АКТУЕЛНО

НОВОРУСИЈА: Хуманитарна ситуација у Донбасу погоршава се због мера Кијева


ВЕЋИНИ ОТЕЖАН ПРИСТУП УСЛУГАМА И НАМИРНИЦАМА И ОГРАНИЧЕНО КРЕТАЊЕ

  • Русија ће у Доњецк и Луганск 19. марта бити доставити више од 26 тона хуманитарне помоћи, од тога већи део ће чинити лекови

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-AID-CONVOY

ХУМАНИТАРНА ситуација на истоку Украјине се погоршава због мера које су увеле кијевске власти, наводи се у недељном извештају Канцеларије УН за координацију хуманитарних питања.

„Хуманитарна ситуација на истоку Украјине наставља да се погоршава, нарочито у општинама које не контролише (украјинска) Влада, које не добијају олакшице и (државне) услуге од децембра 2014. године.

То је значајно погоршало стање људи који тамо живе, отежало им приступ основним услугама и намирницама.

Ситуација је додатно отежана због уведених ограничења на кретање људи и превоз роба” – истиче се у документу.

Ограничења на путовања која је увео Кијев „довела су до озбиљног кашњења у достављању хуманитарне помоћи, укључујући медицинске препарате и опрему”, констатовала је канцеларија УН.

Осим тога, ова мера довела је и до погоршања положаја људи у ДНР и ЛНР којима су потребне медицинске услуге, наводи агенција ТАСС.

Новоросија сада преживљава захваљујући хуманитарној помоћи из Русије.

Од средине августа 2014. године, конвоји Министарства за ванредне ситуације Русије доставили су становницима Луганске и Доњецке области више од 25 хиљада тона хуманитарне помоћи.

МВС Русије тренутно формира нови конвој са хуманитарном помоћи за Донбас, саопштила је прес-служба тог министарства.

„Министарство за ванредне ситуације Русије доставља хуманитарну помоћ у Ростов на Дону, где се у бази Донског спасилачког центра формира нови конвој МВС Русије” — навела је прес-служба.

У Доњецк и Луганск ће 19. марта бити достављено више од 26 тона хуманитарне помоћи, од тога већи део чине лекови.

У петак и недељу два ванредна конвоја доставила су у Доњецк и Луганск више од 750 тона помоћи за обављање сетвене кампање.

Слање нових конвоја МВС Русије образложило је тешком ситуацијом у Донбасу која је везана за спровођење пролећних пољских радова и велика разарања у насељеним местима, где постоји велика несташица грађевинског материјала за обнову стамбених објеката и инфраструктуре.
17. 03. 2015. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »