АКТУЕЛНО

РХМЗ: Србија – сутра ЦРВЕНИ метеоаларм… СРПСКА – Наранџасто упозорење због обилних падавина


У Србији је за сутра најављен црвени метеоаларм, односно највећи степен којим метеоролози упозоравају на врло опасно вријеме и појаве таквог интезитета, које могу да проузрокују велику материјалну штету и буду опасне по безбједност људи и животиња. Најобилније падавине се очекују у Београду, Срему, западној Србији, Шумадији и југозападној Србији, односно у овим регионима је упаљен црвени метеоаларм, а у осталим дијеловима Србије упаљен је жути и наранџасти метеоларам, објавио је Хидрометеоролошки завод Србије. Упозорава се на проблеме у свим активностима пољопривредне производње, значајних проблема у саобраћају, ризик од одрона и клизишта.

04. 03. 2015. Извори разни, агенције, РХМЗ Србије и БиХ, за ФБР приредила Биљана Диковић

RHMZ

ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ ЗА 5. МАРТ 2015. РХМЗ СРБИЈЕ – обавештење 04.03.

У Београду се очекује киша са количином падавина већом од 60 литара по метру квадратном за један дан, као и у Срему, гдје су могуће и поплаве.

У западној Србији је најављена киша са количином падавина већом од 60 литара по метру квадратном, али и формирање сњежног покривача већег од 15 центиметара на подручјима изнад 1.000 метара висине.

Најављена је опасност по живот људи и животиња, штете на имовини, као и озбиљно оптерећење далековода и других објеката, а исто се односи и на југозападну Србију.

На више ријека у Србији у наредна два дана прогнозиран је пораст водостаја, мјестимично и са превезилажањем редовне границе од поплава.

На Сави код Шапца водостај ће сутра достићи границу редовне одбране од поплава.

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће у наредна два дана прећи границе редовне одбране од поплава са могућношћу достизања граница ванредне одбране од поплава.

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће у петак, 6. марта, достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостаји ће у наредна два дана превазићи упозоравајуће нивое, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама водостаји достићи упозоравајуће нивое.

СРНА/РТРС

Поплаве 2014.

Поплаве 2014.

СРПСКА: Наранџасто упозорење због обилних падавина

На подручју БиХ 5. и 6. марта очекују се обилније падавине због чега је метеоаларм издао наранџасто упозорење, наводи се на сајту Федералног хидрометеоролошког завода.

Очекивана количина падавина је од 30 до 60 литара по метру квадратном, а локално и до 80 литара.
Висина сњежног покривача од 10 до 30 центиметара, на планинама и до пола метра.

У већини крајева очекују се јаки удари вјетра, осим у источним подручјима.

Упозорење је издато за 5. март у поноћ до 6. марта у исто вријеме.

Наранџасто упозорење указује на опасно вријеме. Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Поплаве 2014.

Поплаве 2014.

***

Метеоролошко упозорење

Упозорење је за период од:  11:30 04.03.2015.  до: 11:30 06.03.2015.

УПОЗОРЕЊЕ НА ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ (до 06.03.2015)

У четвртак (05.03) и током ноћи на петак (06.03) у већини места од 20 до 30 mm кише, а на југозападу и западу Србије, у Срему, Шумадији и на подручју Београда локално и преко 60 mm за 24h. У брдско-планинским пределима у четвртак (05.03) и петак (06.03) очекује се око 30 cm влажног снега, а због појачаног северног и североисточног ветра и појава вејавица и снежних наноса.

***

 Хидролошко упозорење

Упозорење је за период од:  13:11 04.03.2015.  до: 13:11 05.03.2015.На Сави код х.с. Шабац водостај ће достићи границу редовне одбране од поплава током 05. марта. На Колубари, Тамнави, Љигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће током 05./06. марта превазићи границе редовне одбране од поплава са могућношћу достизања граница ванредне одбране од поплава. На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће током 06. марта достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава. На горњем току Западне Мораве са притокама водостаји ће током 05./06. марта превазићи упозоравајуће нивое, а на горњем току Јужне Мораве са притокама водостаји ће достићи упoзоравајуће нивое током 05./06. марта.За више детаља погледајте: Прогноза вода

