АКТУЕЛНО

Васкршња акција: Новорусија за српско Косово


13

Пријатељство руског и српског народа је вечно и нераскидиво.О томе колико су чврсте везе које спајају наша два братска народа сведочи готово невероватан пример руских бораца и ратника из Новорусије, који су у тренутку када пушкама бране своју слободу организовали акцију прикупљања помоћи за српски народ на Косову и Метохији.

1

У тренутку када им свака рубља значи много руски борци сакупили су новчану помоћ у вредности од 100.000 динара коју су преко представника организације Косовски Фронт уручили вишедетним породицама на Косову и Метохији.

14 16

Помоћ је најпре уручена осмочланој породици Станишић из села Севце, општина Штрпце, у којој живе бака и мајка са шесторо деце. Нико од њих не ради, живе од социјалне помоћи. Недавно су имали два смртна случаја у породици – умро је отац деце и њихов деда.

У истом селу помоћ је добила у породица Маркагић која броји девет чланова, од којих је седморо деце. Породица тешко живи јер родитељи нигде не раде. Деца из ове породице су најбољи ученици у школи упркос тешкој ситуацији.

У селу Врбештица, такође у општини Штрпце помоћ је добила шесточлана породица Орловић, у којој је четворо деце. Родитељи нигде не раде.

Помоћ је уручена и Љубиши Орловићу из истог села, који живи са супругом и троје деце. Дуго времена провео је на ратишту у Босни, Хрватској и на КиМ као добровољац. Не раде нигде, ни он ни супруга.

Помоћ је уручена и монасима, братији манастира Свети Архангели код Призрена који ће у својим молитвама поменути руски народ, а пре свега народ и борце Новорусије.

3

Породица Станојковић из села Сушице, у којој је дванаесторо деце, добила је 100 евра помоћи и захвалницу за учешће у акцији “Југовићи“ која има за циљ помоћ и подршку многодетним српским породицама.

Ова Васкршња акција је спроведена са циљем да се у породицама и манастиру на окупираном Косову и Метохији осети бар мало радости за наш православни празник Васкрс.

Овом приликом се захваљујемо,пре свега Звонку Михајловићу и Славиши Поповићу, као и Раши Ристићу и Ивици Ивковићу који су помогли да се ова акција реализује на терену – истакао је Жељко Ђуровић, представник организације Косовски фронт.

12

Он је на крају додао и како ова помоћ поред материјалне има и изразиту симболичку вредност јер је Србима на Косову и Метохији показано да нису сами и да руска браћа мисле на њих и у најтежим тренуцима. Срби на Косову и Метохији и Руси у Новорусији данас, сваки на свој начин бију своје битке за опстанак. И једни и други се данас боре за православље. Историја оба народа обележена је тешким борбама и ратовима, великим страдањима и великим жртвама. Оно што нас такође спаја је и чињеница да смо из свих тих ратова излазили као победници. Акција помоћи Руса из Новорусије Србима на Космету јасно говори зашто су наша два народа – победничка и ова акција више од било ког оружја говори како ће се ови данашњи ратови завршити.

11

9. 04. 2015. Српска.ру, за ФБР приредила Биљана Диковић