АКТУЕЛНО

ХОРОР СЦЕНАРИО- ДА ЛИ НАМ ЈЕ НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ „МЕНТАЛНИ ПАЦИЈЕНТ“!?


 …На жалост, један велики део нашег „идолопоклоничког народа“, који је у Брозовом комунистичком периоду пажљиво и темељито култивисан управо на „култу вође“, изгледа да у овој Вучићевој варијанти „Лажног цара Шћепана малог“, препознаје неког новог Месију, кога слепо, као у неком хипнотичком трансу, следи на његовом имагинарном путу за „Бриселску Меку“; Наивно верујући да ће евентуалним уласком у ту неоколонијалну „заједницу (не)срећних народа“ решити све своје (разби)бриге.

 …Сви ови трагични, и политички и економски катастрофални, догађаји, који прате нашу земљу, од доласка Николићевих „радикалских политичких пребега“ на власт, би у свакој нормалној држави, досада резултирали у пад таквог режима. Проблем је у томе, што Србија већ дуже време није нормална држава, њен „неприкосновени вођа“ очигледно није нормалан човек, а поставља се и логично питање да ли смо и ми „нормалан народ“…

ХОРОР СЦЕНАРИО- ДА ЛИ НАМ ЈЕ НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ „МЕНТАЛНИ ПАЦИЈЕНТ“!?

 Пише: Миодраг Новаковић

8 април 2015, СРБски ФБРепортер

aleksandar-vucic-jutjub (1)

Ових дана читамо (и гледамо) вероватно исувише тога о мистериозном паду војног хеликоптера и трагичној судбини седморо људи, који су се те кобне ноћи 13 марта, нашли у утроби уклетог (и пре него што је полетео) „олдтајмера“ Ми17. На страну чињеница да би тај четврт века стар, оронуо и од неких виталних делова очерупан, ваздухоплов- у некој нормалној земљи, пре седео на подијуму историјског авио-музеја, него на писти војног аеродрома (и то у склопу елитне ескадриле „Трагања и Спасавања)“!?

Исувише је ту (дез)информација и за нас „професионалце“, а камоли за „обичан људски мозак“, који је већински утрениран и кондициониран, да упија „офарбане“ мултимедијске прилоге са великог екрана „малог тв пријемника“, док од штампаних, има навику да чита само наслове, и гледа слике…

Тако да се ја, данас у овом „есеју“, нећу бавити „хеликоптерским случајем“ и свим његовим последицама и непосредним узроцима, већ ћу покушати да проникнем у ширу позадину и узроке који су довели до оваквог жалосног стања наше државе и нације, у којој су елитне војне трупе и њихови команданти сведени на улогу режимског „келнераја“, и „бејбиситера“ размажене режимске родбине.

Да се одмах разумемо, није Вучићев режим својим распамећеним понашањем, овде измислио „рупу на саксији“. Жалосно стање србске државе и нације, је отпочело још са Милошевићевским непотизмом и једнопартијском самовољом, да би ескалирало у пост-петооктобарском, „партократском“ политичком дилетантизму- осмишљеном на линији Брисел-Вашингтон, и оперативно спроведеном (и надзираном) у „западним амбасадама“…

…Дакле, није Вучић измислио „рупу на саксији“, али је зато његов псеудо-нарцисоидни и болесно аутократски режим, ту „рупу“ толико проширио и рашчеречио, да се она више и не разликује од дна „саксије у којој данас живимо“ – тако да њен садржај (читај: наша држава) ту више не може ни физички да опстане, док се истовремено сви заједно налазимо на путањи „бесконачног пада“ (у тој „саксији без дна“).

Оно што чини Вучићев режим, и његову (страхо)владу, потенцијално најпогубнијим и најопаснијим по интересе наше нације, јесте чињеница да је тај режим данас „дефакто“ сведен на једног човека („њега“). Човека, који је, попут инфантилне царице Марије Антоанете, изгубио сваки контакт са реалношћу, затворио се у свет неких својих менталних (вероватно пубертетских) фикција, и оно што је највише поражавајуће- он за такво своје „стање“ не прима никакву „стручну терапију“!?

Знам да ће се некима ове речи учинити исувише оштрим, али овај мој закључак је настао, не само као резултат пручавања тоне медијских материјала, већ и директне дискусије (и преписке) са више психоаналитичара (имена позната писцу ових редова), који су указали на неке специфичне детаље у Вучићевим јавним наступима, који по њима, нашег дичног премијера пуноправно квалификују као „менталног пацијента“. Уосталом, такви закључци се, након безброј „психотичних епизода“, током Вучићевих мело-драматичних („телевизованих“) јавних наступа, намећу и обичном лаику.

То што Вучићев нарцисоидно-аутократски режим додатно издваја, и избацује на „прво место некомпетентности“ да одлучује о судбини наше нације, посебно у овако судбоносним историјским временима- то је количина дилентатизма, неквалификованости и корупције, која је данас видљива на сваком кораку, у оквиру његовог „двопартијског“ владајућег корпуса.

