземним тунелима и лагумима које је изградила ЈНА средином друге половине прошлог века.
 16. Заслугом Еколошког покрета заустављен је даљи увоз радиоактивне пшенице из Украјине и њено лагеровање у Новом Саду.
 17. Еколошки покрет је разобличио намеру и спречио незакониту изградњу нуклеарне електране у Костолцу.
 18. Заслугом Еколошког покрета спречено је затварање једине три преостале кафилерије у Србији и сасвим извесна појава болести као у средњем веку.
 19. Еколошки покрет је први у Србији (1992) увео екологију у предшколски програм образовања ванинституционалним путем, да би годину дана после по том моделу био званично унет у образовни програм предшколске деце.
 20. Спречена је изградња мреже од 25 бензинских пумпи на територији града Новог Сада мимо потребе саобраћаја заслугом Еколошког покрета.
 21. Четири започете или планиране бензинске пумпе су заустављене и спречене, (Футошка ул., Руменачка ул., Хајдук Вељкова и Змај Огњена Вука ).
 22. Еколошки покрет је два пута спречио продају Петроварадинске тврђаве и Војне болнице за 55 милиона долара и њихово рушење ради изградње коцкарнице уместо Тврђаве и 18-спратног хотела уместо Војне болнице.
 23. Еколошки покрет је спречио претварање Рибарског острва у зоолошки врт само 50 метара узводно од најлепше речне плаже на целом току Дунава.
 24. Захваљујући личним контактима одборника Еколошког покрета хуманитарци из Модене и Ровига су током 8 година санкција (1992-2000) донели хуманитарну помоћ Новом Саду у вредности већој од милион немачких марака.
 25. Еколошки покрет је повезао хуманитарце из Италије са СОС Дечјим селом, Заводом за физикалну терапију деце и омладине у Ветернику, Дечјом болницом, Геронтолошким центром, Предшколском установом ,,Радосно детињство”, Центром за социјални рад, Спортском асоцијацијом Новог Сада (САНС), основним школама Новог Сада који су развили међусобну сарадњу и добијали помоћ мимо наведене вредности хуманитарне помоћи.
 26. Еколошки покрет је три пута заредом организовао у име градске управе Трку за срећније детињство за потребе Црвеног крста при чему је сваки пут пребацивао финансијски план за више од 100% и тиме решавао актуелни друштвени проблем.
 27. Еколошки покрет је спасио од уништења Трг галерија испред три најзначајније институције из области културе.
 28. Еколошки покрет је био координатор акције уређења ромског насеља Бангладеш у вредности од 300.000 (тристо хиљада) немачких марака.
 29. Да Еколошки покрет није реновирао Змајев музеј у Сремској Каменици у вредности од 50.000 немачких марака, кров овог музеја би се сигурно срушио.
 30. Еколошки покрет је 16 (шеснаест) пута слао репрезентацију Србије закључно са 2014. годином састављену од најталентованијих средњошколаца на БИОС Олимпијаду младих у Санкт Петербург где су били 8 (осам) пута екипни прваци, 5 (пет) пута заредом.
 31. Еколошки покрет је до сада имао осам генерација студената стипендиста и више од десет стипендиста постдипломаца на заштити животне средине.
 32. Еколошки покрет је организовао Конференцију градова о функционисању комуналне привреде, после чега су многа искуства западноевропских градова примењена у Новом Саду и Србији.
 33. Закључно са 2014. годином Еколошки покрет је одржао 18 (осамнаест) међународних научних Еко-конференција® око које је окупио једну академију наука, пет универзитета од којих 4 државна и три института светског реномеа у својству суорганизатора, а Матицу српску и пет пута заредом Уједињене нације као (нефинансијске) покровитеље. Прво подизање заставе УН у Србији је било у Новом Саду, а прву конференцију под покровитељством УН отворио је директор UNESCO-a за Европу. Иза 18 до сада одржаних Еко-конференција® остало је безмало 2.000 научних радова објављених у целовитом облику на више од 15.000 страница текста. Учесници наведених конференција су били аутори из више од 40 држава са свих континената, чиме се име Новог Сада проносило широм света.
 34. Поред наведених конференција Еколошки покрет је организовао више научних симпозијума, саветовања и округлих столова о актуелним животним проблемима.
 35. Организовано је више од 300 јавних трибина-предавања којима је еколошка свест новосађана подигнута на виши ниво, а тиме смањена улагања у комуналну инфраструктуру. Корпе за отпатке су одговорни из јавног предузећа задуженог за јавну хигијену почели постављати тек на инсистирање Еколошког покрета почетком деведесетих година прошлог века.
 36. Еколошки покрет је за 25 година рада организовао више од 100 (сто) концерата различитих врста музике, различитих изложби, радионица, промоција књига, технологија, уређаја итд. чиме је значајно обогатио културну понуду града.
 37. На првом укључењу Југославије на међународни конкурс из екологије Фордове компаније (2001) Еколошки покрет је освојио прву награду чиме је показао да представља невладину организацију светског реномеа.
 38. Након посете и увида у остварене резултате немачки Зелени су Еколошки покрет прогласили резултатски најјачом еколошком организацијом у Европи.
 39. Еколошки покрет представља прву и једину организацију на свету која је све три одреднице Агенде 21 реализовала у пракси на локалном нивоу.
 40. Захваљујући Еколошком покрету обновљен је позив делегацији СРЈ да учествује на првом Светском самиту о животној средини у Рио Де Жанеиру 5. јуна 1992. год.
 41. Од јуна 1991. године до данас једино је Еколошки покрет на молбу родитеља поднео тужбу против словеначких злочинаца који су стрељали више од 100 (сто) војника ЈНА приликом одцепљења од СРЈ.
 42. Једним јединим летком Еколошког покрета преведеним на 4 светска језика који су делила деца у Куманову, Тетову и Скопљу, изазвано је највеће дезертерство у некој армији у историји модерног ратовања чиме је спречена војна окупација СРЈ од стране трупа НАТО алијансе, јер су се базе НАТО војника у Македонији испразниле.
  НАТО алијанса је тај успех Еколошког покрета писаним путем признала.
 43. Еколошки покрет је преко своје Еко-правне заштите поднео Државном тужиоцу САД кривичну тужбу против председника САД и других саучесника у агресији на СРЈ 1999. године. Та тужба је представљала оригиналну оптужницу против нацистичких ратних злочинаца са суђења у Нирнбергу 1945. године писану на основу америчког Устава и у којој су промењена само имена, датум и географска одредница. Све остало је било 100% истоветно!
  Данас, та тужба представља материјални доказ да су САД прихватиле нацистичку идеологију и угрожавају цело човечанство.
 44. Да није било активиста Еколошког покрета који су два пута залагали своју слободу и телима бранили кости својих предака на Алмашком гробљу, најстаријем православном гробљу у Новом Саду, у историји Новог Сада би остало записано да су новосађани багером прекопали десетак масовних гробница жртава уласка Мађарске краљевске војске у Нови Сад 13 и 14. априла 1941. године и ослободилаца 1945. године. Захваљујући њиховој жртви, спасена је част Новог Сада, јер је овај злочин миленијума остао везан за имена познатих злочинаца који су то наредили и дозволили, а не грађана Новог Сада.
 45. Еколошки покрет је три године заредом (2011-2013) спречавао одржавање параде срама у Београду заказујући у исто време општенародни протест пред Народном скупштином, али због намере легализације генетички модификованих организама (ГМО) и због геноцида запрашивањем отровима из авиона највеће терористичке организације на свету. На тај начин је изнуђена забрана одржавања свих јавних скупова. То није спречило директора Еколошког покрета да у измењеним околностима пријави лични протест пред Народном скупштином и једном пред Генералштабом војске Србије из истих разлога. Полиција га је због тога два пута хапсила, а трећи пут је одбила да га ухапси и стала на његову страну постављајући преко свог синдиката јавно питање председнику Србије и министру одбране; ко нас то запрашује отровима из ваздуха и ко је то дозволио?
 46. Да нема Еколошког покрета давно би већ били легализовани ГМО, чије се усвајање у Народној скупштини спречава активним протестима.
 47. Као база Еколошком покрету Србије-Савезу еколошких организација Србије, Еколошки покрет је 2011. године одржао 5 (пет) протестних скупова у Београду, чиме је јавности Србије скренуо пажњу на животне проблеме и геноцид који се спроводи над становништвом Србије, а име Новог Сада као урбану средину са највишим нивоом еколошке свести грађана у Србији.
 48. Еколошки покрет је једина организација са ових простора која је члан Европског еколошког бироа (ЕЕБ) која окупља више од 200 организација из целе Европе и оснивач је и члан Европског савеза еколошких организација за одрживи развој са седиштем у Берлину.
 49. Еколошки покрет је до сада основао више од 60 еколошких организација по целој Србији, а активисти Еколошког покрета се позивају да држе предавања по целој бившој Југославији. Активностима Еколошког покрета је значајно унапређена свест грађана целе Србије, а Нови Сад избио на челно место по развоју еколошке мисли.
 50. На челу Еколошког покрета је троструки академик, проф. Кастори Рудолф, а међу десетак хиљада чланова, по потписаним приступницама, Еколошки покрет има више од 200 професора универзитета, академика и научних радника.

