Љиљана Јовановић

Мартин Пакард: Дубоки корени хаоса у Украјини


Украјински војници возе мотор код села Луганска, у источној Украјини, 4. фебруар 2015. Фотограф: Евгениј Малолетка/АП

Украјински војници возе мотор код села Луганска, у источној Украјини, 4. фебруар 2015. Фотограф: Евгениј Малолетка/АП

Надам се да ће одлична критика коју је написао Џонатан Стил (Jonathan Steel) о књизи Ричарда Саква (Richard Sakwa), чији је наслов: Украјинска линија фронта (“Frontline Ukraine”) (Review 21.фебруар) бити веома читана. То је први текст који сам ја открио у штампи у Великој Британији, који даје реални сценарио у позадини текућих догађаја у Украјини.

jonatan stil
Прави крај хладног рата био је 1986. године када је вођство СССР-а одлучило да направи петогодишњи план о увођењу парламентарне демократије и тржишне економије. Намера руских власти је била да искористи то време да постигне прогресивно приближавање Европској Унији.

То приближавање је могло да буде од велике користи за Европску Унију, али тај процес су намерно саботирале америчке обавештајне службе, полазећи од претпоставке да су блиске везе ЕУ и демократске Русије опасност за америчке економске интересе. Хаос који сада имамо у Украјини, неповерење према америчкој политици које мотивише руску политику, потиче од одлука које су донете у Вашингтону пре 30 година.

 

Мартин Пакард

Старији поручник бојног брода, пензионисани бивши НАТО обавештајни аналитичар, Deddington, Oxfordshire

25. 03. 2015. theguardian, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић