АКТУЕЛНО

ЗВАНИЧНИЦИ СРПСКЕ У ЈЕДАН ГЛАС: Није било геноцида у Сребреници, Запад разбија мир у БИХ


Опасни су захтеви светских сила да Савет безбедности Уједињених нација усвоји Резолуцију о Сребреници, којом се тражи да 11. јул буде проглашен међународним даном помена на жртве геноцида у овом граду и да у домаће уџбенике уђе градиво о геноциду, јер могу дестабилизовати БиХ!

UN 1

ФОТО: НОВОСТИ

 

То је јасан став званичника и политичара из Српске поводом информације да ће Велика Британија уз подршку Холандије и САД упутити на усвајање у Савет безбедности УН нову резолуцију о Сребреници поводом обележавања 20 година од злочина у овом граду.

– Креирање историје по вољи странаца и форсирање приче о искључиво бошњачкој жртви ради слабљења уставне позиције РС може изазвати нове сукобе у БиХ – тврде, за „Новости“, српски посланици у Парламенту БиХ.

Нова резолуција о Сребреници, како сазнајемо, плод је упорног и ефикасног рада бошњачког лобија у свету, посебно у САД и Великој Британији.

Након што су овакве резолуције усвојили Европски парламент, бројне чланице ЕУ, САД, Канада, Аустралија и остале земље, бошњачки лобисти сада траже да „геноцид у Сребреници“ буде потврђен и у СБ УН!

Истовремено, секретар Министарства иностраних послова БиХ Аднан Хаџикапетановић, мимо свих дипломатских правила, проследио је дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у свету писмо начелника Општине Сребреница Ћамила Дураковића у коме се од амбасадора тражи да на обележавање 11. јула позову највише званичнике земље у којој службују.

Намера политичког Сарајева и лобиста је, тврде упућени, да овогодишњу комеморацију у Сребреници искористе за „нову сатанизацију Срба и Српске“, а најјаче средство у остваривању тог циља била би управо Резолуција у СБ УН.

– Жалосно је што велике силе наседају на јефтину причу бошњачких лобиста. Нико у БиХ неће имати ништа од те резолуције која ће само продубити националну и верску мржњу – каже посланик СНСД у парламенту БиХ Душанка Мајкић.

Председник сребреничког СДС Момчило Цвјетиновић је категоричан: – Геноцида није било. Било је злочина на свим странама. Побијени су и многи Срби у Подрињу, али то свет очигледно не занима.

УЏБЕНИЦИ

За РС је посебно неприхватљива одредба резолуције која тражи да у образовни систем БиХ уђе градиво које ће злочине у Сребреници окарактерисати као геноцид. Српски посланици кажу да РС, која је по Уставу надлежна за образовање на својој територији, никада неће пристати на такво градиво.

МИЛОМИР САВЧИЋ: ЖУРБА КРИЈЕ ИСТИНУ!

Генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, ратни командант заштитног пука ГШ ВРС, после рата један од челника Генералштаба ВРС, рекао је за „Новости“ да „они који предлажу резолуцију треба, поред осталог, да сагледају да ли „основ“ виде у пресудама Међународног кривичног суда за Југославију или Међународног суда правде“.

– И лаику, а камоли стручњацима, јасно је да појмови, образложења и оцене та два међународна суда разликују – каже Савчић. – Истина о Сребреници није установљена, што је свима јасно. Овако би евентуална одлука СБ УН била нешто што је нова „тура“ демонизације комплетног српског народа.

По његовим речима, „уграђивање политичких одлука, па макар то биле оне које доноси СБ УН, не само што не би допринело помирењу, већ би јазове и међу новим нараштајима учинило непремостивим, што би за све у БиХ било штетно, али не и за оне који би, можда, кад им затреба, поново да заиграју на карту ‘балканског бурета барута’, али надамо се да ће превладати одговорност и разум“.

12. 03. 2015. ИСКРА/Новости, за ФБР приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Милим да нису сви српски посланици против те резолуције. Знам сигурно да су против резолуције посланици СНСД, СПС и ДНС. За коалицију за Промјене (СДС, ПДП, НДП, СДА) нисам чуо такав став. Ако су сви против резолуције молио бих аргументовано од аутора овог текста.

    Свиђа ми се