ДРУШТВО

Драган Ђоговић – Враћање Шешеља у казамат Трибунала је устаљени клише западног понижавања Србије


Ilustracija

Пише: Драган Ђоговић, 1.4.2015

Сваки пут када се из Србије чује језик српског националног идентитета и његових вредности, Запад добије оспице и крене одмах са кажњавањем грађана Србије.

Иза захтјева Жалбеног вијећа Хашког трибунала о враћању лидера СРС Војислава Шешеља у притвор, несумњиво стоје западни лидери који разним политичким методама настоје да се Србија одржава на кољенима, а њени грађани претворе у послушне робове.

Да ће се Вучићева влада повиновати одлуци да се Шешељ испоручи у Хаг, нема дилеме. Марионетска српска власт мора без поговора извршавати све директиве које јој се скоро свакодневно уручују. Осим тога, овај захтјев је Вучићу легао као кец на десетку, јер му је Шешељ очигледно постао несношљив политички жуљ који угрожава његову власт.

Ову тезу поткрепљује Вучићева изјава: „Свака одлука коју будемо доносили, а она неће бити неморална као све политичке одлуке Хашког трибунала, имаће за циљ само једно – очување стабилности у нашој Србији и ништа више.“

Порука је схваћена: Због Вучићевог убјеђења да је он једини фактор очувања стабилности, Шешељ се за Хаг спремати мора…

Наводна љутња Вучића пред камерама на вијест због одлуке коју су донели у Хашком трибуналу је трећеразредног глумачког квалитета и покушај “фарбања” јавности, пошто врло добро зна да је већина српског јавног мјења огорчена на овај гнусни захтјев који је стигао из Хага.

Узгредна његова тврдња да Запад користи Шешеља да се казни Влада Србије и њена политика, виц je године. Апсурдно. Зашто би Запад кажњавао једну власт, то јест његову, која без поговора промптно извршава све што се од ње тражи?!

Уосталом, ако тако заиста сматра, а не сматра јер само блефира народ, онда би било логично да господи у Хагу достојанствено поручи да се Влада неће бавити њиховим захтјевом.

Уопште, што се тиче случаја Шешеља, систем Трибунала се показао као потпуно неефикасан, (о пристрасности да и не говоримо) јер је тамо провео скоро 12 година, а да процес још није до краја завршен.

Јасно је као суза да се овде не ради само о Шешељу као фигуративној личности, него о демонстрацији моћи западне елите над Србијом и њеним грађанима.

Остаје да се види када и на који начин ће Влада извршити хапшење Шешеља кад нам је познато да он неће ићи добровољно у хашки казамат. Једно је сигурно: враћање лидера радикала хашким џелатима неће проћи без последица на друштвено-политички живот у Србији.

Дакле, када Хаг буде тражио да се Војислав Шешељ одмах врати у притворску јединицу у Шевенингену, Влада ће у најкраћем року извршити његово хапшење и тиме, по ко зна који пут у низу, доказати тоталну полтронску лојалност западним моћницима у смислу интеграција Србије у Европску унију, а до које, по мом мишљењу, никада неће доћи.

Али, о томе ћемо можда неки други пут.
______
Djogovic

О аутору:
Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманитарац и активиста.
Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

1 reply »

  1. Хашки трибунал је америчка институција зато је од ње свашта очекивати. Сви знамо да тај неправедни срамни суд постоји само да би теретио Србе, други прави злочинци их уопште не интересују.

    Свиђа ми се