Нису ту више у питању само професионални дилетантизам, лажне дипломе и фалсиковани докторати челних људи тог режима. Једноставно на српској политичкој сцени нису виђени овакви инкомпетентни и необразовани политички дилетанти, још од „четрдесет и пете“- када су полуписмени и гологузи пролетери на јуриш „освајали Дедиње“ и државне институције у нашој престоници- а србски народ „ослобађали“ његове интелектуалне и духовне елите.

На жалост, један велики део нашег „идолопоклоничког народа“, који је у Брозовом комунистичком периоду пажљиво и темељито култивисан управо на „култу вође“, изгледа да у овој Вучићевој варијанти „Лажног цара Шћепана малог“, препознаје неког новог Месију, кога слепо, као у неком хипнотичком трансу, следи на његовом имагинарном путу за „Бриселску Меку“; Наивно верујући да ће евентуалним уласком у ту неоколонијалну „заједницу (не)срећних народа“ решити све своје (разби)бриге.

Sumanute ideje- Iz verovanja nastaju za bolesnika realna mišljenja. On čvrsto veruje da ga proganjaju (manija gonjenja), da je bog (religiozna manija) ili da se sve odnosi na njega (ideje odnosa), drži se čvrsto svojih uverenja od kojih se ne može odvratiti nikakvim uveravanjima ili dokazima da njegove ideje ne odgovaraju stvarnosti. Uzrok tome leži u činjenici da se bolesnik povukao u svoj unutrašnji svet i da je „navukao zavesu“, slično kao što smo videli kod halucinacija. Na taj način gubi mogućnost da svoje misli, svoju vlastitu „stvarnost“ uporedi sa realnošću u spoljašnjem svetu….
Poremećaji mišljenja- Naročito u slučajevima kad je bolesnik emocionalno uzbuđen ili umoran njegove misli i govor postaju nesuvisli ili teško razumljivi. Bolesnik će prekinuti razgovor u sred rečenice ili će potpuno izgubiti nit. Često oseća „nadiranje“ određenih misli….
Gubitak osećanja- Bolesnik ne može ni da se veseli, ni da izražava svoja osećanja na način na koji je to ranije mogao…
Lečenje- Shizofrenija se leči antipsihoticima. Uz lekove mogu pomoći savetovanja i psihoterapija, kao deo procesa rehabilitacije. U akutnoj fazi bolesti, kada su jasno izraženi psihotični simptomi, bolesnika je vrlo često potrebno lečiti u bolnici…“

У целој овој причи Вучића не треба никако потцењивати, његова „лудост“ је пре свега продукт његове „генијалности“. Историја је препуна примера натпросечно интелигентних људи, који су по свим медицинским параметрима, истовремено били квалификовани и као лудаци (између генија и лудака је танка нит- каже стара изрека). Шта ће нам бољи пример од Адолфа Хитлера. Овде је проблем, што је (захваљујући генијалности свог поремећеног ума) „господар Вучић“- за којим се још увек тетура (и идолопоклонички блеји) један значајан, али надам се не и већински, део „србског стада“- истовремено и неприкосновени „мајстор медијске манипулације и политичке обсцене“.

Док закључујем ове редове, са скоро свих програма националних телевизија, бомбардује ме „лик и дело“ господара Вучића. Његови наступи, у количини мелодраматичности, емотивне нестабилности и диктаторске параноје, морали би да забрину сваку нормалну особу, и сваког одговорног грађанина Србије (да не спомињем „одговорне институције“, јер њих у данашњој Србији вероватно да више и нема).

…Са „малих екрана“ нам данас, громкије него икада, одјекује глас „Вође“, који себе безочно „визуализује“ као Исуса Христа, и (бар оној идолопоклоничкој) народној маси нуди да на себе прими све грехе својих „режимских апостола“, да би већ на следећем тв каналу, попут Баба Ванге, лапрдао о својим визијама реинкарнисане србске државе, негде у арабском дезерту. Да не спомињемо недавне психотичне епизоде нашег премијера на „копаоничком симпозијуму“, када је на конференцији за новинаре сам себи реферисао као- „Вучићу педеру“. На жалост такво психотично и неуротично понашање режимског челника, и кабадахијско понашање његових „апостола“, није више само у домену безазлене „Шојићевске политичке сатире“; Управо горе наведени трагични инцидент са спасилачким хеликоптером који је однео седам невиних живота, нам јасно указује на могуће будуће трагичне консеквенце ескалације режимске самовоље и некомпетентности, и што је још горе, на режимску криминалну спремност да заташка сва своја недела, а кључне актере (криминалце) стави изнад закона.

Сви ови трагични, и политички и економски катастрофални, догађаји, који прате нашу земљу, од доласка Николићевих „радикалских политичких пребега“ на власт, би у свакој нормалној држави, досада резултирали у пад таквог режима. Проблем је у томе, што Србија већ дуже време није нормална држава, њен „неприкосновени вођа“ очигледно није нормалан човек, а поставља се и логично питање да ли смо и ми „нормалан народ“!?

А, ако јесмо ,зашто онда све ово трпимо…

М. Новаковић

Хорор сценарио 2: На челу државе нам је дефинитивно ментални пацијент- Како га „хоспитализовати“!?

MENTALNI PACIJENT
Из ове студије је очигледно да се „воркохолизам“ који наш премијер демонстрира готово свакодневно, третира као озбиљан ментални поремећај, који је потребно третирати у раној фази, пре него што ескалира у неке озбиљне или трагичне последице, не само по пацијента, већ и његово окружење…

44 replies »

  1. Poenta je u tome da sam Vučić nema toliko „veliki mozak“da sve što se dešava u Srbiji smisli sam!Njegov mozak nije dorastao tom nivou.Druga je stvar što isti ima izuzetno sposoban tim iz CIA i MI6 koji prave strategiju kako porobiti Srbiju.
    Ovde se radi o tome da je Vučić čovek koji neizmerno voli vlast i koji je kao politički pičetnik živeo oskudno i jadno pa,kad prosjaku date na biranje iz asortimenta supermarketa,on izabere DVE!Idto tako radi i Vučić.Delije kao nenasitna nimfomanka,a to je čisti sindrom pohlepne bolesti.
    Ovde se radi i o strateškim ciljevima Zapada.Potrebno je imati „jevtino kupljenog“Vučića,i onda će sve dobiti.A ON,on ne preza od toga da će neslavno završiti trku koju trči.“Patike su već počele pucati“!
    Konačno,Vučić bi sad da promeni ploču,ali,suviše je uzeo a da ništa neda!
    Jedino sigurno je da će iz svega „neko“izvući deblji kraj.
    Narod će kao i mnogo puta do sada, iz svih golgota,izaći kao „pobednik“!Bar se nadam.

    Свиђа ми се

  2. Одговор на питање наслова је: ЈЕСТЕ. Зато га је запад и довео на власт и на њој га одржава јер таква особа у себи нема ограничења и спремна је да ради све. Али, дали нисмо и ми ”ментални пацијенти” када се не трудимо и жртвујемо довољно да то изменимо.

    Свиђа ми се

  3. postovani editoru, mi i jesmo polupismen svet sa sve profesorima srbskog jezika, koji ga u sustini i ne znaju. vrli vuk sa beckom bracom odradio je posao kao retko ko i zasenio nas svojom magicnom dosetkom: pisi kao sto govoris, citaj kako je napisano i prihvacen je kao tvorac srbskog jezika i knjizevnosti.
    pa i ja na ovom telefonu nemam svoje pismo nego se sporazumevam preko latinice, ne cak ni gajevice, nego ono znate: sh, ch i slicno.
    a pacijent vodja vodi vukovu srbiju kao i pacijenti sirom sveta. ima li koja drzava vladtodrsca dostojna zdravog coveka, coveka po Bogu?

    Свиђа ми се

  4. koliko se ja razumem u demokratiju ne u projektovanu diktaturu koju ovi nazivaju tako sto je zamena teze nasii narodi do demokratije su uvek stizali putem revolucije nokad dijalogom jer su na tom polju uvek bili porazeni to nas istorija uci i druge nam nema ako zelimo buducnost moramo izabrati pravi put

    Свиђа ми се

  5. MERE BEZBEDNOSTI PSIHIJATRIJSKOG LEČENJA
    – Prinudno psihijatrijsko lečenje kao krivična sankcija-
    Apokalipticni predsednik moze samo uzas, stradanje i smrt da ponudi! Ovo nikada i nigde nije vidjeno! Ovako nesto ni Bokasa (nekakaqv africki lider i samozvani car, koji je jeo malu decu) nije smeo da ponudi javno.
    Na sta asocira ovo sto ovaj, sada vec totalni ludak, nudi kao kontrapredlog njegovoj kandidaturi?
    Mnogi nikada nisu bili u mogucnosti da vide posledice tragedije koju dozive ljudska bica u avionskom udesu. Zao mi je sto cu uopste o tome bilo sta da kazem ali i ono sto probam da opisem nije ni 1000 deo stvarne slike. Takodje, veoma zalim ako ovo sto napisem nekoga uznemiri.
    Normalan, sa vrlo malim odstupanjima, atmosferski pritisak na kome moze opstati zivot je 996 milibara. Svako vece odstupanje od te velicine znaci skoro trenutno gubitak svesti a potom i smrt za zive organizme na planeti zemlji.
    Svako trenutno, DRASTICNO odstupanje od ove velicine opisano je u Vikipediji i te detalje prenosim:
    „У току слободног пада кроз атмосферу након принудног напуштања ваздухоплова, падобранског скока из балона или нагле декомпресије кабине ваздухоплова изазване разним оштећењима, као последица наглог (експлозивног) ширење гасова у телу пилота, падобранца или астронаута, (због разлике у притисцима гасова у спољашњој средини и организму) они се…буквално (унутар десетак секунди) претварају у „пенушавог џина“ из чијих очију и уста излази пенушава течност као у неком хорор филму… То траје само неколико секунди до губитка свести и изненадне смрти.“
    (Википедија)
    To je samo prvi deo uzasa koji nam, jos uvek aktuelni premijer nudi kao alternativu sebi !!!!!
    Ako se sve ovo ne dogodi tj ako ne dodje do drasticne promene pritiska pa cak i ako prestane rad motora i kretanje usled rada motora, vec dodje do slobodnog pada vazduhoplova ostvarice se brzina od oko 300 km/h !!
    U zavisnosti na kojoj visini pocne taj slobodni pad, otprilike pocinje i agonija putnika koji su jos uvek potpuno svesni i taj uzas moze trajati cak i nekoliko minuta!
    Sledeca faza je katastrofalna, trenutacna, promena brzine kretanja vazduhoplova i putnika u njemu pri udarcu u tlo!
    Usled samog udara, vecina zivih pogine ali neko spletom raznih okolnosti moze i da prezivi ali usled kretanja raznih objekata u samom vazduhoplovu i mrvljenja i drobljenja samog vazduhoplova, usled nastalih krhotina, nastaje kidanje, drobljenje i mrvljenje tela putnika! To uglavnom moze da prezivi samo neko ko se zove Vesna Vulovic (laka joj Zemlja). Ona je prezivela a koga interesuje neka pronadje podatke o povredama koje je imala!
    Na mestu pada vazduhoplova ostaju delovi tela koji su po pravilu izlozeni ogromnim temperaturama usled paljenja ili eksplozije goriva.!!!!!
    Posle svega toga probajte da zamislite kakav je posao spasioca ili forenzicara na mestu udesa???
    Da zaboravimo uzase koje prolaze nesretni putnici, stavite se samo u ulogu onoga koji se medju prvima nadje na mestu udesa.
    Dakle,:
    BRACO SRBI I SESTRE SRPKINJE
    BEZ OVOG I OVAKVOG KANDIDATA OSUDJUJETE SEBE I SVOJE NAJBLIZE, PRE SVEGA SVOJU DECU, DA BUDETE ZIVI, HLADNO SKUVANI, ISKIDANI NA PARCICE I TO SAGORELE ILI POLUSAGORELE PARCICE.!!!!
    VI OVDE NE GLASATE ZA PREDSEDNIKA VEC ZA FIZICKI I BIOLOSKI OPSTANAK????
    DA JE OVA ZEMLJA PO BILO CEMU NORMALNA, JAVNI TUZIOC BI AKTERE, TVORCE I NARUCIOCE OVAKVOG PREDIZBORNOG SPOTA ODMAH UHAPSIO BAR PO DESETAK OSNOVA U KRIVICNOM ZAKONU !!!

    Свиђа ми се

  6. F20.0 Paranoidna shizofrenija

    Paranoidna shizofrenija se javlja obično kasnije u životu od ostalih tipova shizofrenije, u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Karakteriziraju je bolesne ideje, halucinacije, manije proganjanja i sl. Bolesne ideje su pogrešna vjerovanja koja nemaju svoju potvrdu u stvarnosti. Tako bolesnik može vjerovati da ga netko prati, sprema zavjeru protiv njega, prisluškuje telefon, ili vjeruje da mu netko može čitati misli, umetati tuđe misli u glavu ili kontrolirati osjećaje, misli i pokrete, da netko upravlja njegovim ponašanjem nevidljivim magnetskim valovima i sl. Bolesnik može vjerovati da je neka druga osoba kao Isus, neki znanstvenik ili glumac ili da ima neke posebne moći i kontakte s drugim svijetom, da mu ljudi s televizije šalju posebne poruke i drugo.
    Eto doktori su rekli svoje

    Свиђа се 2 people

  7. СПАСИМО СРБИЈУ – SPASIMO SRBIJU

    ***
    © SPASIMO SRBIJU

    ***
    ХОРОР СЦЕНАРИО- ДА ЛИ НАМ ЈЕ НА ЧЕЛУ ДРЖАВЕ „МЕНТАЛНИ ПАЦИЈЕНТ“!?
    HOROR SCENARIO- DA LI NAM JE NA ČELU DRŽAVE „MENTALNI PACIJENT“!?
    http://facebookreporter.org/2015/04/08/%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%80-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BC-%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%83-%D0%B4%D1%80%D0%B6/
    ***

    Свиђа се 1 person

  8. Uglavnom se slažem sa svim prethodnim komentarima, jer su zaista pronicljivi, vispre
    ni i što je najgore tačni!!! * Osećam snažnu potrebu da odgovorim i poštovanom auto
    ru g. M. Novakoviću na pitanje: „ako smo normalni, zašto to trpimo“??? * Po mom skro
    mnom sagledavanju i shvatanju stvari i događaja, radi se o poznatom fenomenu posti
    zanja nivoa kritične mase nezadovoljnih tj. normalnih!! * Ne treba zaboraviti da smo Ni
    količa izabrali u vakuumu između nule Tadića i ništa!!! * Poverovali smo u beznadežn
    om trenu u mogućnost spasenja u liku čoveka iz naroda, domaćina koji peče svoju ra
    kiju, stavivši na marginu privremeno (sve ono što znamo o njima), jer ništa drugo nis
    mo imali trenutno, nikakvu slamku za spas iz duboke mutne vode u kojoj nas je ostav
    io Tadić a moralo se izaći na glasačka mesta!!! * Vučićevu prevrtljivost prihvatili smo
    u početku kao sposobnost ka promenama, ali je vremenom postalo sasvim jasno da je čovek, koji traži od naroda apsolutnu većinu, da se radi o svojevrsnoj političkoj klop
    ci iz koje se teško izlazi i da sada, kad vidimo da je „đavo odneo šalu“ i da je čovek –
    zapravo klinički slučaj!!! * Ništa srpsko mu nije sveto i da, kad je u pitanju novac koji nam je – istina neophodan, sve je na prodaju!!! * O tome svedoči izdavanje u zakup desne savske obale na 99 godina što je za mnoge građane isto što i zauvek, utrpava
    nje arhitektonskih kopija Abu Dabija ili sličnih gradova u karakteristični i veoma osobe
    ni ambijent Beogradske Savamale, gde im ni po kojim relevantnim merilima mesto nije!!! * SNS partijsko jednoumlje, bez i jednog časnog izuzetka, potpuno ignoriše stru
    čnu javnost u pogledu koncepta uređenja Savskog priobalja, potpuno nesvesni zablu
    de u kojoj im se vođa nalazi (a oni ga slepo slede), prekrajajući istinu, skraćenim primi
    tivnim odgovorima i skupštinskim i medijskim ućutkivanjem drugačijih mišljenja!!! * TV diskusije o Bgd. na vodi, rađene su u razmeri 2:1 za učesnike koji zagovaraju Vučićev koncept!!! * Kada na primer član Akademije arhitekture kaže da bi „elitni deo Beogra
    da, trebalo drugačije osmisliti posle rašćišćavanja priobalja“ vatreni i na brzu polemi
    ku spreman gradonačelnik upada u reč i sa podignutim fotografijama u ruci, na kojima se vidi Savska obala pre početka radova, pita: „da li je ovo elitni deo Beograda“!!! *
    I kod drugih situacija i afera ista je situacija što se preko potrebnog dijaloga tiče a zaš to sve to trpimo, možda odgovor leži u staroj poslovici: „Krčag ide na vodu – dok se ne
    razbije“!!! * Ili, dok se ne dogodi fenomen kritične većine – nezadovoljnih, politički sves
    nih bez čije mase promena nije moguća !!! * 27. apr. 2015!

    Свиђа се 1 person

  9. Ееее, Новаковићу, када си суперијорно паметнији од народа српског а онда дај решење а немој само с`висине гледати друге. Не пристаје ти та висина.

    Свиђа ми се

    • Уважени г. Панићу,

      Не делим ваше мишљење да сам „супериорно паметнији од народа српског“. У овом тексту нема никаквог „гледања са висине“, већ се садржи од моје „полу-стручне“ анализе менталног стања нашег дичног премијера, са којом се иначе сложила огромна већина читалаца (судећи бар према коментарима на овом сајту и реакцијама на друштвеним мрежама и другим сајтовима). Што се тиче ваше „прозивке“ да треба да „дам решења“, ту се слажем. У својим многобројним анализама и есејима, сам протеклих година понудио „решења“ и начине излаза из ове ситуације (онако како ја то видим)- ево линка на моју ауторску колумну, па потражите неки од многобројних текстова са „решењима“: http://facebookreporter.org/category/%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D1%84%D0%B1%D1%80-%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B3-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/
      Као илустрацију мог „конструктивног приступа“ кризи у којој се наша нација данас налази, издвојићу овде кратак пасус из мог интервуја за угледни часопис Геополитика (штампано издање из августа прошле године):

      “ Слободан Ерић: Како коментаришете политичко, економско и социјално стање у Србији. Шта по Вама треба чинити и какве мере Ви предлажете да Србија изађе из ове велике државотворне кризе?

      М.Н. Најједноставнији одговор на Ваше питање јесте да Србија мора да почне да делује као независна држава, која ће у спољној и унутрашњој политици пре свега да се води властитим интересима, а не интересима (и законима) недобронамерне Евроунијске конфедерације, којој чак ни не припада; Као држава која ће да води одговорну националну и независну економску политику, а према другим државама стриктну политику реципротитета.

