АКТУЕЛНО

ХАГ: ХАЏИЋ НА ПРИВРЕМЕНОЈ СЛОБОДИ – ТУЖИЛАЦ ПОЖУРУЈЕ ШЕШЕЉЕВ ПОВРАТАК


Goran-Hadzic160315

ХАЏИЋ НА ПРИВРЕМЕНОЈ СЛОБОДИ

Жалбено веће судије Мерона преиначило одлуку Претресног већа и наложило пуштање Горана Хаџића на привремену слободу до снимања магнетном резонанцом у Хагу, заказаног за почетак маја ове године

Оптужени Горан Хаџић је одлуком Жалбеног већа пуштен на привремену слободу до датума који је наведен у поверљивом анексу. Хаџић је, у жалби, тражио да буде ослобођен до следећег снимања магнетном резонанцом, заказаног за почетак маја ове године. Првостепено веће је половином марта одбацило захтев одбране Горана Хаџића да време до прегледа проведе на привременој слободи, наглашавајући да је поступак – мада суспендован – и даље у току.

У одлуци којом прихвата жалбу одбране, веће наводи да су судије у првом степену пропустиле да узму у обзир „хуманитарне разлоге“ који иду у прилог Хаџићевом захтеву да буде пуштен на привремену слободу. Судије Жалбеног већа, наиме сматрају да су њихове колеге дале „недовољну тежину“ чињеници да Хаџић болује од неизлечивог можданог тумора и да неће још дуго поживети. Уместо тога, судије Претресног већа су се фокусирале на медицинску негу која је пружена Хаџићу као и на „потребу да се суђење настави“.

По оцени Жалбеног већа, којим је председавао судија Мерон, „хуманитарни разлози“ налажу да се Хаџић пусти на привремену слободу у ограниченом трајању како би провео време са породицом, док је суђење у прекиду. Суђење је, подсетимо, обустављено 20. октобра прошле године када је Хаџићу дијагностификован тумор након чега је почео медицински третман.

Разумно Претресно веће, наводи се у одлуци, не би пропустило да узме у обзир оцену медицинских експерата који су прегледали Хаџића и о томе јавно сведочили на расправи у фебруару ове године. Они, наиме, сматрају да би се његово опште здравствено стање поправило у породичном окружењу. Даље, Веће је погрешило што није дало више значаја нежељеним ефектима који су последица терапије а који укључују губитак тежине, главобоље, слабо памћење, успореност и умор. Жалбено веће напомиње да Хаџић није дао дозволу да се суђење настави у његовом одсуству те је „нереално очекивати“ да ће се поступак наставити током третмана или пре прегледа заказаног за мај. По оцени жалбених судија, Претресно веће је донело одлуку вођено обавезом да осигура експедитивност суђења, пропуштајући да објасни како ће то постићи тако што ће оптужени – који не може да присуствује суђењу – остати у Хагу.

Бети нису могли да прецизирају тачно време доласка Хаџића у Београд, али је његов адвокат Зоран Живановић за телевизију Пинк рекао да би требало да допутује у Београд око 22.30, после чега ће бити пребачен у свој стан у Новом Саду.Живановић је рекао да су Хаџићу постављени услови да стално борави у Новом Саду, да га свакодневно посећује полиција, да не комуницира са медијима, жртвама и сведоцима.

Бивши председник Владе САО Источна Славонија и некадашњи председник Републике Српска Крајина, ће време током боравка на привременој слободи провести у Новом Саду, под наџором локалне полиције. Оптужен је за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања на више локација у Источној Славонији, укључујући и пољопривредно добро Овчара на којем је, према оптужници 20. новембра 1991. године погубљено више од 200 људи.

***

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц (Serge Brammertz)

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц
(Serge Brammertz)

ТУЖИЛАЦ ПОЖУРУЈЕ ШЕШЕЉЕВ ПОВРАТАК У ХАГ

Будући да ни две седмице након жалбеног налога да се „сместа“ обустави Шешељева привремена слобода Претресно веће није донело такву одлуку, оптужба се поново обраћа Жалбеном већу – овога пута тражи да се наложи обустава привремене слободе „у року од једног дана“

У поднеску са потписом главног тужиоца Сержа Брамерца/Serge Brammertz оптужба је данас од Жалбеног већа затражила да Претресном већу судије Антонетија/Antonetti које суди Војиславу Шешељу изда нови налог којим се захтева обустава боравка оптуженог на привременој слободи. Овога пута, тужилац тражи да Жалбено веће уместо „сместа“ наложи доношење одлуке о повратку Шешеља у Хаг „у року од једног дана“.

Тужилац подсећа да је Жалбено веће 30. марта ове године наложило Претресном већу да „сместа“ преиначи своју ранију одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу и оптуженог врати у притвор. Испоставило се, међутим, да реч „сместа“ не разумеју сви на исти начин па тако ни две седмице након жалбеног налога нема одлуке о повратку оптуженог у Хаг. Уместо тога, првостепене судије су, указује оптужба, прво чекале 10 дана и затим издале налог у којем се распитују за Шешељево здравље, односно од Секретаријата траже да достави „ажуриране медицинске извештаје“.

У поднеску од 14. 04. 2015. се наглашава да је налог Жалбеног већа „недвосмислен“ и да Претресном већу не оставља простор за размишљање да ли ће и када донети одлуку о повратку лидера српских радикала у Хаг. Шешељево здравствено стање је, наводи се даље, ирелевантно за одлуку о повратку у притвор. Оно што је по одлуци Жалбеног већа битно јесте да је, по доласку у Србију, оптужени изјављивао да се неће самовољно вратити у Хаг и тако прекршио први од два услова за боравак на привременој слободи.
Шешељ је, подсетимо, из хуманитарних разлога пуштен да у Србији чека првостепену пресуду, а наметнута су му два минимална услова – да се, једном када буде позван, добровољно врати у притвор и да током допуста не угрожава жртве и сведоке. Суди му се за најтеже ратне злочине почињене у Хрватској, Војводини и БиХ.

DR BOJIC

Др Милован Бојић: Шешељеви последњи налази указују на погоршање здравственог стања

Последњи лабораторијски налази указују на очекивано погоршање здравственог стања Војислава Шешеља, изјавио је др Милован Бојић.

Он је, због свог неизвесног статуса, одбио да прима хемотерапију, изјавио је др Бојић, шеф конзилијума лекара који брину о здрављу лидера радикала.

– Последњи лабораторијски налази указују да су тумор-маркери високи, а гвожђе ниско. Реч је о реалном и очекиваном погоршању, јер је наш пацијент већ требало да прима хемотерапију. Он је ово лечење одбио јер не зна свој статус: да ли ће и када бити враћен у Хаг, а не жели да терапију започне и прекида, као што му се већ догодило у Холандији – објаснио је Бојић за сутрашњу „Политику“.

Он за најновије погоршање Шешељевог здравља тврди „да је реално и да није реч о блефирању, мада Шешељ субјективно то не осећа као погоршање и наставља да буде врло активан“.

– Кунем се у своју професионалну част: не блефирамо, ствар је озбиљна. Губимо драгоцено време, јер не започињемо терапију цитостатицима. Истина је да смо хируршки одстранили све туморе на дебелом цреву, где се тумор примарно појавио, али он има метастазе на јетри – наводи Бојић.

Он такође каже да је Шешељ у Хагу изгубио 12 килограма, као и да има и неколико других хроничних болести, које утичу на његов садашњи изглед.

Др Бојић каже да Шешељ остаје при ставу да своју медицинску документацију званично неће доставити Хашком трибуналу.

– Међутим, јасно је да је медицинска документација практично већ доступна јавности и надлежни у Хагу могу стећи увид у његово здравствено стање и на тај начин, јер нам Војислав Шешељ не брани да износимо кључне ствари о утврђеном здравственом стању и лечењу – каже Бојић.

Он је, такође, казао да није упознат са тиме да ли Шешељ користи неки алтернативни вид лечења, али додаје да је до сада прихватио све сугестије о лечењу, тј. узима све препоручене лекове и терапију.

„Политика“ оцењује као прилично изненађујућу Бојићеву изјаву да не зна да ли лидер радикала примењује неки алтернативни начин лечења, што је врло уобичајено за ту врсту пацијената.

Бојић је, међутим, категоричан: – Стварно му не гледамо у тањир! Шта руча и како се храни, његова је ствар. Ми само апелујемо да почне да прима хемиотерапију, која ће зауставити погоршање. Он је јако озбиљно болестан.

15. 04. 2015. sense-agency, BETA, ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић