АКТУЕЛНО

Шешељ палио заставу Хрватске, као одговор на одлуку Хага – Више jавно тужилаштво у Београду покренуло кривични поступак против лидера Радикала


БEOГРAД – Лидер СРС Воjислав Шешељ изjавио jе данас да jе добио одлуку Жалбеног већа Tрибунала у Хагу, те jе као „jасну поруку“ Хрватскоj запалио заставу те земље, а због чега jе Више jавно тужилаштво у Београду покренуло кривични поступак против лидера Радикала.

„Упућујем поруку хрватској усташкој држави“, рекао је Шешељ и спалио заставу пред новинарима којима је давао изјаву и неколико стотина присталица које су га том приликом бодриле.

Шешељ је дошао у Палату правде где треба да почне суђење његовом заменику Немањи Шаровићу који је оптужен за ширење верске, расне и националне мржње тако што је 2013. на протесту испред Председништва Србије запалио заставу Хрватске, као одговор на одлуку Хага.

voja

Kако портпаролка Вишег jавног тужилаштва у Београду Tатjана Секулић наводи у писаноj изjави, тужилаштво jе „поводом догађаjа коjи се одиграо 1. априла 2015. године око 13 сати испред Палате правде коjом приликом jе запаљена хрватска застава“, покренуло кривични поступак против Воjислава Шешеља и других.

Шешељ jе новинарима на платоу испред Палате, где ће сведочити у процесу коjи се води против његовог заменика Немање Шаровића због паљења заставе СAД 2012, рекао да jе одлуку Жалбеног већа примио данас пре подне и поновио да се неће добровољно вратити у притворску jединицу Tрибунала.

„Понашаћу се као и до сада, када сам дошао рекао сам да се нећу добровољно вратити и остаjем при тоj одлуци – СНС режим се обрадовао, али jе на мукама да ту одлуку спроведе, а jа хоћу да они буду на што већим мукама“, рекао jе Шешељ.

sudjenje

Kоментаришући изjаву премиjера Aлександра Вучића да га неће насилно хапсити, Шешељ jе рекао да нема хапшења коjе ниjе насилно и додао да ће уколико до тога дође пружати пасивни отпор.

Oн jе поjаснио да то значи да неће сарађивати, да ће сести и да ће онда морати да га носе до аеродрома Никола Tесла.

Лидер СРС jе додао и да сада чека одлуку Претресног већа, а долазак на суђење Шаровићу искористио jе, како jе рекао, да одговори држави Хрватскоj, чиjи га функционери месецима нападаjу.
„Aли изгледа да они нису вредни одговора jер као да су ударени топузом у главу, Mилановић, Пусић…Дошао сам да упутим jасну поруку хрватскоj усташкоj држави и да спалим њену заставу“, рекао jе Шешељ праћен узвицима окупљених радикала: „Вучићу усташо“.
У суд jе данас дошао, навео jе, како би у процесу коjи се води против Немање Шаровића посведочио да jе он дао налог „да се запале заставе НATO, EУ, СAД и непостоjеће државе Kосово“, те да су чланови странке таj налог морали да изврше иначе би сви дисциплински одговарали.

Радикали коjи се налазе испред Суда носе страначке заставе и скандираjу лидеру СРС „Шешељу – воjводо“ , „Не дамо те воjводо“ …

У Вишем суду у Београду заказано jе суђење заменику председника Српске радикалне странке Немањи Шаровићу због паљења заставе СAД на протесту одржаном у новембру 2012. године поводом ослобађаjуће пресуде Хашког трибунала бившем команданту OВK Рамушу Харадинаjу.

***

SPUTNIK SESELJ

Лидер радикала Војислав Шешељ, који је данас спалио хрватску заставу пред Палатом правде, каже да тај његов гест већ има ефекта и да ће „цела Хрватска да полуди“. Више тужилаштво у Београду покренуло је против Шешеља кривични поступак.

Шешељ је на питање Спутњика да ли мисли да ће тиме нешто добити одговорио да је „већ добио“.

„То је хрватска усташка држава која држи под окупацијом Републику Српску Крајину, која је извршила геноцид над српским народом у Другом светском рату, а током ’90-их година протерала је скоро цело српско становништво са те територије коју они држе под окупацијом“, рекао је Шешељ.

Шешељ је спаљивање хрватске заставе назвао одговором хрватским државним функционерима који га, како је навео, већ месец дана нападају као да су „ударени топузом у главу“.

„Упућујем поруку хрватској усташкој држави“, рекао је Шешељ и спалио заставу пред новинарима, којима је давао изјаву, и неколико стотина присталица, који су га том приликом бодрили.

Шешељ је дошао у Палату правде, где треба да почне суђење његовом заменику Немањи Шаровићу који је оптужен за ширење верске, расне и националне мржње јер је 2013. на протесту испред Председништва Србије запалио заставе Косова, САД, ЕУ и НАТО-а.

Више јавно тужилаштво у Београду је због свега овога покренуло кривични поступак против Шешеља. Како се наводи у саопштењу Тужилаштва, поступак је покренут и против других особа, али се не наводи против кога.

Мени је циљ да Николић и Вучић што пре падну

Шешељ је потврдио да је данас добио одлуку Жалбеног већа Трибунала о његом враћању у притвор у Схевенингену и поновио да се неће добровољно вратити у Хаг.

На питање Спутњика да ли би, ради безбедности Србије, ипак пристао да се добровољно врати у хашки притвор, лидер радикала је одговорио негативно.

„Никад се не бих добровољно вратио и то нема никакве везе са безбедношћу Србије, то има само везе са проблемима које има садашњи издајнички прозападни режим Томислава Николића и Александра Вучића. А мени је и циљ да они што пре падну“, рекао је Шешељ.

Одлуку Жалбеног већа на српском, како је и тражио, добио је данас, а како је навео, донели су је у седиште СРС, а још није чуо да ли је Претресно веће донело своју одлуку.

Шешељ је подсетио да на ту одлуку нема жалбе.

„Нема на то жалбе, нити ћу се жалити, настављам своје страначке активности“, рекао је он.

Упитан да ли је изјаву премијера Александра Вучића да „нико неће никога хапсити на препад“ схватио као могућност да не буде изручен, Шешељ је рекао да би „човек помислио да је Вучић талентован глумац“.

„Он ће на почетку да се мршти, понеку сузу да пусти, да јадикује, ал’ на крају ће извршити налог својих газда“, истакао је лидер радикала.

На молбу да појасни да ли мисли да ће ипак бити изручен, он рекао да се од Вучића „то очекује“, додајући „да ће му његове газде то наложити“.

Шешељ је напоменуо да у вези са захтевом Хага није имао „апсолутно никаквог“ контакта са надлежним институцијама Србије.

Он је раније рекао да неће доставити лекарски извештај о свом здравственом стању ни Хагу и српским властима.

Тужилаштво Хашког трибунала објавило је одлуку Жалбеног већа о враћању Шешеља у притвор у којој се тврди да је Претресно веће направило грешку у примени права због тога што није размотрило да ли су предуслови за привремено пуштање Шешеља на слободу и даље испуњени, нарочито у светлу његових изјава да се неће вратити у Хаг.

***

Обjављена жалба тужилаштва и одлука Жалбеног већа

Тужилаштво Хашког трибунала обjавило jе своjу жалбу, као и поводом ње донету одлуку Жалбеног већа коjом jе Претресном већу наложено да хитно опозове одлуку о привременом пуштању на слободу лидера СРС Воjислава Шешеља и наложи му да се врати у притворску jединицу Трибунала у Схевенингену.

Шешељ jе новинарима испред Палате правде потврдио да jе пре подне добио одлуку Жалбеног већа на српском jезику и да сада чека одлуку Претресног већа, напомињући да се неће добровољно вратити у притворску jединицу Хашког трибунала.

Oдлука Претесног већа коjе суди Шешељу, требало би да буде донета наредних дана, а тек у њоj ће бити одређен рок у коjем Шешељ треба да се врати у Хаг.

Према досадашњоj пракси, у таквим случаjевима суд jе користио израз „у примереном времену“, али може да буде и неки одређени рок, рекао jе раниjе за Милан Aнтониjевић из Jукома Танјугу.

Жалбено веће jе Претресном већу такође наложило да, након што се Шешељ врати у притворску jединицу, понови поступак одлучивања о његовом привременом пуштању на слободу, односно да саслуша представнике Србиjе и Холандиjе поводом пружања гаранциjа и потом процени испуњеност услова за то.

Док Шешељ тврди да неће добровољно ићи назад у Хаг, из Владе Србиjе поручуjу да неће бити ни „насилног хапшења“.

Међутим, Законом о сарадњи са Хашким трибуналом Србиjа jе обавезана да лиши слободе и испоручи своjе држављане против коjих се води кривични поступак пред хашким судом.

Дневни лист „Данас“ преноси да захтев Хашког суда за изручење Шешеља стиже на адресу Министарства правде коjе га прослеђуjе Националном савету за сарадњу са Хашким трибуналом.

Потом се одржава седница Владе на коjоj се доноси одлука о том питању.
Oдлука Жалбеног већа донета jе по жалби хашког тужилаштва у коjоj jе тврдило да jе Претресно веће направило грешку у примени права jер ниjе размотрило да ли су предуслови за привремено пуштање Шешеља на слободу и даље испуњени, нарочито у светлу његових изjава да се неће вратити пред Међународни суд, пренео jе Б92.

Tакође, наводи се да Претресно веће ниjе размотрило да ли оцена тог већа да привремено пусти Шешеља на слободу треба да буде регулисана минималним условима и даље валидна.

Тужилаштво jе због тога затражило од Жалбеног већа да поништи одлуку о одбиjању захтева за враћање Шешеља, повуче одлуку о његовом пуштању на слободу и наложи му да се поjави пред Претресним већем да би се поново размотрили услови за евентуално пуштање на слободу.

Тужилаштво тврди да привремено пуштање на слободу може бити наложено само ако су испуњена два кључна предуслова, да се претресно веће уверило да ће се оптужени поjавити на суђењу и да неће представљати опасност ни за jедну жртву, сведока или друго лице.

У светлу Шешељеве изjаве да се неће вратити у Хаг, тужилаштво наводи да Претресно веће више не може да буде уверено да су предуслови и даље испуњени и да jе због тога обавезно да га позове да се врати.

Тужилаштво такође тврди да Претресно веће ниjе размотрило његов аргумент да Шешељево понашање после пуштања на слободу подрива основ по ком jе одлучено да му се наметну само минимални услови и да се од њега не захтева да се обавеже да ће се придржавати услова за привремено пуштање на слободу.

У диспозитиву одлуке наводи се да Жалбено веће, уз супротно мишљење судиjа Тузмукамедова и Aфандеа, делимично усваjа жалбу и налаже претресном већу да сместа повуче Шешељево привремено пуштање на слободу.

Лидер СРС се 12. новембра 2014, после скоро 12 година вратио у Србиjу, након што jе пуштен на привремену слободу због лошег здравственог стања.
Он jе био у притвору Хашког трибунала од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао.

После суђења коjе jе почело у jесен 2007, пресуда jе требало да буде изречена 30. октобра 2013, али jе то одложено након што jе Трибунал усвоjио његов захтев за изузеће судиjе фредерика Хархофа због пристрасности.

Од тада траjе упознавање новог судиjе Мадаjе Ниjанга са предметом, а председник Трибунала Теодор Mерон наjавио jе да ће то потраjати до средине 2015. године након чега ће почети већање судиjа о пресуди.

Судско веће Хашког трибунала донело jе 6. новембра 2014, одлуку да буде привремено пуштен на слободу, а Влада Србиjе претходно jе трибуналу доставила гаранциjе за његово ослобођење.

Хрватска повлачи амбасадора због Шешеља

ЗАГРЕБ – Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да је упутило оштар протест Амбасади Србије у Загребу због последњих догађаја у Београду, а хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић биће позван на консултације у Загреб.

„Оптужени ратни злочинац Војислав Шешељ, говором мржње, ратном реториком и симболиком, покушава да утиче на регион, а посебно на односе између Србије и Хрватске, палећи хрватску заставу пред државном институцијом Републике Србије. Више јавно тужилаштво, према наводима српских медија, реаговало је покретањем кривичног поступка, што сматрамо кораком у правцу смиривања настале ситуације“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да је у таквим околностима задатак свих политичара да смирују ситуацију и делују рационално и одговорно.

„Европске вредности подразумевају добросуседске односе и коректно понашање у региону, што је један од предуслова успеха Србије у преговорима за чланство у ЕУ. У том контексту, данашње изјаве високог политичког званичника Александра Вулина сматрамо увредљивим, недопустивим и крајње неодговорним“, упозорило је хрватско министарство спољних и европских послова.

Пуповац: Нема механизма за избегавање инцидената

Веома је лоше што се погоршавају односи Загреба и Београда у овом тренутку, а посебно је лоше што се то чини због питања ратних злочина, и што Хрватска и Србија немају развијене механизме да избегну овакве ситуације, изјавио је председник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац поводом новонастале ситуације у односима две земље.

„У сваком случају, паљење заставе је недопустив чин, непоштовање како државе тако и њених грађана, једнако тако су забрињавајуће изјаве које су дошле од појединих чланове двеју влада, а којима се долива уље на ватру. Поздрављам мере које иду на смиривање, јер је то овог тренутка најпотребније“, рекао је Милорад Пуповац у изјави за Танјуг.

Пуповац је истакао да је то у интересу обе земље и поздравио најаву премијера Србије Александра Вучића да ће се чути са хрватским премијером Зораном Милановићем.

„Сматрам да је то најбољи начин да њих двојица међусобно размене поруке и договоре мере које ће убудуће онемогућавати овакве ексцесне радње и поруке“, казао је Пуповац.

„Дакле, паљење заставе је недопустив чин, а изјаве министара не смеју бити доливање уља на ватру нити додатно погоршавање ситуације и премијери треба да преузму ствари у своје руке“, рекао је Милорад Пуповац.

 

01. 04. 2015. Танјуг, СПУТЊИК, БЕТА, РТВ,  за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. аустрија и ватикан СУ КРИВИ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБСКИМ НАРОДОМ А ЗАШТО ДРЖАВА бг НЕ СУДИ ватикан и западну јевропу ЗА СВЕ ЗЛОЧИНЕ КОЈЕ ЈЕ ПОЧИНИЛА тзв ндх ЈАКИ СУ ДА УБИЈАЈУ ЖЕНЕ СТАРЦЕ НЕМОЋНЕ КАД ИХ немци ПОДРЖАВАЈУ А КАД СУ БИЛИ САМИ КУКАЛИ СУ КА МАЧИЋИ САЧУВАЈ МЕ БОЖЕ куге глади и курвата

  Свиђа ми се

 2. Суде Немањи Шаровићу због тога што је запалио заставе
  нацистичких творевина, још им фали Адолф Хитлер да се
  комплетирају.

  Србима у Србији стварно је вријеме да почистите нацистичко смеће из државе Србије.

  Свиђа ми се