АКТУЕЛНО

АЛАРМАНТНО: Јако невреме, СНЕГ И ЛЕД блокирао и оштетио Барску и Нишку пругу!


Између 02.00 и 04.00 сати контактна мрежа оштећена је на три деонице на барској прузи и то: Ластра – Самари, Златибор – Јабланица и Лучица – Бродарево.

Велике снежне падавине ноћас су оштетиле контактну мрежу на три деонице на Барској прузи и на једној деоници на Нишкој прузи, саопштиле су “Железнице Србије“. Функционисање железничког саобраћаја на Барској прузи изузетно је отежано, јер су ноћас велике снежне падавине на неколико места оштетиле контактну мрежу.

ПОВЕЗАНО:
* ВРЕМЕНСКЕ НЕПОГОДЕ: Тамнава поплавила оранице, критично код Коцељеве и Шапца, Обреновчани пакују кофере, у Златиборском округу без струје је 7.300, у Пријепољу 600, а у Прибоју 2.500 домаћинстава
*РХМЗ: Србија – сутра ЦРВЕНИ метеоаларм… СРПСКА – Наранџасто упозорење због обилних падавина

06. 03. 2015. Телеграф, ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

SNEG VOZ

фото МОНДО, архива

Између 02.00 и 04.00 сати контактна мрежа оштећена је на три деонице на барској прузи и то: Ластра – Самари, Златибор – Јабланица и Лучица – Бродарево. Наиме, под тежином снега и леда контактна мрежа се кидала, прегоревала или попуштала, онемогућавајући на тај начин редовно функционисање железничког саобраћаја.

Због тога је међународни воз, који је синоћ из Београда кренуо за Бар, путовање из Пожеге наставио ка Црној Гори са кашњењем од око шест сати и то тек након што су створене могућности да гарнитуру уместо електричне локомотиве превуче дизел локомотива и безбедно настави вожњу.

Воз који је синоћ из Бара кренуо за Београд чекао је у Бијелом Пољу, док се такође нису створиле могућности да путовање безбедно настави са дизел локомотивом.

Оштећења контактне мреже на ове три деонице барске пруге проузроковала су и кашњења и отказивања једног броја локалних путничких возова.

sneg1

Осим тога, контактна мрежа је оштећена и на Нишкој прузи, између станица Влашко Поље и Сопот Космајски, па је сада железнички саобраћај на овој магистрали преусмерен преко Мале Крсне.

Стручне службе “Железница Србије” читаву ноћ и јутро су биле на терену и настоје да у најкраћем року поправе оштећења контактне мреже на овим деоницама, али и да у складу са могућностима организују саобраћај.

“Железнице Србије” извињавају се путницима што је услед великих временских неприлика и снежних падавина дошло до промена у организацији железничког саобраћаја, наведено је у саопштењу Медија центра “Железница Србије”.

489383_dalekovod-reuters_f

Златибор: Без струје 30.000 потрошача

Од јутрос 30.000 потрошача у Златиборском округу нема струју, због кварова на далеководима услед снега.
– Највећи проблеми су у Пријепољу где је без струје 7.500 потрошача и у Бајиној Башти где струју нема 5.500 потрошача. Због нерашчишћеног снега отежан је приступ објектима. Све екипе су на терену, а у току дана стићиће помоћ у екипама из „Електросрбије“, рекао је Танјугу руководилац Сектора управљања у ужичкој Електродистрибуцији Душан Шуњеварић.

У Златиборском округу у прекиду је напајање у 500 трафо станица.

Ноћас је највише био угрожен шабачки крај, али је најважније да није било жртава и да је 27 особа евакуисано из Коцељеве, изјавио је Предраг Марић за РТС.

Без струје и на подручју Горњег Милановца

Због велике количине снега који је оптеретио жице далековода у прекиду је снабдевање електричном енергијом на подручју Горњег Милановца, саопштено је јутрос из тамошње локалне самоуправе.

