АКТУЕЛНО

ПОПРАВЉАЈУ ШТА СУ ПОКВАРИЛИ: Монсанто даје четири милиона долара за спас краљевских лептира


Пестициди америчке компаније за производњу генетски модификоване хране прозвани за уништавање природног станишта ових инсеката, због чега су се нашли у опасности од потпуног нестанка

Краљевски лептир

Краљевски лептир

СЕНТ ЛУИС – Америчка компанија за производњу генетски модификоване хране (ГМО), Монсанто, уложиће четири милиона долара за очување популације краљевских лептира, пошто су њени пестициди прозвани за уништавање природног станишта ових инсеката, због чега су се нашли у опасности од потпуног нестанка.

У саопштењу компаније се наводи да ће америчком Фонду за очување краљевских лептира, који је део америчке Фондације за рибе и дивље животиње, доделити 3,6 милиона долара у наредне три године, док ће преосталих 400.000 долара отићи универзитетима и групама које раде на спасавању ових врста, јавља „Раша тудеј“.

„Обећана средства намењена су обнављању станишта, образовању и информисању, као и узгоју семена млечике“, наводи се у саопштењу Монсанта.

Према резултатима истраживања америчког Центра за безбедност хране, око 99 одсто млечике на пољима соје и кукуруза у региону америчког Средњег запада уништили су пестициди попут Монсантовог „раундапа“, који је данас најзаступљенији хербицид у америчкој пољопривреди.

Лептир „монарх“ (Danaus plexippus) често се назива и „млечикин лептир“, пошто се храни искључиво овом биљком и на њој полаже јајашца.

———

ПОВЕЗАНО:
* ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

* СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

01. 04. 2015. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић