АКТУЕЛНО

У храм Светог гроба Господњег сишао Благодатни огањ! (видео)


Десетине хиљада хришћана из целог света окупило се у Велику суботу у јерусалимском храму Светог гроба Господњег и на околним улицама и трговима у очекивању Благодатног огња, који по молитвама православних силази сваке године уочи Васкрса, у Кувуклији капели унутар храма Гроба Господњег. РТ је директно преносила овај догађај из Јерусалима.

11.4.2015. RT

Благодатни огањ симболизује чудесну светлост Васкрсења Христовог, о којој је говорио још апостол Петар. Огањ се појављује у Кувуклији сваке године уочи православног Васкрса, по молитвама православног свештенства (патријарх Јерусалимски) и десетина хиљада поклоника у цркви Светог гроба.

Превод: СРБски ФБРепортер

***

ВЕЛИКИ ДАР: Уз пратњу Ноћних вукова Благодетни огањ пролази кроз Београд

Србин.инфо 11.4.2015.

Како Србин.инфо ексклузивно сазнаје од самих „Ноћних вукова”, православног руског мото браства које има своју подружницу и у Србији, српски Ноћни вукови ће око 22:30 на аеродрому дочекати Благодетни огањ који за Васкрс, са Христовог гроба у Јерусалиму, стиже у Београд и биће раширен у свим српским земљама.

Светиња из Цркве Гроба Господњег стиже данас увече, на Велику суботу, пред Храм Светог Саве, где ће је дочекати највиши црквени и државни званичници.

Ноћни вукови саопштавају за Србин.инфо, они ће са својим моторима бити у пратњи Благодетног огња, када огањ крене од аеродрома „Николе Тесле”, преко аутопута, Аутокоманде, Булевара ослобођења до храма Светог Саве где ће овај пламен, како се очекује, дочекати хиљаде православних верника из свих српских земаља. Свако ко није у могућности да дође до храма Светог Саве може ако хоће да изађе на трасу (између 22:30 и 23:00) куда пролази Благодетни огањ и на тај начин дочека ову светињу и дар Светога Духа.

vukovi-oganj1

Пламен Благодатног огња из Јерусалима засветлеће у васкршњим данима у храмовима Српске православне цркве у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини.

Први пут ће званична делегација из наше земље, састављена од представника Српске цркве и државе, донети из Јерусалима Благодатни огањ на Велику суботу. Испред београдског храма биће за ту прилику постројена и гарда Војске Србије. Исте вечери, на Велику суботу, Благодатни огањ биће пренет у Крушевaц, Соколaц, Бањалуку, док ће на дан Васкрса бити дочекан у храмовима у Источном Сарајеву, Вишеграду, Фочи, Подгорици, Пакрацу и на Цетињу.

Лампа са огњем из Свете земље у понедељак, 13. априла, биће однета и на Косово и Метохију, и то прво у манастир Грачаницу, где се налази привремено седиште епископа рашко-призренског Теодосија. Истог дана, огањ ће бити пренет у Пећку патријаршију, седиште српског патријарха, и Високе Дечане, а сутрадан у манастир Сопоћани.

Из Јерусалима, српска делегација доћи ће специјалним летом који је организовао московски Фонд Светог Василија Великог. Када буде донет пред Храм Светог Саве, прво ће литија са Благодатним огњем направити круг око храма, а затим ће он бити унет у цркву где ће верници свећама моћи да преузимају пламен из Јерусалима.

Највеће чудо Свете земље

На Велику суботу, јерусалимски патријарх улази у мали храм Гроба Господњег само са представником Јермена. Претходно, ова црква, у којој се у току молитве јерусалимског патријарха јавља Благодатни огањ, бива прегледана како би се проверило да се у њој не налази ништа што би вештачки могло запалити пламен. Тај преглед пролази и сам јерусалимски патријарх.

Пламен који се појављује у току молитве зову још и највећим чудом у Светој земљи, јер се, како се верује, јавља сам од себе. Он прво пали кандило над Христовим гробом, затим снопове од тридесет и три свеће у рукама јерусалимског патријарха, који га затим преноси даље. За Благодатни огањ још наводе да у првих неколико минута од појављивања, нема својства ватре, не пече и не гори, као и да се дешава да се свеће у рукама верника, а сви држе снопове од 33 свеће које симболизују Христове године, пале саме.

U SRBIJI

—-

Фото: КМ Новине / Стево Мрђен

БЛАГОДАТНИ ОГАЊ, СЛАВА БОГУ, СТИГАО У СРБИЈУ!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

 

card_16

2 replies »