АКТУЕЛНО

МАЈКА ВЕРУЈЕ ДА СУ ЈОЈ УКРАЛИ ДЕТЕ: Где је моја беба?


Породиља Ратка Рачић (36) из Рашке тврди да је њена 17. марта рођена беба жива иако су јој у породилишту у Вишеградској рекли да је новорођенче преминуло. Због тога је њена породица контактирала и Удружење родитеља несталих беба, па је цео случај завршио у Вишем јавном тужилаштву у Београду, где је мајка поднела кривичну пријаву, наводећи и имена особља у породилишту за које сумња да су учествовали у крађи њене бебе.

rodiliste_0_0_468X10000

– За шест дана колико сам била на интензивној нези, добила сам пет различитих верзија узрока бебине смрти. Првог јутра ми је речено да је имала превелику инфекцију, али нису знали да ми кажу о којој инфекцији се ради. Следећег дана да је беби куцало срце пола сата после порођаја и да је онда преминула. Трећег дана да је беба имала епилепсију. Четвртог да је имала сепсу, па сам ја питала да ли сам и ја под ризиком. Петог дана да се незванично сазнаје да је имала увећану јетру и слезину. А у отпусној листи пише да је мртво рођено – прича нам мајка, уверена да су све нелогичности које су јој се дешавале у породилишту само додатна потврда њеног инстинкта да јој је беба жива.

Ратка каже да је била школски пример доброг подношења трудноће. Угојила се 13,5 килограма, водила рачуна о здравој исхрани. Дан пре порођоја лекарка која јој је водила трудноћу јој је рекла да су она и беба у реду. То што су је послали у операциону салу након што су на ЦТГ у једном моменту престали да се чују откуцаји бебиног срца, она сматра делом исте режије да се 17. марта, два дана пре очекиваног термина за порођај, одведе на царски рез, како под тоталном анестезијом не би могла да сведочи да ли је беба рођена жива.

Председник Удружења родитеља несталих беба Владимир Чичаревић сматра да је Ратка представљала идеалан плен за крађу бебе, јер не живи с оцем детета, а и прворотка је која нема стално запослење и чији родитељи живе у Рашкој.

Породицу нису звали да преузме тело

Када су јој у болници понудили да види бебу, Ранка каже да је одбила из страха да јој не остане у таквом сећању. Истовремено, док се од анестезије полако враћала себи постајала је свесна свих нелогичности. Између осталог, и тога да нико из болнице није звао њене родитеље да их пита да ли хоће да преузму тело и сахране женско новорођенче. Њихово унуче је на крају, како тврде у болници, сахрањено на гробљу Орловача.

– Послаћемо допис да се ексхумација и узорак ДНК не ради без присуства мајке. Такође да се анализа ДНК уради и у иностранству, јер из искуства знамо да су у оваквим случајевима многи у том ланцу умешани – каже за „Вести“ Чичаревић.

Покушали смо да одговоре добијемо и у породилишту, али нам нису стигли до затварања данашњег издања „Вести“.

02. 04. 2015. Ј.Арсеновић-ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Katastrofa! Ne mogu da verujem da još kradu decu u porodilištima! Dobro je samo što hoće da pomognu iz Udruženja nestalih beba, da se istina ne bi zabašurila. Držim palčeve majci, da se sve ispita!!

    Свиђа ми се