Љиљана Јовановић

ЈАПАН: Бежична енергија – Научници послали енергију на даљину од 55 метара кроз ваздух


Јапански научници су направили корак у развоју нових извора енергије, за људе у будућности јер су први пут успели да пошаљу бежично електричну енергију до мете коришћењем микроталаса.

13. 03. 2015. Russia Today News, за ФБР превела Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

JAPAN

Јапански научници из `Агенције за истраживање свемирског простора` (ЈАXА) су користећи микроталасе успешно послали 1,8 KW енергије кроз ваздух до мете која је била на удаљености од 55 m – изјавио је представник ове Агенције.

“То је био први пут да је неко успео да пошаље висок енергетски талас од скоро 2 KW електричне енергије помоћу микроталаса до мале мете, користећи осетљиве управљачке контролне уређаје” – изјавио је он, а цитирао је AFP (Associated France-Press) у четвртак.

Иако је то ипак мала количина енергије, довољна само да загреје електрични чајник, а удаљеност није превелика, ипак је ово дивовски корак на развитку нових извора енергије. Овај успешан експеримент може да отвори пут да се почне са прикупљањем неисцрпне Сунчеве светлости, у васиони и њеног пребацивања до површине Земље – изјавили су истраживачи.

Међународне свемирске станице и други сателити могу да сакупљају сунчеву енергију, користећи је за одржавање сопственог рада. Главна корист од прикупљања Сунчеве светлости у свемиру уместо на Земљи је њена стална доступност без обзира на временске прилике, или доба дана.

ЈАXА годинама ради на пројекту (SSPS) Свемирске електране на сунчеву енергију (Space Solar Power Systems project), који предвиђа свемирску соларну електрану, која би производила енергију сакупљајући Сунчеву светлост, кружећи на геостационарној орбити.

“SSPS се састоји од свемирске електране која може да ствара / преноси енергију, која сакупља сунчеву енергију, пребацује је у микроталасе, или ласерске зраке, и пребацује их до Земље, где се налази пријемна станица” – изјавио је водећи истраживач Јасујуки Фукумуро (Yasuyuki Fukumuro).

Прочитати више

Међутим, наука и технологија нису достигле онај степен развитка који омогућује пренос сунчеве енергије до Земље. Тренутно, истраживачи су се померили од фазе студије до показне технолошке фазе – рекао је Фукумуро.

“Постоје многи технолошки проблеми да се разреше како би SSPS био примењив” – рекао је он. “Када се преноси енергија помоћу микроталаса, постоји велики технолошки проблем како контролисати правац њиховог кретања и како пренети микроталасе до жељеног циља, са геостационарне електране до пријемне станице на Земљи”.

Пројекат SSPS разматра пренос енергије микроталасима са висине од 36.000 km на равну површину пречника три километра што је “као да тражите иглу у пласту сена” – рекао је он.

Можда ће требати деценије пре него се практично може применити оваква технологија, рекао је представник ЈАXА, а цитира AFP (Associated France-Press). Он је предвидео да би Пројекат SSPS могао бити покренут 2040. године.

Идеја о снабдевању енергијом из свемира и њено коришћење на Земљи потиче од др Питера Глазера (Peter Glaser) 1968 године, а његов патент је одобрен 1973. НАСА и Америчко Министарство за енергију, су подржали овај пројекат, али су ипак проценили да је он прескуп, и зато је 1980. године пројекат обустављен.

3 replies »

 1. Gospodo upravo je to bio moj razlog da prevedem ovaj tekst, Htela sam da se jave stručnjaci, da vi kažete ono što smo davno znali o Teslinim eksperimentima, i njegovim dostignućima.

  Свиђа ми се

 2. ENERGY ONE VIRE 230 v RUSIAN

  http://skrivenosaznanje.blogspot.com/2012/04/energy-one-vire-230-v-rusian.html

  ДРАГИ ПРИЈАТЕЉИ ИСТИНЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА   ИСТИНА МОРА ДА ПОБЕДИ У ШТА НАС УВЕРАВА ИНФОРМАЦИЈА СА КАНАЛА РОССИЈА 24. ТЕСЛИН ЕКСПЕРИМЕНТ ПОТВРЂУЈУ РУСКИ ЕКСПЕРТИ, КОЈИ КРОЗ ЖИЦУ – ИЛИ БОЉЕ РЕЧИ ОКО ЖИЦЕ ОД 8 МИКРОНА ЕМИТУЈУ ЈЕДНОВРЕМЕНО СВЕ ТРИ ФАЗЕ – 25 КОЛИВАТА ТРОФАЗНЕ СТРУЈЕ ДО ПОТРОШАЧА, ГДЕ СЕ ОВА ЕНЕРГИЈА РЕДУКУЈЕ И КОРИСТИ …..     ДАЛИ СМО НА ПРАГУ БЕЖИЧНОГ ПРЕНОСА ЕНЕРГИЈЕ, КОЈУ ЈЕ НИКОЛА ТЕСЛА ПРЕДВИДЕО И ОСТВАРИО ИЛИ ЋЕ СЕ ПОЈАВИТИ НЕКИ НОВИ МОРГАН, КОЈИ ЋЕ БЛОКОИРАТИ ОВАЈ ПОКУШАЈ? ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЛОГ И ПРОЦЕНИТЕ САМИ !   УМ – УДРУЖЕНА МИСАО – УЧИМО ДА МИСЛИМО  

  ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

  Суббота, 14 марта 2015, 2:04 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Јапански научници су направили корак у развоју нових извора енергије, за људе у будућности јер су први пут успели да пошаљу бежично електричну енергију до мете коришћењем микроталаса. 13. 03. 2015. Russia Today News, за ФБР превела Љиљана Јовановић, прир“ >

  Свиђа ми се