      Наравно мени је јасно да је тако нешто неоствариво са текућим „западно-инсталираним“ српским режимом, и из тог разлога стално наглашавам потребу уједињења наше патриотске опозиције. У последње време је дошло до уједињења једног дела опозиције, али то није довољно. Нама је данас потребан „монолитни“ опозициони фронт.
      Сматрам да би ту кључну улогу могле да одиграју неке најстарије српске националне институције, попут СПЦ и САНУ- али као што нам је познато и те инстутуције су великим делом данас корумпиране, и ако унутар њих не дође, до неких радикалних промена, бојим се да нам се црно пише.
      …Онда нам једино преостаје да се надамо, да ће ова земља у блиској будућности изнедрити неке нове генерације, политички неискварених, српских родољуба…“

      С дужним поштовањем, аутор М. Новаковић

      Свиђа се 1 person

    • tacno gojko. svi protivnici uporno kritikuju a niko ne daje alternativu ili resenje. svi opopnenti su natovci, antiruski, ljubitelji zapada i skidanja gaca. prema tome ovkvi i slicni tekstovi su zvaka za ludaka.

      Свиђа ми се

  10. Поредити АВ креатуру са детињастом Маријом Антоанетом је промашај – она није имала много избора и на неки начин је жртва система у којем се налазила,а „уважени господар“ је сам направио себи избор на лешевима свих нас заједно (ко је ,заиста,жив у оваквој нашој Сербији!?)

    Свиђа се 1 person

  11. Sve stoji i slažem se sa celim tekstom, ali neko ko ove redove piše morao bi srPski jezik malo bolje da poznaje i da prepoznaje jezičke promene poput jednacenja suglasnika po zvucnosti – srPski, araPski (ne B ispred S!)

    Свиђа ми се

    • „Грешка“ је намерно учињена. Решио сам да кренем у „реформу“ срБског правописа- а и код мене су мало тврде уши, па се моји сугласници једначе по звучности на „тврђе“ Б… Аутор 🙂

      Свиђа се 1 person

      • Вук манити ћопави (козар тршићки по профилу образовања, а прости записивач и прписивач народних умотворина по профилу занимања) од антисрбске реформе Србског језика и правописа учино је ругло које су комуњаре после звале демократизацијом културе?! Култура је елитистичка делатност најпаметнијих и најкреативних, а тзв. демо(но)кратија је доктрина владања у име некакве већине по начелу Џ. Б. Шоа да је демократија када некомпетентна већина изабере корумпирану мањину.

        Реформа једног развијеног језика (какав је био Србски пре овог курјака под грлом србским и који се звао Славјаносербскии језик) претшко је бреме за обичног полунеписменог козара. Елем, познато је да је он по налогу представника бечког двора поништио дотадашњи стандардни Србски књижевни језик и увео језик простога народа за прост народ, заједно са простим, фонетским правописом за прост језик. Тиме је смишљено прекинута веза у Србском језику са старом србском књижевношћу, са црквеним језиком у области духовне служне и културе и са руским језиком. И тиме је још једном потврђена нордијско-германска теза да су се Срби дослели на Балкан у 7. в., а да су тек у 19. в. почели да стварају књижевни језик и културу. Захваљујући првенствено вуку манитом и ћопавом, пребегу у католичанство и антисрбство због дуката и бежања од козарског заната.

        Комуњаре су плахо „готивиле“ вука манитога и његов фонетски правопис и данас се примењује и саставља га човек који се виче мате пиз`урица, који неуставно у том правопису утврђије да „српски језик“ има два равноправна писма.

        По мени, србски лингвисти морају основати србистику и приступити коначној стандардизацији Србског књижевног језика.

        До тада и ја спадам у групу Срба која из протеста не примењује правопис мате пиз`урице и пишем и говорим „СрБски“ зато што сам Србин…

        Свиђа се 1 person

  12. ja ne mislim da je on genijalan,u cemu je njegova genijalnost.On se nasao gde nikad nije ni u snu mislio da ce stici,sada se potpuno izgubio od srece.Ljudi koji dobiju funkciju koja im je pet brojeva veca uglavnom polude.

    Свиђа се 2 people

  13. Demokratija nas je udarila u glavu,ovde pricamo o „vodji“,samoproglasenom Mesiji,i spasitelju ovog naroda.Demokratija je u Srbiji svedena na nacine koji sprovode Zapadne sile uciti novinare kako da lazu, sprovoditi i manipulisati birackim telom,i narodom uopste.Ko uradi suprotno taj je naravno rusilac rezima,ali bitno je da su isti ovi ljudi odgovorni za pad helikoptera za koji su doticni heroji zapravo „pijale lencuge“,dok se za ministra unutrasnji poslova Gasica to ne bi primetilo.U srbiji se sve svodi na pricu ljudi bre ovde drzavom vlada Mafija,grupa ljudi poput Miskovica koja se bogati na racun drugih,a politicari su samo njhovi pijuni.Tesko,da cemo doziveti nesto lepo,a i Seselj nije nista bolji tako da ko god pobedi na izborima narode skidaj gace i u vrstu.

    Jako zalosto.

    Свиђа се 2 people

    • Donekle se slazem sa g-djom Brankom.Ali gde je ta nasa vajna ,a razjedinjena opozicija?Gde je nasa inteligencija.prof.univrziteta,inzenjeri,lekari,ekonomisti,nastavnici,advokati…da mu pokazu kako treba da se vodi drzava,jer ako je neko bio odlican student ne mora mnogo da znaci za drzavu,a znaci ako se bavi tim poslom za koji se spremao.Svi su oni nedovoljno aktivni,a ako su ahtivni u Skupstini zasto ne daju predloge(dokumentovano)za razresenje problema?Nisam ni bot,ni clan SNS

      Свиђа ми се

  14. Колико текстова, анализа, коментара, агресивне размене мишљења, чак и увреда, због тако безначајне особе као што је наш премијер. Човек, такорећи, без порекла, без професионалне биографије, без успеха, без ауторитета, није симпатичан, није харизматичан, није пристојан, није породичан… У поређењу са њим и његовим министрима чак и давно заборављени премијер Радоман Божовић или министар просвете Данило Ж. Марковић биће запамћени као историјске личности. Или ко се још сећа градоначелника Бакочевића, удбашког апаратчика.

    Свиђа се 3 people

  15. Питање, и Проблем, се може тумачити на различите начине, а један је у следећем: Вучић и Тома (са Шешељом) су годинама градили гласачко тело на групи Срба која је била означена као сиромашни, необразовани, националистички део Србије. Тај део Србије је чекао 20 година да буде важан и да се пита, а сада, када су њихови прваци на власти, користе власт како знају и умеју, мало за себе, а нешто и за државу. Наравно, доћи ће врло брзо до раскола и пропасти ове странке, јер све се окренуло, људи ипак више воле себе него државу, поготову када су на власти. Од свега што се жели и прича, остаће само промашене инвестиције, изневерена очекивања и наук за будућа поколења. Вучић и Тома нису ни први, а ни последњи, промашаји српски.

    Свиђа се 1 person

  16. Samo kritike, imamo li nekog pametnijeg, gde su predlozi, da nisu: Sutanovac, Tadić, Pajtić pa to smo videli, možda Djilas? Pisati radi pisanja, opozicija ne pomaže već još više zaludjuje ovaj izgubljeni narod,

    Свиђа ми се

  17. „…а поставља се и логично питање да ли смо и ми „нормалан народ“!?“

    ne, nego smo mi ludi i sizofreni, ceo narod – ?

    Kao sto rekoh malopre gore, da bi se bilo normalnim, mora se biti u sistemi koji je normalan, logican – a demokratija to nije! To je samo lazno lepo ime iz kojeg stoji prevara da kao narod bira svoje vodje … a ustvari mu ih naturaju medijima na koje taj isti narod nema nikakav uticaj!

    Свиђа се 1 person

  18. Bas se neko potrudio oko teksta,i ja postujem to. Jedino mi nije jasno,kako bre to ja nista ne vidim? Za vreme Slobe je bio haos,Kostunica,Tadic,Djelic ,Dinkic i ostala “demokratska“ kompanija su nam grebali najku jos gore!!! I sad sam prvi put posle vise od 15 godina osetio malo bolji zivot i neki napredak,i naidjem na ovakav clanak! Ja se vodim jednostavnom logikom: meni zivot ide na bolje,i stvarno ne mogu da vidim cemu ovakve lazi (moram reci)?! Jedino ako bus-plus i komunalna policija nisu presudni 🙂

    Свиђа ми се

    • Pa sad ću ja da ti kažem, drugar! Moja mama umesto 41000 (prošle godine) sada prima 38000. Prošle godine je plaćala Info stan 9000din a sada 11000, pa ti vidi. Naš problem je što gledamo samo našu baštu, a komšijsaka nek u korov ogrezne.
      I da podsetim, nije džaba rečeno „NEDAJ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE“, i bog neda!

      Свиђа ми се

      • Skoro dve godine kasnije, komentari su i dalje otvoreni na ovom clanku… Povodom plata i propadanja: sad ce Nova godina i polako nova poskupljenja: struja, voda, komunalije – pa, gorivo, namernice (koje i ovako poskupljuju stalno i sve se sabira), pa sve ostalo.

        Skoro ceo svet je takav, ljubi bliznjeg svog je ranije bio relativno do licnog izbora… Da ne kritikujem i ja, evo resenja: ne srljati dalje u ekonosku propast i neku, takozvanu, evropsku uniju. Ne ici dalje u strane investicije, koje pod okriljem svega i svacega pretvaraju nas narod u inostrane robove.

        Sta je alternativa? Pa, razmisljati, uciti, govoriti. Ziveti. Raditi, za (sve) svoje interese i buducnost (i drugih, nasih). Ako se toliko ne volimo, onda o cemu pricamo..:) Vreme rata i stradanja nije gotovo, samo se preselilo na nove frontove. Treba mnogo snage, a crpimo je na mnogo drugih stvari i prezivljavanje, u principu. Svi mi. Samo hrabro, Srbi.

        Свиђа ми се

    • pa moguce da ti je bolje ako si SNS bot ili tako nesto.. po ovome sto si rekao jedino se to da zakljuciti! jer ocigledno nisi ni pratio politiku za vreme pobrojanih licnosti. . onda bi znao recimo za vreme cije vladavine je politicki i ekonomski bila zemlja najstabilnija itt itt da ne navodim parametre! koliko je zivot generalno bolji u Srbiji je ocigledno! nikad veca nezaposlenost,manji standard. .recju-haos! i diktator na vlasti naravno! ali pro Americki-za promenu! e da tebi Bog da da ti bude jos bolje nego sto jeste ali molim te dopusti da i drugi malo od toga osete te se makni ti i tvoji partijasi sa vlasti vise!

      Свиђа се 1 person

      • Ako smatras tvoj zivot malo boljim zato sto redovno dobijas sendvice zbog pisanja ovakvih komentara,onda je cinjenica da nikada nisi bio uspesan i da svoj zivot svodis na sluzenju drugih,koji te sendvicem nagrade za tvoj trud.

        Свиђа ми се

    • John Smith, svaka cast ako je tebi dobro , verovatno si kadar SNS-a , ili njihov BOT . Okreni se malo oko sebe , pa vidi kako zivi narod u Srbiji . Srbiju odavno vode razne demokrate u sigurnu propast i ako se narod uskoro ne probudi nece nas ni biti .

      Свиђа се 1 person

  19. Vučić nije problem, problem su svi oko wega, spuštenog pogleda i savijene kičme, pažljivo slušaju da bi pravilno razumeli šta im se kaže i onda utrkuju se ko će brže i ko će žešće. Kao kad gledam operu ili film, sve je režirano ali na račun Poreskog obaveznika Srbije.
    Izlaz postoji.
    Izlaz uvek postoji.
    pozz. DRAGANešković

    Свиђа ми се

    • Ja mislim ipak da je problem u sistemu, politickom izbornom sistemu koji dozvoljava da se ovakvi nametnu kao narodne vodje. Demokratija se smatra idealnim sistemom, mada ona to nije jer odraz proseka misljenja u kome su svi podjednako pametni – i cistac ulice i univerzitetski profesor imaju istu tezinu glasa kada se bira vodja kao glavni neke partije. To ne moze biti dobro ni na koji logicki nacin, pa eto i rezultata. I to ne samo kod nas nego u celom svetu.

      Ima izuzetaka naravno, Putin je jedan primer i jos po neki, ali brojno gledano ti izuzeci su zanemarivi – u vecini slucajeva narodne vodje birane po sistemu „jedan covek jedan glas“ su los izbor, sto nam dokazuje cela svetska situacija…

      Свиђа ми се

      • Иван Иљин
        ВЛАДАТИ МОРАЈУ НАЈБОЉИ
        Прво што морамо учинити кад разматрамо уређење руске државе јесте да одбацимо хипнозу политичких формула и парола. Препустимо “верујућим“ демократама да верују у неопходност и “месијанску“ улоу такво режима и ослободимо себе ради непристрасности праћења и дуб!е истраживања. “ још# препустимо !удима који траже успех у маси да псују “аристократе“ или да остану у равнодушној ћутњи према идеји аристократије као наводно “реакционарне“$ “контрареволуционарне“$ “старорежимске“$ итд. %ада мислимо о будућој &усији$ онда морамо остати слободни$ потпуно ослобођени бојазни да некоме нећемо уодити и да нас неко не “осуди“$ били то западноевропејци или наши$ домаћи десни или леви радикалисти. и одоварамо (оу и &усији ) истином$ а ако се она некоме не допада$ тим оре по њих.*бично “демократију“$ као власт “оми!ених“ !уди које је народ изабрао$ и “аристократију“$ као владавину !уди “наследно привилеованих“ ) супротстав!ају једну друој. +о је решка$ коју ва!а увидети и одбацити. *на је чедо политичких страсти$ демаоије и озлојеђености. ,ладати државом морају најбо!и !уди зем!е$ а народ често не бира најбо!е$ већ ласкавце који му уађају и несавесне демаое који а подижу на бунт. ,ладати државом морају дословце најбо!и$ а они неретко произилазе из државних школа и из поколења образованих слојева народа. -емократија заслужује признање и подршку само уколико остварује истинску аристократију то јест$ издваја ка врху најбо!е !уде/# а аристократија се не изрођује и не штети држави једино уколико у њен састав улазе истински најбо!е силе народа.0веримо се у то.“1ристос“ на рчком значи “најбо!и“. 2е “најбоатији“$ не “најстарије порекла“$ не “најутицајнији“$ не “најспособнији и најпромућурнији“$ не привилеован$ не најстарији узрастом. ,ећ управо ) најбо!и

        Свиђа ми се