ДРУШТВО

Вучићеви и Тачијеви „Срби“ прихватили „мастер план“ који Албанцима омгућава преотимање Ски центра Брезовица!


Звонко Михајловић, 14.4.2015.

Вучићеви и Тачијеви одборници у СО Штрпце данас су се једногласно изјаснили да нису против мастер плана који Приштини омогућава отимање Ски центра Брезовица. У помоћ су им притекли и њихови пријатељи и колеге из “Владе Косова“. И овога пута потврђено је њихово јединство у издаји српских националних интереса на које смо вам одавно указивали.

Тачијев градоначелник Штрпца данас се и званично јавно изјаснио да прихвата мастер план који Албанцима омогућава преузимање Ски центра Брезовица. Сада је на потезу Вучићев председник привременог органа општине Штрпце да се јавно изјасни да ли је за поменути план.

***

Политике Београда и Приштине исте

14.04.2015 РадиоКиМ

Бивши председник општине Штрпце Звонко Михајловић казао је да Београд и Приштина, када су у питању косовски Срби, тренутно воде исту политику.

14290255883176_zvonko_mihajlovic

Коментаришући седницу Општине Штрпце, на којој се расправљало о мастер плану за улагање у ски центар на Брезовици, шеф Радикалне странке у тој општини је казао да се се ту огледа деловање албанских лобиста који делују у редовима српске заједнице.

„Овај план постоји од раније и за циљ има преотимање целог комплекса на којем се ски центар налази као и избацивање свих радника на улицу без гаранција да ће бити поново запослени. Овим се директно и озбиљно угрожава опстанак Срба у овој општини“, казао је он.

Михајловић истиче да се све ово не би могло догодити без сагласности власти у Србији и да „нажалост Београд и Приштина имају заједничку политику када су у питању Срби на Косову и Метохији“.

***

Брезовица: Руше објекте и етничку слику

Уторак 14.04.2015.
Ј. Л. Петковић – Вести

Косовске власти спремне су да потпишу уговор са француским конзорцијумом о изградњи новог ски центра на Брезовици. Уговор са Брезовица ризортом ступиће на снагу за шест месеци, када та фирма докаже да има финансијска средства да реализује план.

Брезовица: Албанци планирају рушење више хотела, ски школе и приватних објеката
У већински српској општини Штрпце грађани се плаше промене етничке структуре и огорчени су најављеном експропријацијом око 3.500 хектара земље у власништву Срба. Многи се питају и о стварним интересима конозорцијума, иза кога, како сумњају, стоји новац богатих Албанаца, те да крајњи циљ неће бити развој туризма него контрола једне од најважнијих стратешких тачака на Косову.

Концесија на Брезовици подразумева и рушење све инфраструктуре која је у власништву Фонда Инекс-Интерекспорт и ЈП Скијалишта Србије, укључујући и хотел Молика, који је тек недавно обновљен.

Такође, планом је предвиђено и рушење хотела Лахор на Брезовици у коме живе интерно расељени из Урошевца и Призрена.

– Планирано је и рушење ски школе, приватних објеката, преузимање пет жичара и пет ски стаза у власништву Ски центра Брезовица. На месту хотела Лахор планирају да граде аква парк, иако на том месту нема ни 30 сунчаних дана током целе године. Све то указује да се иза овог мастер плана крије намера да се уз помоћ албанског лобија Ски ценар Брезовица сруши и да власништво над планином пређе у руке Албанаца, и да се на тај начин Срби из Сиринићке жупе натерају на исељавање, каже Слађан Николчевић, управник Ски-центра Брезовица.

Француски конзорцијум је понудио три фазе развоја пројекта за развој туристичког центра Брезовица, инвестицију од 410 милиона евра и више од 3.000 нових радних места.

– У пракси, то само значи да ће они ангажовати велике грађевинске фирме Албанаца и да сво то запошљавање иде у њихову корист. Такође, планом је предвиђена изградња објеката за становање, што значи да ће то сигурно утицати на промену етничке структуре – додаје Николчевић.

Он истиче да Ски центар Брезовица запошљава 176 људи, а сарађују са више од 1.000 грађана. Заједно са ЈП Скијалишта Србије направили су и студију изводљивости за Брезовицу коју су послали Влади Србије.

– За сезону 2014-2015. од министра Александра Вулина смо добили 12, а од директора Канцеларија за Косово и Метохију Марка Ђурића 18 милиона динара за реконструкцију ски центра, што шаље јасну поруку. Када је био у Штрпцу, премијер Александар Вучић је рекао да ће се о имовини Србије на простору КиМ разговарати у Бриселу и ми имамо поверења у то – додаје наш саговорник.

Министри из Београда поручују да се је по среди отимачина и да ће Влада Србије учинити све да би то спречила. Министри Српске листе у приштинској власти и даље бојкотују учешће у Влади, али је Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу учествовао на прошлонедељној седници међуминистарске групе на којој се одлучивало о будућности Брезовице.

После састанка он је утешно саопштио да је договорено да се из експропријације искључи скоро 95 одсто приватног земљишта, док ће о преосталих пет одсто одлучивати локална самоуправа. Реч је углавном о земљи у приватном власништву Срба. Међутим, није познато да ли је министар на састанку учествовао у договору са властима у Београду или не.

Брезовица одавно на мети Алабанаца

Функционер Српске радикалне странке Звонко Михајловић каже да је Ски центар Брезовица одавно на мети Албанаца, а да су „да би лакше реализовали зацртано власти самопроглашене ’Републике Косово’ у Штрпцу су инсталирали своју власт“.
 
Zvonko Mihajlovic– Политика Албанаца према општини Штрпце води се на три фронта. Први и најважнији за њих је мењање етничке структуре становништа у већинско српској средини каква је Штрпце, а кроз дивљу градњу која се изводи у викенд зони, затим гашењу преосталих српских институција у чему им највише иде на руку бриселски споразум и на крају преотимање комплетне државне имовине Републике Србије која се налази на територији општине Штрпце. У оквиру тог циља Ски центар Брезовица је већ одавно на мети Албанаца. Некакав мастер план Француско-андорског конзорцијума, иза којег стоји албански моћници, има за циљ да послужи као примамљив мамац на који Срби треба да се упецају. Тим планом предвиђа се рушење свих постојећих објеката који су 100 одсто у власништву Републике Србије и после три године започињање нове градње. За све то време сви запослени радници, њих 200, остају без посла и егзистенције. Једини ко се залаже за реализацију тог и таквог накарадног плана је тзв. градоначелник општине Штрпце, који је однедавно задобио поверење и Александра Вучића за све потезе које вуче. Радници и народ у општини Штрпце су сви одреда против реализације плана јер, поучени искуствима преосталих предузећа која су преузета и на које је постављен катанац, не желе да и овога пута буду преварени – каже Звонко Михајловић.

Општина Штрпце данас о плану

Косовски закон општини Штрпце даје могућност да спречи приватизацију на својој територији. Општина Штрпце данас (четвртак, 14. април) ће одржати ванредну седницу скупштине са мастер планом за развој Ски центра Брезовица као једином тачком дневног реда. Градоначелник општине Штрпци Братислав Николић истиче да се у случају ски центра Брезовица не ради ни о каквој приватизацији, већ о концесији. Он такође преноси да ће имовинско-правне односе уредити Београд и Приштина, а најављује вето у случају да француски конзорцијум не испуни услове.

Николић објашњава да експропријација приватног земљишта није долазила у обзир због лошег искуства у претходном периоду. Како каже – два су највећа отворена питања будућност радника који су некад радили у ски центру Брезовица за које ће морати да се нађе решење и питање постојећих објеката на Брезовици.

Протест радника Инекса

Око 50-ак радника Инекса окупило се испред зграде општине Штрпце протестујући због неслагања са најављеним уговором и реализацијом мастер плана за Брезовицу. Радници су се окупили непосредно пред почетак седнице општине Штрпце на којој ће одборници дискутовати о најављеном мастер плану. Очекује се да ће у наредних пар сати и званично бити познат став локалне самоуправе о овој теми.

