АКТУЕЛНО

Удружење Свети Сава из Лазаревца: Браћо и сестре не дозволимо рушење цркве Светог Архангела Гаврила, како радили тако нам Бог помогао!


crkva u sopicu

Удружење Свети Сава из Лазаревца позвало је на саборност верног народа и одбрану од рушења цркве Светог Архангела Гаврила у селу Шопићи, која се убраја у најстарије и најзначајније светиње, а уједно и у споменике културе у београдској општини Лазаревац и шире. Њихово писмо преносимо у целости.

***

УДРУЖЕЊЕ СВЕТИ САВА
ЛАЗАРЕВАЦ
Удружење за борбу против
продаваца дроге и верских секти

Поштовани браћо и сестре
Драги суграђани

Тренутно је у току велика брука која се дешава у нашем непосредном окружењу.
Ради се о нечасном покушају рушења цркве Светог Архангела Гаврила у Шопићу, која се убраја у најстарије и најзначајније светиње, уједно и споменике културе у Лазаревачкој општини и шире.

Да зло буде веће, ово се све дешава без ваљаног разлога под изговором немогућности обнове цркве, о чему не постоји никакав технички елаборат, нити дозвола завода за заштиту споменика културе.

Сам Господ Бог није дозволио да радници фирме која је ангажована сруше звоник који су вукли сајлама и грађевинским машинама у четвртак, 16. Априла, само два дана након Васкрса.

Једино је комунистички вођа Албаније – Енвер Хоџа рушио православне светиње по Албанији након Другог светског рата, без ичије дозволе, па сада и Лазаревачко-Обреновачки „бизнисмени“ због љубави према новцу, навлачећи тиме проклетство на све нас и на нашу децу.
Ово није први пут да се дешава, пошто смо сличан сценарио недавно видели у Петки, где су уместо да направе нову цркву поред старе, да би избегли вађење грађевинске дозволе, срушили стару и на њеном месту изградили нову цркву, чиме је индиректно уништен траг о постојању истините вере наших предака на овим просторима.

Да ли је овај тренд рушења цркава одраз недостатка могућности „убацивања“ машина у Колубару и измишљање „новог посла“ зарад личне користи, а не зарад општег добра, или демонстрација самовоље и силе? – Питање је на које тражимо одговор.

Због свега наведеног, Браћо и Сестре Шопићани, Часни Срби и Србкиње,
потомци витезова Карађорђевих, Кнезова Лазаревића.
Пробудимо се из сна обамрлости и заштитимо Нашу Светињу да код Бога не бисмо били уписани као издајници за вечна времена.
На прву појаву машина и покушај рушења, дођите у порту Шопићанске цркве како бисмо заједно у саборности спасили Свети Храм од рушења.

Како радили, тако нам Бог помогао.

О даљем току догађаја обавештаваћемо преко наше странице на фејсбуку.

Недеља,
18. Април 2015. године.

писмо удружење свети сава о рушењу цркве у шопићу

***

После вечерашње поделе летака од стране Удружења Свети Сава поводом рушење Цркве у Шопићу свештеник Мирко је послао људе да скину сајлу са звоника која је материјални доказ да су хтели да сруше Цркву. Тако што су звоник вукли сајлама према броду Цркве у намери да је потпуно сруше.
Ускоро фотографије пре дељања летака и фотографије после скидања сајле после дељења летака!!!!!

19. 04. 2015. ФБ страница Удружење Грађана Свети Сава, за ФБР приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. Slučajno sam naišao na ovu informaciju da se u Srbiji ruše crkve i jednostavno mi ne ide u glavu da postoje osobe koje to rade. Zašto zbog čega??? Zbog čega se neko ne oglasi iz redova vlasti , zašto o tome nema govora u medijima, a šta na to kaže Patrijarh i svi Episkopi??? Ovo je prvi put da vidim da u jednoj državi neko ruši svoje bogomolje, Srbija i narod u Srbiji su definitivno dotakli dno dna. Ovo je dokaz.

  Свиђа ми се

 2. Штарећи, сваки коментар је сувишан, од другог светског рата до 1999год. када су Државу водили они који нису веровали у бога али исто тако нису смели дизати руку на Светиње,нису се усудили срушити ни једну, након њих на чело Државе дођоше нам они “ православци “ који су осуђивали те тадашње како бране народу да верује и да слави Крсне Славе а они почеше рушити Светиње ! Није ово једина Светиња коју актуелна власт жели срушити, такође се тренутно ради на рушењу једног од најстаријих Манастира из доба Немањића на подручју Ваљева, наводно због изградње погубне бране. Детаљније о наведеном Манастиру можете видети на фб групи под називом Спасимо Манастир Ваљевску Грачаницу од Потапања.
  Опрости им Боже јел незнају шта раде !!!

  Свиђа ми се

 3. Молитвама Св. Архангела Гаврила и свих Светих Господе Исусе Христе помилуј нас грешне… Следећи пут ако дуне торнадо или буде поплаве или земљотреса или ма које друге катастрофе прво ће ударити по Шопићу због овога што раде светињи…

  Свиђа ми се

 4. Пре свега, треба да знамо да ли о је ма чијој намери рушења црккве Светог Архангела Гаврила у селу Шопићи обавештен надлежни Епископ, као и СПЦ и које тело (Синод? Сабор?) уопште може да донесе овакву одлуку. Како је могуће да неки самовољници руше богомољу и уништавају духовно и културно благо народа. Испитајте браћо и сестре и именујте одговорне за ово злодело. А сви који руше Светињу треба да знају да ће како они, тако и њихове породице, завршити у вечном мраку!

  Свиђа ми се

 5. Где ће вам душа. да ли је .могуће да сте изгубили толико достојанства зарад мало пара па сте заборавили своју прошлост и бацили под ноге будућност и своју и своје деце. Ако не можеш некоме да помогнеш, немој ни да му одмажеш Бог све види, а када дође време за наплату…..

  Свиђа ми се

 6. Баш су заређали.Шиптари руше по Космету, издајници по централној Србији.Страх ме да ће почети нас да продају када не буду имали више шта друго.Лицемерје.Бог им треба да зауздају народне масе и задрже власт, али им исти Бог не треба када му руше Свети дом.Мој унутрашњи инстинкт ми говори да ће да приведу народ Цркви, а онда ће да направе савез са папистима, зато и немам намеру да се молим у новим светињама са постављеним видео надзором јер мени је једини оријентир и видео надзор потребан од Бога.

  Свиђа ми се