АКТУЕЛНО

СРБИЈА ИМА НОВИ ПЛАН ОДБРАНЕ У СЛУЧАЈУ РАТА: И фирме бране земљу


ФБР коментар Станислав Бранковић:

„Аха …на овај се начин у директну спрегу доводи борбена готовост и одбрамбена спремност војске и државе са интересима корпоративног капитала, који је већ на посредан или непосредан начин у поседу свега на шта се овај закон односи. Имајући у виду чињеницу да данас ратове и планира и започиње управо крупни корпоративни и финансијски капитал и да Србија не води нападачке ратове, шта мислите ко ће добити први информацију о томе када ће и на који начин Србија бити нападнута ? Да на време посклањају све што одбрани може бити од користи. И шта мислите какве ће конзерве добијати војска од фирми у власништву хрватског капитала и уопште, какве су шансе Србији да самостално води ратне операције и евентуално победи у оваквом систему одбране ако корпоративни капитал има жељу (а има је ) да Србија буде срамно поражена, згажена до краја и распарчана??
Јесте, запрећене су казне, али инспиратори субверзивних потеза тада сигурно неће бити у Србији а док већину њихових извршиоца овде рука закона стигне ратни хаос и пораз ће их аболирати од сваке одговорности.
Ово је уствари рецепт како да се урођена храброст и ратна вештина Србина спречи у свом испољавању а његова држава сломи и окупира по рецепту Априлског рата 1941.
И што је најгоре, овакав идиотски систем нико не би инсталирао без намере да га у правом (не тако далеком ) моменту и активира.
Људи моји… добро нам се не пише.
Али… за то сте гласали…“

ПОВЕЗАНО:
*Горан Јевтовић: Под окупацијом и у власти НАТО (ЕУ) – како смо „реформисали“ и „модернизовали“ систем одбране и војску (1)
* Горан Јевтовић: Под окупацијом и у власти НАТО (ЕУ) – како смо „реформисали“ и „модернизовали“ систем одбране и војску (2) – Судбина Косметског одреда
* Горан Јевтовић: Под окупацијом и у власти НАТО (ЕУ) – како смо „реформисали“ и „модернизовали“ систем одбране и војску (3) – Противуставна смена начелника Генералштаба
* Под окупацијом и у власти НАТО (ЕУ) – како смо „реформисали“ и „модернизовали“ систем одбране и војску. Растурање моћне и традиционалне војне структуре (4)

06. 03. 2015. СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић

DRU-VOJSKA_620x0-620x330

Задатак да производе или пружају услуге и у случају ратног или ванредног стања има 1.200 привредних друштава у Србији. У случају да оружје проговори, њихов задатак ће бити снабдевање одређене војне јединице, полиције или другог субјекта одбране.

Ово решење међу најважнијим је ставкама у Плану одбране Србије, који је у примени од прошле године. Овај документ темељ је одбране земље, којим су подељена задужења свим факторима значајним за безбедност. Нови план, после више до две деценије заменио је претходни, који је одговарао тадашњој држави и војсци, а на његовом писању војни стручњаци радили су више од три године.

– Овог пута определили смо се за децентрализовани модел снабдевања јединица и осталих субјеката одбране – објашњавају у Министарству одбране.

– Некада је све то дириговало Министарство одбране, док ће убудуће свако предузеће имати сопствени план снабдевања или пружања помоћи одређеном субјекту одбране.

Просто, одређени произвођач хране планом одбране добио је задатак да војсци, полицији, општини или другој формацији достави одређену количину намирница у дефинисаном броју ратних дана. Да би предузеће могло да испуни обавезу дужно је да се добро припреми, обезбеди производњу коју је пријавило Министарству одбране и ствара залихе. Задатке о поступању у случају паљења сирена добили су и државни органи, који ће бити одговорни за реаговање предузећа за која су надлежни.

Овај документ под кров је ставио војну, радну и материјалну обавезу грађана Србије, али и државних органа и предузећа. У војним списковима забележена су имена чак 1,7 милиона грађана који као резервни састав у случају рата могу да обуку униформу.

У евиденцији Министарства одбране налази се и више од 50.000 покретних ствари у поседу грађана, које у случају рата могу да буду мобилисане. Ратни распоред, поред војних обвезника, имају и аутомобили, камиони, грађевинске машине, авиони…

Половина од пописаних средстава распоређено је у ратне јединице и позадину, док је остатак – у резерви.

Према важећем закону, под ратну команду могу да дођу и специјална возила, уређаји везе, пумпе за воду, као и опрема за снимање… Обавезу да имовину ставе на располагање имају и власници лука и пристаништа, аеродрома, хангара, складишта, радионица, станица за пуњење боца кисеоником и плином… За неодазивање војним органима закон за грађане предвиђа новчану казну до 40.000 динара, док предузећа могу да буду оглобљена и до 450.000 динара.

КАМИОНИ У СТРОЈУ

За попуну јединица Војске Србије, од грађана могу бити одузети аутомобили, камиони, грађевинске машине, чамци, барже и бродови, летилилице, пумпе за гориво, штампарије, али и коњи и говеда са запрегама и колима. Податке о броју и типу тих средстава Министарство одбране добија од МУП-а, Директората за цивилни авио-саобрачај, лучких капетанија…

(Вечерње новости)

4 replies »

  1. samo se pitam ko će da obuče toliku rezervu jer su uniformu sve rasprodali,a možda će tada početi da šilju uniformi i čizme da rade obućari ili od nato priljateja da dobiju na poklon

    Свиђа ми се

  2. ja dupetom mrdnuo ne bi, ovu monstrum rupu ne racunam za zemlju, precima na cast, ali ovde imam isto toliko neprijatelja koliko i napolju, dakle cemu, s kim braniti i koga? da branim pajtica i onog glavnom majmuna sto ga savetuje bler, koji je uklonio bistu milice rakic, koji kaze da sam ja lenj? mozda ce ih braniti onaj sto spava na cementu, oni sto seku prste u sudnici, onaj sto su mu oduzeli decu, a ne , on se obesio… pa neko je verovatno dovoljno majmun da brani ovo i ovakvo drustvo, znas vec, koka kola malboro suzuki, mini moris filip moris cak noris i te fore…

    Свиђа ми се

  3. Распродали сте војна средстава , индустрију уништили као и комбинате који су производили храну и сада сте смислили паклени план. Ко брани земљу Србију иде у Хаг или у пензију… има ли краја овом безумљу , дрскости и безобразлуку.

    Свиђа ми се