Србија – против

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да ће Влада Србије учинити све што је у њеној моћи да заустави сваки евентуални покушај да се наштети његовим интересима на том подручју.
– Изгледа да су се тражили начини и изговори да се приступи отимању онога што је државно и народно на планини Брезовица. Не долази у обзир никакво рушење хотела који је тек обновљен и жичара које су после много година паузе пуштене у погон, казао је Ђурић.
Министар за рад, запошаљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Призрену да је покушај приватизације – отимања „Ски центра“ на Брезовици од власника показатељ лоше намере оних који то желе да учине.
– О Брезовици се може разговарати само као делу Заједнице српских општина, само када Заједница буде успостављена и када као таква буде могла да одлучује о свему што се налази на њеној територији – рекао је Вулин.

Ускоро промена закона

Иако косовски закон даје могућност градоначелницима у већински српским општинама да спрече приватизацију, он је често селективно примењиван. И такав би ускоро могао да буде измењен у косовском парламенту. Изменама и допунама закона планирамо је да се локалним самоуправама одузме право да се питају о судбини јавних предузец́а и друштвеној имовини која се налази на њиховом подручју, а њихова продаја би могла значајно да утиче на економски положај грађана.

СНП: Спречити продају

Српска народна партија позвала је Владу Србије да спречи намеру косовских власти да нелегално продају „Ски – центар Брезовица“.
– Питање српске имовине на КиМ је кључно за опстанак српског народа и оно мора да буде услов свих услова за наставак било каквих преговора у Бриселу о будуц́ности наше јужне покрајине. Брезовица је окосница туризма у општини Штрпце, а „Ски – центар“ је српско предузец́е у које је Србија уложила огромна средства за његово функционисање и реконструкцију.

И Вучић као аргумент

План за приватизацију Брезовице представљен је мештанима Штрпца почетком марта, а његови промотери осврнули и на програм штедње премијера Александра Вучића, користећи га као аргумент у своју корист.
Тако су подсетили да на кредитни рејтинг Србије, буџетски дефицит, смањење јавног сектора и однос према државним предузећима.
„Београд једноставно нема реални капацитет за неопходне инвестиције у Брезовици, посебно када не може да издвоји за неопходна улагања у сопствену основну инфраструктуру“ пише у промотивном материјалу.

Вредна имовина

Ски центар поседује 300 хектара земљишта на Брезовици и у Штрпцу, три хотела, четири ресторана, пет жичара и исто толико ски лифтова, као и пратећу механизацију, а запошљава 187 радника.

***

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ОПШТИНСКОГ ОДБОРА СРС ШТРПЦЕ

8.4.2015.

Српска радикална странка Штрпце најоштрије осуђује слугеранско понашање људи који врше власт у општини Штрпце како у систему тзв. Републике Косово тако и у систему Републике Србије. Мада опште је познато да је овде реч о истим људима који уживају подршку и поверење Хашима Тачија и Александра Вучића истовремено.

Најновији потез прихватања мастер плана ради спашавања сопствене коже, због све израженијег криминала и корупције, а на штету целокупног српског становништва општине Штрпце и државе Србије кроз прихватање поменутог плана који албанцима омогућава да на елегантан начин преузму Ски центар Брезовицу, најбоља је потврда за овакве тврдње. Иза шарене лаже у виду понуде Француско-Андорског конзорцијума крије се албански лоби који има за циљ стварање етнички чисто албанске територије.

Такође, недопустиво је поданичко понашање Владе у Београду која немо посматра како се отима њена имовина, малтретира обесправљени Српски народ, гасе њене институције, а званичници или ћуте или што је најгоре обилато помажу у томе.

Позивамо све запослене у Ски центру, а њих је око две стотине, да што пре подигну свој глас јер сада је више него очигледно да њихова радна места више и не постоје. Да престану да верују онима који су добили задатак да униште и сатру све што је Српско у нашој општини јер људима који верно служе туђим интересима не сме се веровати.

Позивамо такође и чланове привременог органа општине Штрпце да изађу из мишје рупе и јавно се огласе по овом питању. Да кажу јасно народу на чијој су страни и чије интересе, осим личних, заступају јер доста је више скривања.

Српска радикална странка ставља се на располагање своме народу за све акције које ће бити усмерене на очувању и заштити Српских националних интереса.

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!!