Како је прецизирано, струју немају потрошачи у насељу Рудник, селима Горњи Бранетићи, Рајац, Горњи Бањани, Прањани, Коштунићи и Брајићи.

„Екипе Електродистибуције су од јутрос на терену и покушавају да нормализују снабдевање електричном енергијом, што се очекује у току дана“, истиче се у саопштењу.

У Руднику и Горњим Бањанима постоји проблем и са снабевањем водом и становништво се тренутно снабдева из цистерни.

Такође, дошло је до прекида снабдевања водом у 15 домаћинстава са Брезанског водовода када је компнаија „Азвирт“ на градилишту моста пресекла цевовод.

„ЈКП Горњи Милановац врши препумпавање Рзавске воде, тако да се очекује брза нормализација снабдевања“, додаје се у саопштењу.

489392_sneg-zima-snezna-oluja-tanjug-ap_f

Снег све блокирао у Сјеници, моле државу за помоћ

Сви путни правци на Пештерској висоравни су због снега непроходини, а директно је угрожено око 10.000 људи док надлежни из општине Сјеница апелују на све који могу да им помогну.

Због снега ради само једна сеоска школа, непроходни су и регионални путеви, а из локалне самоуправе траже финансијску помоћ како би обезбедили нафту и додатну тешку механизацију.

Помоћник председника општине Сјеница Мића Каличанин рекао је да је у петак на подручју те општине због такозваног „мокрог снега“ дошло до праве катастрофе и да је све блокирано.

– Ангажовали смо само своје машине а с њима не можемо ни за 15 дана да очистимо путеве – рекао је Каличанин, који је и председник Општинског штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, локална јавна предузећа имају мали број машина а општина нема пара да плати приватне машине јер су сва средства потрошена током рашчишћавања снежних сметова у фебруару.

– На све стране смо слали дописе а молили смо и Владу Србије да нам финансијски помогне… али нису нам ништа постали – рекао је он подсетивши да је целу зиму снег чистила једино општина Сјеница.

Каличанин је рекао и да су непроходни путеви Сјеница – Бјело поље, Сјеница – Тутин, Дуга пољана – Угао… а да је изузетно тешка ситуацији у Месној заједници Баре.

– Данас не могу да дођем до машине која је лоцирана у Месној заједници Баре – рекао је он додавши да је за рад те машине потребна нафта која не може да се допреми јер су завејани путеви.

Каличанин је навео и да на подручју Сјенице струје има, а да једино у Месној заједници Баре долази до повремених прекида у напајању. Према његовим речима, ти кварови се поправљају јер екипе монтера користе моторне санке за рад по терену.

Каличанин је истакао да је до великих проблема дошло јер је пао такозвани „мокри снег“ кога у Сјеници има око 40 центиметара, док је у удаљеним деловима општина достигао и висину од једног метра.

У Пријепољу 7.500 потрошача без струје

Начелник Одељења за ванредне ситуације Полицијске управе у Пријепољу Горан Посркача рекао је да је снег у полимским општинама највише проблема донео у снабдевању електричном енергијом, тако је у општини Пријепоље без струје 7.500 потрошача.

„У седам сати јутрос имали смо 157 трафостаница ван напона, али се стање врло брзо мења, чему доприноси влажан снег и лоша нисконапонска мрежа посебно у планинским пределима. Струје немају приградска насеља у Пријепољу, као ни Бродарево и околина“, рекао је Посркача.

zaledilo

УЖИЦЕ: Стиже испомоћ у поправци кварова на далеководима

Директор Електродистрибуције Ужице Владимир Доганџић изјавио је данас да у отклањању кварова на далеководима у Златиборском округу учествују све екипе електромонтера, да су им у испомоћ стигле и колеге из Краљева, а сутра долазе и екипе из Ниша и Новог Сада.

„Велике количине влажног и тешког снега, довели су до пада растиња на далеководе којима се напајају трафостанице које су у прекиду. Неприступачни сеоски путеви онемогућавају екипама електромонтера приступ нисконапонској мрежи на неким подручјима. Чинимо све напоре како би се електроенергетски систем вратио у првобитно стање у што краћем року“, рекоа је Доганџић Танјугу.

Он истиче да је ужичка Електродистрибуција у сталном контакту са председницима општина како би се координисале активности на рашчишћавању путева и отклањању кварова на мрежи.
„Највише проблема имамо на подручју Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Бајине Баште, док далеко мање кварова имамо на подручју Ужица, Косјерића, Пожеге и Ариља“, каже Доганџић.

ue

Нормализовано снабдевање струјом у Крупњу

Електромрежа Србије (ЕМС) саопштила је да је данас у 14,55 сати успостављено нормално снабдевање електричном енергијом у Крупњу.

У току су интезивни радови на отклањању квара на далеководу Крупањ – Љубовија, где се убрзо очекује нормализација стања, истиче се у саопштењу.

Чачак: Више путних праваца непроходно због палог дрвећа

На подручjу Чачка, због дрвећа коjе jе пало на коловоз услед невремена, непроходни су путни правци Гуча – Kаона, Лис – Kраварица, Kаона – Ливаде и Раjац – Бершићи.

Eкипе путара су непрекидно на терену и раде на отклањању препрека и чишћењу путева, саопштили су Путеви Србиjе.
Из тог jавног предузећа апеловали су на све учеснике у саобраћаjу да користе зимске пнеуматике, буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу и поштуjу ограничења брзине и постоjећу сигнализациjу на путу.

drvo

КЛИЗИШТА УГРОЗИЛА ТРИ СЕЛА КОД ТРСТЕНИКА

Обилна киша и снег поново су активирала клизишта на територији општине Трстеник и од јутрос су у прекиду три путна правца према селима Јасиковица, Бучје и Орловац због активирања клизишта.

Тренутно су најугроженија села Јасиковица и Бучје, до којих мештани долазе алтернативним сеоским путним правцима, јер је у прекиду некатегорисани општински путни правац на потезу “Дреновац”, као и путни правац код места Левићи.

Грађевинска инспекција је издала хитно решење за исељавање две породице из Јасиковице, чије су куће озбиљно угрожене због активирања клизишта. Тренутно су све екипе на терену и прате ситуацију, како у Јасиковици тако и месту Орловац код Милутовца, где је такође пут у прекиду и до којег се не може доћи аутомобилима.

ОБРЕНОВАЦ У СТРАХУ ОД НОВИХ ПОПЛАВА: Овако ова општина изгледа данас, из ваздуха!

Због лоших временских услова, ниво Колубаре порастао код моста у Обреновцу. За сада нема опасности по околне куће…

obrenovac 6 mart 2015

Командант Ватрогасно спасилачке бригаде Београд Миле Јовичић изјавио је данас да, за сада, нема опасности по општину Обреновац од изливања река Тамнаве и Колубаре.

Јовичић је, заједно са представником јавног предузећа “Београдводе”, хеликоптером Министарства унутрашњих послова, обавио извиђање целог тока река Тамнаве, Колубаре и Пештана, до копова “Колубара” и територије Ваљева, Уба и Лазаревца, саопштено је из МУП.

obrenovac okolna

Како је наведено, по обиласку терена, Јовичић је објаснио да се река Пештан синоћ излила код моста који спаја месну заједницу Пољане и Конатице и нагласио да за сада нема опасности по околне куће.

Према његовим речима, Колубара, на којој је проглашена редовна одбрана од поплава, порасла је од синоћ код моста у Обреновцу за око 60 центиметара, док је водостај на Тамнави у порасту и достигао је ниво ванредне одбране од поплава.

1 reply »

  1. a nigde supermena da iz helikoptera dobaci lebac dok mu kisha u krupnom kadru rosi zabrinuti fejs

    nedostaje vam senzacionalizam 2014? ili 2015 nije popularno „biti uz narod“ vec u toplim sobama uz vesticu iz blera?

    Свиђа ми се