ДРУШТВО

(Више и не скривају шта им је циљ) Јоханес Хан: Србија чини добар напредак у нормализацији односа са Косовом


Уместо редакцијског коментара: 

„Западњаци уопште не скривају шта им је циљ и на који начин упошљавају и усмеравају акције владе Србије. Колико год они то отворено причали, толико Срби то не желе да виде. И даље Срби гласају за странку која испуњавањем свих захтева запада тврди да се „бори за Косово у Србији“. На стану сва пропаганда и лажи, нешто је и ствар менталног здравља. Изјава типа „не треба признати Косово“ уз истовремено „гласаћу за СНС“ је схизофрена.“
(Коментар са сајта НСПМ)

***

02. април 2015. НСПМ

БЕЧ – Европски комесар за проширење Јоханес Хан поручио је данас да ће се заложити за отварање преговарачких поглавља са Србијом ове године ако наша земља настави темпо реформи.

johanes-han-johannes-hahn-j

„Србија чини добар напредак, и у нормализацији односа са Косовом. Ако се настави реформски темпо, подржаћу отварање првих преговарачких поглавља у овој години, рекао је Хан, између осталог, у интервјуу за бечки „Курир“.

Он је додао да је нарочито за Аустрију, која је инвеститор број 1 у Србији, важан напредак у борби против корупције.

Према мишљењу европског комесара, читав регион западног Балкана бележи напредак као резултат политичког притиска ЕУ, а забринутост изазива тренутно Македонија због скандала са прислушкивањем.

На питање да ли земље региона схватају значај правне сигурности, Хан одговара позитивно.

„Правна сигурност је темељ демократије, претпоставка за инвеститоре и важан економски фактор“, објаснио је Хан.

Он је подсетио да је недавно отворио зграду Палате правде у Приштини, комплекс чију је изградњу суфинансирала ЕУ, а где ће бити смештени сви косовски судови, и додао да је то допринос правној сигурности и транспарентности.

(Танјуг)