Љиљана Јовановић

Грчка – Икона Архангела Михаила точи свето миро


27.03.2015. Православие.ру
Превод: Љиљана Јовановић

Неколико километара од града Трикала, у сенци светих степеница у сенци Метеора, уочена  је запрепашћујућа чињеница: икона светог лика Архангела Михаила, коју је осликао иконописац отац Панајотис Певикс, точи капи благословеног мирисног уља које није оштетило лик иконе, саопштава Ромфеа.

Ikona

Свештеник – иконописац је осетио велики страх када је први пут угледао те капи. Одмах је почео да се моли Богу. На почетку никоме није говорио о чуду јер се бојао да људи неће поверовати у како је он рекао, Божију “поруку”.

“Свети лик Архангела Михаила који сам ја живописао тачна је копија иконе из Хризолора школе. Рад је завршен пре 5 година. Био сам запањен када сам уочио и схватио да из дрвета почиње да тече миро. Прекрстио сам се, узео парче вате и тиме покупио капи мира, јер сам се плашио да капи не оштете живопис. Тада нисам ни о чему мислио. Али маслинаста уљана течност је наставила да се цеди испуштајући мирис, слично уљу за лампе. Најинтересантније је то да миро не оштећује боје на икони – испричао је отац Панајотис Певкис новинама “Првославна истина”.

Како је иконописац објаснио, капи мира се јављају на различитим местима на икони.

“Једанпут миро се јавља на лику Архангела Михаила, други пут капи се јављају на рукама, сваки пут на различитим тачкама. Ја не могу да објасним ту тајанствену чудесну појаву и то сматрам Божјим знамењем. Ја сам замолио једног хемичара да да  своје тумачење али он није могао да да конкретно објашњење“ – рекао је иконописац.

Такође отац Панајотис је објаснио да је дрво које је он искористио за иконописање старо 200 година.

“То је специјално осушен платан, који не може да садржи смолу као што је садржи бор, зато не могу да схватим одакле да то дрво лучи уљане капи – додао је отац Панајотис.

Ако се миро буде  лучило и следеће године, иконописац ће консултовати специјалисте. Отац Панајотис не сматра ово чудом,  већ знамењем, којим Бог хоће да утврди веру у људима.

Са грчког језика превео : Константин Норкин