Све наведене резултате Еколошки покрет је постигао без било какве организоване или редовне помоћи градске управе Новог Сада, нити је Еколошки покрет био на буџету, осим врло кратког периода током 4-ог мандата одборника у Скупштини града са минималним средствима. За све наведено време режим и градска управа су се трудили да блокирају рад Еколошког покрета и да га скину са друштвене сцене.

nikola-aleksic700

Никола Алексић

Директор Еколошког покрета је четири пута залагао сопствени стан у хипотеку пословне банке да би Еколошки покрет добио краткорочни кредит да превазиђе одређене тешке периоде. Четири пута је незаконито хапшен у акцијама заштите животне средине или током личних протеста, годинама му се суди пред судом и саслушава у полицији по лажним пријавама и тужбама тајкуна и криминалаца препознатих у његовој критици. Небројено пута су покушали да га ликвидирају, да је по сопственом признању престао да броји покушаје ликвидације.

После 38 година стажа добио је отказ у државној установи да би пуних осам година провео на бироу рада без икаквих примања. У Еколошком покрету никад није био плаћен, нити је за 25 година могао себи да обезбеди и један једини месечни хонорар, јер средстава није било довољно нити за обичне активности или материјалне трошкове. Претворили су га у трајног инвалида после четири намештене саобраћајке и рушења аутом са бицикла приликом одласка на посао у трећу смену, пошто је радио искључиво у трећој смени.  Данас градска управа Новог Сада води судски спор против Еколошког покрета ради избацивања из пословног простора, јер је незаконитим повећањем закупа пословног простора за више од 300%  створен дуг према ЈП ,,Пословни простор”, након чега је уследила тужба за исељење из пословног простора који Еколошки покрет користи од првог дана по оснивању до данас, пуних 25 година.

У циљу вршења притиска на Еколошки покрет целом првом спрату објекта, где се Покрет налази, пет пута је искључивана  струја по неколико дана, иако нико од закупаца није имао никакав уговор са Електродистрибуцијом, нити је постојао основ за искључење, све док се сви закупци осим Еколошког покрета нису одселили. Тиме је Новом Саду нанета велика материјална штета, јер је пословни простор остао празан. Иначе је цео објекат на тој адреси полупразан. За све то време градоначелник Новог Сада није одговорио нити на један допис или апел Еколошког покрета, нити Извршно веће АП Војводине на позив да подржи Еко-конференцију као препознатљив бренд Новог Сада и Војводине у научној јавностио целог света.

Зато су наведени резултати и годишњица рада још вреднији и значајнији.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА НОВОГ САДА

1 reply »

 1. Ово је коментар, преузт са Васељенске, на тему протеста родитеља против обавезне вакцинације – заказан за 10. мај 2015. на Тргу Николе Пашића у 12,оо!!!

  Gavrilo
  24. април 2015. at 08:37

  Весна Илић Прелић – Председник Уставног суда
  Поштовани родитељи,
  Према савету представника Уставног суда у Београду, сваки родитељ који жели да одбије вакцину мора да уради следеће:
  1. Да потпише документ (образац према закону из Права Пацијената – члан 11 и члан 17), у коме се лекар штити од било какве одговорности уколико се детету нешто деси јер није примило вакцину (НАРАВНО ДА ДЕТЕТУ НЕЋЕ БИТИ НИШТА).
  2. Уколико и поред свега овога судија за прекршаје осуди новчаном казном родитеља, оног момента када решење стигне до вас, казну не плаћате већ одмах подносите жалбу Уставном суду у Београду позивајући се на Устав Р. Србије члан 25. који гласи:
  „Физички и психички интегритет је неповредив. Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободног датог пристанка.“
  ( Вакцинација спада у огледе јер се заснива на предпоставци да ће се болест појавити у будућности )
  Закон о Правима Пацијената – члан 11 и члан 17
  Члан 11
  Свако има право да од надлежног здравственог радника благовремено добије обавештење које му је потребно како би донео одлуку да пристане или не пристане на предложену медицинску меру.
  Члан 17
  Пацијент који је способан за расуђивање, има право да предложену медицинску меру одбије, чак и случају када се њоме спашава или одржава његов живот. Надлежни здравствени радник, дужан је да пацијенту укаже на последице његове одлуке о одбијању предложење медицинске мере, и да о томе од пацијента затражи писмену изјаву која се мора чувати у медицинској документацији, а ако пацијент одбије давање медицинске изјаве, о томе ће сачинити службену белешку.
  Међународна Класификација Болести – СЗО –
  РЕВИЗИЈА 10, КЊИГА 1, ЧЛАН З. 28 – ТАЧКЕ 0 И 1
  Вакцинација се може одбити не само ради здравствених разлога, већ и зарад личног или верског убеђења.
  НАПОМЕНА: Република Србија је члан и потписница овог уговора Светске Здравствене Организације/Швајцарска од 01.01.2010. године.
  НАПОМЕНА:
  У случају да ова проблематика правне природе дође до суда, на суду избегавате сваку расправу о вакцинацији и „имунизацији“, да ли је она потребна или не, да ли је ви желите или не, већ на судској расправи само тражите да се утврди чињенично стање, а оно је следеће:
  1. Здравом детету намеравају да инјекцијом убризгају у тело хемикалије за које се зна да садрже врло отровне и штетне састојке, а који се користе као ФИКСАТИВИ У ВАКЦИНАМА да би се вируси стабилизовали; због наводног спречавања будућих болести за које нема никаквих доказа да ће се појавити. А Ви као родитељ то желите да спречите.
  2. Уставни суд не може да вас осуди за нешто хипотетичко, већ само за реално чињенично стање, за оно што се догодило, а не за оно што није. Са друге стране стоји свима добро позната чињеница да су лекари повезани са фармацеутима и да је у материјалном интересу фармацеутске индустрије, произвођача вакцина, да вакцине прода. Само је то чињенично стање. Све остало је теорија и пропаганда, застрашивање које МОРАЈУ ДА СПРОВОДЕ по налогу фармацеутске индустрије која их уцењује са лиценцом за рад.
  3. Такође су и судије, барем на Западу, потпуно под контролом фармацеутских корпорација у чију корист увек суде, чак и када дете умире одмах након вакцинације. А онда осуде родитеље за небригу.
  НАПОМЕНА:
  Уставни суд у Београду ову праксу не примењује.
  Иако се званично тврди другачије, интереси фармацеутске индустрије и њеног профита,у пракси, уопште нису одвојени од медицинске струке.
  НАПОМЕНА:
  Овде је дат закон из Р. Србије, али свака држава га има у оваквом или сличном облику. Само треба пронаћи под којим члановима се говори исто као и у горе наведеним члановима.
  С поштовањем родитељима у Србији
  Весна Илић Прелић/Уставни суд
  у Београду на дан 31.03.2015.
  тел .: +381 (0) 11 285-5006
  факс: +381 (0) 11 285-5097
  e-mail: kabinet.predsednika@ustavni.sud.rs

  Драган Славнић

  Свиђа ми се