АКТУЕЛНО

ЦРНА ГОРА: Изнад Будве клизи планина – На Комовима заробљени у мећави планинари из Србије и Српске


Последице невремена које је минулих дана захватило Црну Гору попримају размере катаклизме. И док су на северу готово сва села у мраку и одсечена од света због снежних наноса, а саобраћај прекинут на неколико магистралних путева, на југу су због незапамћене кише и подземних вода прорадила клизишта која прете катастрофалним штетама.

09. 03. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Тобоган: Пут ка Марковићима
Тобоган: Пут ка Марковићима

Магистралним путем од Цетиња до Будве, према првим проценама, саобраћај ће кренути у најбољем случају почетком лета, пошто је у Марковићима изнад Будве прорадило огромно клизиште које је до сада уништило око сто метара пута и неколико кућа подигнутих на том терену.

За сада је потпуно неизвесно када ће и да ли ће клизање терена стати и када се и како на том простору може поново успоставити редован и безбедан саобраћај. Зато полиција у Подгорици и Цетињу све оне који крећу ка Будви упућују на путеве преко Петровца или на стари пут преко Његуша.

Поред већ добро познатих проблема са клизиштима у херцегновској општини, сада се покренуло и огромно клизиште у викенд-насељу Круче између Бара и Улциња, где куће имају претежно српски држављани. Поред тешко оштећених и за саобраћај онеспособљених прилазних путева, већ је страдало неколико кућа, а велики број их је угрожен.

Регион у колапсу због кише и снега!

На северу су због снежних наноса и мећаве за саобраћај забрањени путеви Никшић – Шавник – Жабљак и Никшић- Плужине – Шћепан Поље. Путари упозоравају да се без велике нужде не креће ни магистралом низ кањон Таре од Мојковца ка Пљевљима на једној, односно Жабљаку на другој страни. У овом делу Црне Горе су у прекиду готово сви локални путеви и од света је одсечен највећи број села, која је уз све то задесила невоља да живе и у мраку јер су уништени електрични водови.

Како нам је речено у електродистрибутивном центру, без струје су поред села у другим општинама на северу Црне Горе и комплетна подручја Андријевице, Плава и Гусиња са општинским центрима.

Заробљени планинари из Србије и Републике Српске

Мећава и снежни намети који достижу висину од преко три метра, заробили су шест планинара из Србије и Републике Српске на катуну Штавна на Комовима. Они су се склонили у викендици и од четвртка беспомоћно чекају спас. Отуда се телефоном јавила Крагујевчанка Гоца Шкрбић, која је казала да немају воде и да троше последње залихе хране. Службе спасавања су немоћне јер се до Штавне на 1.800 метара надморске висине не може допрети ни моторним санкама због огромног дубоког и меког снега, али ни хеликоптерима због јаког ветра и мећаве.

Спасени планинари из Србије и Републике Српске са Комова

М. Секуловић, В.Кадић | 09. март 2015. 15:39 НОВОСТИ

– Пилот хеликоптера Милија Ровчанин за нас је национални херој, јер нас је спасао огромних невоља, кажу пресрећни планинари

Планнина Комови
Планнина Комови

БЕРАНЕ, ПОДГОРИЦА – Шесторо планинара из Србије и Републике Српске који су због невремена од прошлог петка били завејани у једној колиби на Комовима, катуну Штавна, надморској висини од 1.800 метара, хеликоптером су евакуисани око 13 и 30 сати захваљујући ангажовању припадника МУП-а, Директората за ванредне ситуације и Горске службе спасавања.

Гордана Јанковић Шкрбић из Крагујевца, Драган Јовановић из Лознице, Драган Павловић из Смедерева, Денис Ивановић, Недељко Стевановић и Љиљана Максимовић из Бијељине од петка су на Комовима где их је затекла снежна олуја, коју не памте ни најстарији житељи Андрејевице!

Успели су да се сместе у колиби Свете Јукића, човека великог срца који им је без размишљања уступио смештај, храну, воду и дрва за огрев, тек толико да могу прегурати неколико дана. Велики намет прекрио је извор воде, па је ова дружина жеђ гасила тако што је топила снег. Како су дани одмицали дрва је било све мање. Нису могли пртити 350 метара до удаљене колибе Никше Ћулафића који им је понудио смештај у њој, јер вејавица није дала очи отворити. Једини контакт са светом била је веза са Мирсадом Мулићем, директором Директората за ванредне ситуације.

– Успели смо! Ево нас у Андријевици, било је прво што нам је преко мобилног телефона саопштила Гордана Јанковић Шкрбић. – Молим вас да објавите да је Милија Ровчанин, пилот хеликоптера МУП-а Црне Горе за нас национални херој! Јер, верујте, тамо где је он стигао не би нико. Пронашао нас је иако је била густа магла, а и ветар није мировао. Страховали смо да ће одустати, али није. Задивљени смо његовом храброшћу. У ваздуху је летео као птица.

Радост није крио ни Мирсад Мулић, први човек у Директорату за ванредне ситуације.

– Све се добро завршило иако нам време опет није ишло на руку. Али захваљујући спретности и знању прекаљеног пилота Ровчанина људи су успешно евакуисани, каже за наш лист Мулић.

Минулих дана било је људи који су на своју руку покушавали да дођу до завејаних планинара али нажалост без успеха. Један од њих је и Угљеша Вулић који је чинио све не би ли моторним санкама пробио високе намете. Снежни наноси на превоју Трешњевик прелазили су пет метара и били су неосвојиви за Угљешу. Због влажног снега било је немогуће доћи моторним санкама до завејаних планинара, док ветар није дозвољавао употребу хеликоптера. Тако је било све док се јуче није појавио храбри пилот Милија Ровчанин и донео радост планинарима.

ПРЕДСЕДНИК

Свакојаке приче које су поједини медији протеклих дана објављивали наносили су велику штету завејаним планинарима, али и њиховим породицама.

– Те црне приче стигле су и до председника Томислава Николића, који је био спреман да се ангажује у слању помоћи, каже Гордана Јанковић Шкрбић. – И сада желимо да се захвалимо припадницима Горске службе спасавања Црне Горе, МУП-у и Директорату за ванредне ситуације који су своје животе жртвовали да бисмо били избављени из сметова. Ово је за нас велико искуство. Комове обожавам и доћи ћу опет!

ОСМИ МАРТ

Ни у лудилу се нису надале Љиљана Максимовић и Гордана Јовановић Шкрбић да ће Осми март дочекати у белој пустињи на северу Црне Горе.

– Али ћемо га зато памтити док смо живе! Као ниједан пре, иако није било ружа, додају расположене даме.

1 reply »