***

УБ: ПРЕТИ ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА

Хитном седницом Штаба за ванредне ситуације општине Уб, јутрос су почеле превентивне мере одбране од поплава у општини. Како је најавио РХМЗ, од вечерас се очекују обилне падавине које ће довести до умерених или већих пораста нивоа водостаја на Тамнави, Убу, Колубари, Љигу, као и на Јадру. Чланови Штаба извршиће обиласке  критичних деоница и предузети адекватне мере на отклањању уочених недостатака  (спречити могућа загушења и обезбедити пун протицајни профил водотокова и функционисање система за одвођење површинскиох вода).
timthumb.php
Овим поводом, председник општине Уб Дарко Глишић обратио се грађанима наше општине следећим речима:
“ Желео бих да упозорим све грађане општине Уб на, рекао бих, врло узнемирујућих неколико дана најаве екстремних падавина. Оне неће имати онај карактер као прошле године, али по процени коју смо добили из републичког Штаба за ванредне ситуације, биће близу 50% од оних падавина које смо тада имали. На хитној седници Штаба коју смо имали, донели смо неколико мера које би требало да предупреде оно што нас очекује од сутра ујутру. Ми ћемо, колико данас, кренути са припремањем џакова са песком, јер морамо по сваку цену да одбранимо Уб.
Реку Уб смо низводно, ка Стубленици и Шарбанама, успели да средимо и повећамо њен протицајни профил. Имали сте прилике то да испратите, подигнут је насип. Ако дође велика количина воде, ипак, бојим се да постоји реална опасност да она угрози овај градски део, те стога морамо предузети све мере како би је усмерили низводно и одвукли даље од града. Позивам оне који желе да помогну и који воле своје место да већ  од 10 часова, када би требало да се појаве први камиони са песком на најкритичнијим тачкама између два моста, између обилазног моста и моста код „Мол“ пумпе, да помогну да припремимо џакове и да већ данас успоставимо нови ниво, односно нову коту одбране, како би били спремни за оно што нас сутра очекује. Већ ноћас крећи обилне падавине и главни удар би био сутра у преподневним часовима. Због тога упозоравам све наше суграђане да предузму своје мере личне заштите и заштите своје имовине а да они који могу дођу и помогну да заједнички одбранимо овај део града. Мислим да би било много да у мање од годину дана преживимо два велика плавна удара.
Донели смо неколико одлука тичу се ангажовања и механизације и људства и свега онога што би требало да нам помогне да се са овим проблемом изборимо, јер количина која се најављује заиста је озбиљна. Због тога ми морамо уложити велики напор да предупредимо сваку неку евентуалност која би могла да нас угрози, а не смем ни да замислим шта би било, ако би се поновило оно из маја месеца.
Још једном, позив на помоћ, позив на солидарност, на обавештавање, јер од данас наш штаб ће радити поново 24 сата дневно. Дакле телефонска линија ће нон-стоп бити отворена за сваку појаву коју грађани примете, ми ћемо унапред отворити сваку могућу ретензију, предузећемо све што је до нас, али нам је потребна и солидарност и разумевање свих грађана како би неком заједничком енергијом успели да се изборимо са непогодом која евидентно долази “ – закључио је Глишић.
ЉИГ 2014

ЉИГ 2014

Опасност од поплава у Љигу

ЉИГ – У санацију корита реке Љиг до сада је уложено 30 од предвиђених 70 милиона динара изјавио је данас председник љишке општине Драган Лазаревић и изразио бојазан да се не понови сценарио из маја 2014. године. Према његовим речима, већа киша могла би нанети велика оштећења на кориту, имајући у виду да је РХМЗ објавио црвени метеоаларм.ас“Вода се мора усмерити даље од насељеног места Љиг, уколико буде обилних падавина и поплава“ , казао је он данас Танјугу позвавши на солидарност грађана, као и потребе предузимања мера личне и заштите своје имовине.

Он је подсетио да је због прошлогодишњих бујица било великих проблема у водоснабдевању јер је магистрални цевовод који на 16 места прелази реку Љиг био прекинут.“Апелујемо на грађане да направе залихе воде јер у случају обилних падавина може доћи до замућења или потпуног нестанка“, рекао је Лазаревић.

Он је додао да су све службе у приправности – Црвени крст, ЈКП „Шумадија“ , ЈКП „Комуналац“, полиција , Дом здравља, а превентивно је напуњено више десетина џакова са песком.

2 replies »