АКТУЕЛНО

ПО НАЛОГУ ЕУ: Неопходна промена уставног положаја тужилаштва – искључити могућност политичког утицаја


БЕОГРАД – Неопходно је променити уставни положај тужилаштва како би се искључила могућност политичког утицаја, што је област обухваћена поглављем 23. од којег зависи цели преговарачки процес са Европском унијом (ЕУ), речено је данас на конференцији о Изменама Устава до независног тужилаштва, у којем су учествовали представници правосуђа и ЕУ. Конференцију је организовало Удружење тужилаца и заменика тужилаца, уз подршку мисије ОЕБС, наравно, био је присутан и Шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

фото: видео - Танјуг

фото: видео – Танјуг

Председник Удружења тужилаца и заменика тужилаца Горан Илић нагласио је да у будућем Уставу тужилаштво треба дефинисати као независтан правосудни државни орган, што подразумева и промене његовог унутрашњег уређења.

Још од 1945. ми некритички следимо модел совјетске прокуратуре, система у коме је хијерархија наглашена и у коме се практично губи сваки облик иницијативе заменика тужиоца, рекао је Илић, који сматра да су потребне хитне промене.

У свести већине грађана, што показују анкете, тужилаштво није заступник правде већ власти, што у пракси највероватније није тако. Међутим, сигурно да би промена уставног положаја допринела да се и свест грађана према тужилаштво промени, рекао је Илић.

Шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је подсетио да би поглавље 23, које обухвата правосуђе и основна права, требало да се отвори на почетку преговора о чланству Србије у ЕУ.

Ово поглавље је од изузетног утицаја на целокупан преговарачки процес и изостанак напретка у њему може да укочи цео тај процес, подсетио је Давенпорт.

Давенпорт је подсетио да је скрининг о поглављу 23 констатовао недостатке у постојећем уставном и законском оквиру који стварају ризик од политичког утицаја на правосуђе, помињући правила која одређују улогу Скупштине у избору судија и тужилаца.

Веома је важно да измене Устава буду предмет свобухватних консултација како би се обезбедила најшира друштвена подршка за њихово спровођење, рекао је Давенпорт.

Амбасадор мисије Организације европске безбедности и сигурности (ОЕБС) у Србији Петер Бурхард нагласио је да Устав даје основ за независност тужилаштва и сваког појединог тужиоца.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да независност значи одговорност, нагласивши да неки који су учествовали у јако погубним одлукама за правосуђе и данас седе у Високом савету судства и Државном већу тужилаца.

Независност се не добија на тањиру, она се осваја и будно чува, за њу није довољна реч у Уставу мада је потребна, рекао је Јанковић.

13. 03. 2015. РТВ/Фонет, за ФБР приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Pa ovo je da umreš od smeha tuđinci se usuđuju da govore u ime nas o nezavisnosti i slobodi u našoj kući o osvajanju slobode u tuđem dvorištu. Drugim rečima oni kao i svi kolonizatori i okupatori našu Srbiju oslobađaju od zavisnosti prema Srbima i Srbiji? I šta je svo to lupetanje i vršenje eu pritisaka i direktiva nego politički uticaj i mešanje tuđinaca u unutrašnje stvari na antisrpskoj bazi. Šta radi ovaj lik nego što se meša politički u sve što ga se ne tiče i šta uopšte traži ovde osim ako ne pljačka naš budžet i resurse i osigurava dalju pljačku, pljačkaše i opljačkano? Zato im treba nasilje prema našem ustavu?Da uvedu kolonizaciju i drobljenje Srbije na ustavni nivo?

  Свиђа ми се

 2. У свести већине грађана, што показују анкете, тужилаштво није заступник правде већ власти, што у пракси највероватније није тако. Међутим, сигурно да би промена уставног положаја допринела да се и свест грађана према тужилаштву промени, рекао је Илић.
  ““““““““““““““““““““
  Свесно запажање,
  тужилаштво у Србији је мртво.
  Бог душу да му прости.

  П.С.
  када будем видео да је јавни тужилац подигао оптужницу против оних који су маја 2008 године узели аванс од убица нашег народа, извинућу се комплетном тужилаштву.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Свиђа ми се